Live Dreaming: «κολυμπήστε» παρέα με καρχαρίες… από την οθόνη σας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι καρχαρίες κατοικούν στους ωκεανούς για χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια. Βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και κατέχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των οικοσυστημάτων. Αν οι καρχαρίες σταματούσαν να υπάρχουν, τότε τα ψάρια και τα υδρόβια θηλαστικά θα αναπαράγονταν σε υπερβολικό και θα κατέστρεφαν το φυσικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, στις θάλασσες της Γης ζουν περίπου 400 διαφορετικά είδη καρχαριών. Οι περισσότεροι είναι γκρι, καφέ ή μπλε.

Αν και οι καρχαρίες παρουσιάζονται σαν αιμοβόρα πλάσματα, κάθε χρόνο σημειώνονται ελάχιστες επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι σκοτώνουν εκατομμύρια καρχαρίες κάθε χρόνο είτε επίτηδες, είτε καταλάθος, όταν τα άτυχα ζώα πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων.

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τους καρχαρίες από τα υπόλοιπα ψάρια. Το δέρμα τους είναι πιο σκληρό, ενώ τα ιδιόμορφα πτερύγιά τους επιτρέπουν να κινούνται πιο γρήγορα στο νερό.

Στο live stream που παρουσιάζουμε σήμερα το οποίο είναι από τη θάλασσα που περικλείει το ξενοδοχείο Frying Pan Tower, έναν φάρο της αμερικανικής ακτοφυλακής ο οποίος έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο σε 55 χιλιόμετρα από τη στεριά το πιο συνηθισμένο είδος καρχαρία είναι αυτό του καρχαρία ταύρου.

Το συγκεκριμένο είδος έχει κοφτερά δόντια τα οποία φαίνονται ακόμα και όταν το στόμα τους είναι κλειστό. Μπορεί να φαίνονται τρομακτικοί αλλά οι καρχαρίες-ταύροι δεν τρέφονται με ανθρώπους αλλά με μικρά ψάρια, καβούρια και καλαμάρια. Ζουν κυρίως σε ζεστές θάλασσες και συχνά κολυμπούν μέχρι τις ακτές. Το συγκεκριμένο είδος μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα σε ύψος και τα 150 κιλά σε πάχος.

Καρχαρίες.
Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, στις θάλασσες της Γης ζουν περίπου 400 διαφορετικά είδη καρχαριών. © Shutterstock

Επιθέσεις από καρχαρίες

Τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις από καρχαρίες έχουν αυξηθεί σε ορισμένα σημεία του πλανήτη. Στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και στην Αυστραλία οι επιθέσεις καρχαριών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και στη Χαβάη.

«Οι επιθέσεις συνδέονται στενά με τον αριθμό των ανθρώπων και τον αριθμό των καρχαριών που βρίσκονται την ίδια στιγμή στο νερό» τονίζει στο BBC ο Γκέβιν Νέιλορ, διευθυντής στο Florida Program for Shark Research. «Οσο περισσότερο καρχαρίες και άνθρωποι συνυπάρχουν στο ίδιο μέρος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να “πέσουν” ο ένας πάνω στον άλλον».

Αυτό μοιάζει αρκετά προφανές, αλλά αν εξετάσουμε το πού λαμβάνουν χώρα οι επιθέσεις πιο προσεκτικά θα καταλάβουμε καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει. Η μεγάλη συγκέντρωση στις στις νότιες ακτές της Αυστραλίας σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων κολυμπά σε αυτές τις ακτές. Εκτός όμως από εμάς στις ίδιες θάλασσες κολυμπούν και φώκιες που είναι «το αγαπημένο φαγητό» των καρχαριών της Αυστραλίας.

Δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι καρχαρίες κυνηγούν τους ανθρώπους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό για παράδειγμα εμφανίζουν κάποια σημάδια εποχικής κινητικότητας, μεταναστεύοντας χιλιάδες μίλια μακριά σε ζεστότερα νερά τους χειμερινούς μήνες. Μία μερίδα αρσενικών ενήλικων καρχαριών «καταφεύγουν» στα ανοικτά της θάλασσας για πολλούς μήνες στη σειρά, καλύπτοντας δεκάδες χιλιάδες μίλια, κολυμπώντας έως και 1000 μέτρα κάτω από το νερό.

«Είμαστε σαν μικρά αβοήθητα λουκάνικα που επιπλέουν στο νερό» λέει ο Νέιλορ. Αλλά παρόλο που μπορεί να είμαστε δυνητικά «εύκολη λεία» οι καρχαρίες δεν ενδιαφέρονται για εμάς. «Γενικώς απλά αγνοούν τους ανθρώπους. Πιστεύω ότι αν γνωρίζαμε πόσο συχνά κολυμπάμε στα ίδια νερά με καρχαρίες, θα ξαφνιαζόμασταν».

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More