Πώς το Ισραήλ έγινε το «κράτος των startups»; (ντοκιμαντέρ)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το Ισραήλ άρπαξε γρήγορα την ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί ως ένα τεχνολογικό και φιλικό προς τις startup επιχειρήσεις κράτος.

Η Σκοτία έχει δώσει το όνομα Σίλικον Γκλεν (από τη Σίλικον Βάλεϊ των ΗΠΑ) σε μία περιοχή εκτός του Εδιμβούργου, η Γιούτα έχει την περιοχή Σίλικον Σλόουπς και το Ντουμπάι την Όαση Σίλικον. Το Ισραήλ δεν πρωτοτύπησε ιδιαίτερα στο ονοματολογικό καθώς η περιοχή που εδράζονται οι περισσότερες startup επιχειρήσεις στη χώρα ονομάζεται Σίλικον Γουαντί.

Γιατί όμως το Ισραήλ ήθελε τόσο έντονα να μπει στην αγορά των startups; Τι οδήγησε το Ισραήλ να γίνει ένα «τεχνολογικοκεντρικό» κράτος και να μπει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό;

Μέρος της απάντησης βρίσκεται στις παραδόσεις και τα έθιμα της ισραηλινής κουλτούρας. Βασικός κινητήριος μοχλός όμως είναι ο συνδυασμός πολύ καλά εκπαιδευμένου και μορφωμένου, της διάδοσης και καλής χρήσης των αγγλικών και του ισραηλινού πνεύματος.

«Εχουμε μία μακρά παράδοση να μετατρέπουμε τις κατάρες σε ευχές» λέει ο Τζον Μεντβεντ διευθύνων σύμβουλος της OurCrowd μίας νέας πλατφόρμας με έδρα την Ιερουσαλήμ. «Δεν έχουμε τεράστιους φυσικούς πόρους, οπότε έχουμε δουλέψει σκληρά για να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας. Δεν θέλω να υπερτονίσω την εβραϊκή ρητορεία, αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο πνεύμα εδώ το οποίο τείνει προς την αποδοχή του ρίσκου… και οι ανθρωποι μαθαίνουν να το αναπτύσσουν αυτό από μικρή ηλικία. Κατά τη γνώμη μου, οι μεγάλες τα μεγάλα επιτεύγματα (στη ζωή και την τεχνολογία) γίνονται παίρνοντας μεγάλα ρίσκα, αλλά με έναν υπολογισμένο τρόπο με μία ποικιλόμορφη προσέγγιση».

Αυτό σημαίνει ότι ο Μέντβεντ πιστεύει ότι το επόμενο Twitter, Amazon ή Uber μπορεί να προέρχεται από το Ισραήλ. «Υπάρχει ένα παλιό εβραϊκό ρητό που λέει: η εποχή της προφητείας τελείωσε μαζί με τους προφήτες», λέει, τονίζοντας ότι τα πάντα είναι πιθανά και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον.

Το ντοκιμαντέρ του Wired εξετάζει ακριβώς αυτό. Πώς κατάφερε το Ισραήλ να γίνει η χώρα με τις πιο πολλές startup επιχειρήσεις ανά κάτοικο στον κόσμο. To ντοκιμαντέρ όμως εξετάζει και τις startups στα παλαιστινιακά εδάφη, οπου ένα παράλληλο «κράτος startups» δημιουργείται.

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More