Virtual Tours: «ψηφιακή» βόλτα στο MoMA
Photo Credits: Shutterstock

Virtual Tours: «ψηφιακή» βόλτα στο MoMA

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Museum of Modern Arts – MoMA) ιδρύθηκε το 1929 στο Μανχάταν και ήταν το πρώτο μουσείο καθαρά αφιερωμένο στη μοντέρνα τέχνη.

Σήμερα η πλούσια και ποικιλόμορφη συλλογή του MoMA παρουσιάζει εκθέματα από όλη την ιστορία της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνη, από τους πρωτοπόρους πίνακες του και τα γλυπτά του 19ου αιώνα μέχρι σημερινές δημιουργίες από τον κινηματογράφο, το design και την performance art.

Η συλλογή ξεκίνησε με μόλις οκτώ μεταξοτυπίες και σήμερα έχει συγκεντρώσει πάνω από 150 χιλιάδες πίνακες, γλυπτά, σχέδια, μεταξοτυπίες, φωτογραφίες, αρχιτεκτονικές μακέτες και άλλα αντικείμενα, ενώ τη συλλογή «συμπληρώνουν» 22 χιλιάδες ταινίες και πάνω από τέσσερα εκατομμύρια φιλμ.

Στο αρχείο του MoMA βρίσκονται πάνω από 300 χιλιάδες βιβλία, περιοδικά και σημειώματα από περισσότερους από 70 χιλιάδες καλλιτέχνες.

Το Μουσείο διατηρεί ένα «ιδιαίτερα» ενεργό πρόγραμμα με πολλές εκθέσεις, πάνω από χίλιες προβολές το χρόνο και ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων από ομιλίες καλλιτεχνών μέχρι καλλιτεχνικά workshops για όλη την οικογένεια. Το νέο κτίριο του MoMA το οποίο επιμελήθηκε ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Γιοσίο Τανιγκούτσι «άνοιξε» τις πόρτες του το 2004, διπλασιάζοντας τον εκθεσιακό χώρο του μουσείο και μεγαλώνοντας τον κήπο Abby Aldrich Rockfeller Sculpture Garden που αγάπησε το κοινό.

Σήμερα το μουσείο δέχεται πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο και έχει πάνω από 130 χιλιάδες μέλη. Μέχρι που ξέσπασε η πανδημία του Covid-19.

Για να ικανοποιήσει έστω και ελάχιστα την επιθυμία του κοινού, το MoMA συμμετέχει στο πρόγραμμα Google Arts & Culture, μέσα από το οποίο οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία «ψηφιακή» βόλτα σε μεγάλα μουσεία του κόσμου.

MoMA
Κατανομή κατά χρώμα. © Google Arts & Culture
ΜoMA
Κατανομή κατά χρονολογία. © Google Arts & Culture

129 εκθέματα από τη συλλογή του MoMA απεικονίζονται, ενώ οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν τα έργα που τους ενδιαφέρουν μέσα από διάφορα φίλτρα, όπως η χρονολογία ή το χρώμα.

Παρακάτω σας προτείνουμε πέντε από τα πιο γνωστά εκθέματα του μουσείου.

Βαν Γκογκ – Εναστρη Νύχτα

MoMA: Βίνσεντ Βαν Γκογκ - Εναστρη Νύχτα
© MoMA

H «Εναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ είναι ένας πίνακας γεμάτος ενέργεια. Κάτω από τα εκραγέντα αστέρια, το χωριό είναι ένας μέρος ηρεμίας. To «φλεγόμενο» κυπαρίσσι, ένα δέντρο το οποίο παραδοσιακά παραπέμπει στον θάνατο και τον θρήνο, συνδέει ουρανό και γη. Ο Βαν Γκογκ όμως δεν έβλεπε δυσοίωνα τον θάνατο. «Πάντα ονειρεύομαι κοιτάζοντας τα αστέρια», είχε πει. «Ρωτώ τον εαυτό μου γιατί οι φωτεινές κουκίδες του ουρανού δεν είναι προσβάσιμες όπως οι μαύρες κουκίδες στον χάρτη της Γαλλίας; Όπως παίρνουμε το τρένο για να φτάσουμε στην Ταρασκόν ή στη Ρουέν, έτσι “παίρνουμε” τον θάνατο για να φτάσουμε τα αστέρια».

Κλωντ Μονέ – Νούφαρα στο Ηλιοβασίλεμα

MoMA: Κλωντ Μονέ - Νούφαρα
© MoMA

Ο Μονέ ξεκίνησε να εργάζεται στο μικρό χωριό Ζιβερνί στα κατάντη του Σηκουάνα από το Παρίσι το 1883. Δέκα χρόνια αργότερα αγόρασε ένα οικόπεδο μπροστά από το σπίτι του και έχτισε ένα κήπο σε γιαπωνέζικο στιλ. Ο Μονέ χρησιμοποίησε ένα μικρό ρυάκι που διαπερνούσε το οικόπεδό του για να χτίσει μία λιμνούλα την οποία γέμισε με νούφαρα, ενώ από πάνω της έχτισε μία γέφυρα. Εκεί απομονώθηκε και δημιούργησε την τελευταία σειρά πινάκων του με τίτλο «Νούφαρα».

Πάμπλο Πικάσο – Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν

MoMA: Ανρί Ρουσσώ - Το Ονειρο
O πίνακας του Ρουσσώ μέσα από το πρόγραμμα Google Arts & Culture. © Google Arts & Culture.

Οι «Δεσποινίδες της Αβινιόν» σηματοδοτεί μία ριζοσπαστική στροφή στην παραδοσιακή σύνθεση και οπτική της ζωγραφικής. Απεικονίζει πέντε γυμνές γυναίκες, για τα πρόσωπα των οποίων ο Πικάσο εμπνεύστηκε από την ιβηρική γλυπτική και τις αφρικανικές μάσκες. Ο Πικάσο αποκάλυψε αυτόν τον εμβληματικό πίνακα στο στούντιο του στο Παρίσι μετά από μήνες αλλαγών. Ο τίτλος του έργου αναφέρεται στην Αβινιόν της Βαρκελώνης, έναν δρόμο φημισμένο για τους οίκους ανοχής του.

Το Ονειρο – Ανρί Ρουσσώ

Αν και ο Ρουσσώ έφτιαξε πάνω από 25 πίνακες με θέμα τη ζούγκλα στην καριέρα του, δεν ταξίδεψε ποτέ εκτός Γαλλίας. Για τα έργα του εμπνεόταν από τη λογοτεχνία της εποχής, τις γαλλικές αποικίες και τον Ζωολογικό Κήπο του Παρισιού. Η «πλούσια» ζούγκλα, τα άγρια ζώα και ο μυστηριώδης τρομπετίστας που απεικονίζονται στον πίνακα «προέκυψαν» μετά από μία επίσκεψη του Ρουσσώ στο μουσείο φυσικής ιστορίας της πόλης και στο βοτανικό κήπο Jardin des plantes. «Όταν είμαι σε αυτά θερμοκήπια και βλέπω τα σπάνια και εξωτικά φυτά, μου φαίνεται ότι βρίσκομαι σε ένα όνειρο» είχε πει ο Ρουσσώ.

Ναν Γκoλντίν – Nan and Brian in Bed

MoMA: Ναν Γκολντίν -
Η «γωνία» της Ναν Γκολντίν στο MoMA. © Google Arts & Culture

Η προσωπική ζωή της Γκόλντιν είναι η «πρώτη ύλη» για την τέχνη της και η συγκεκριμένη φωτογραφία μεταφέρει το πάθος του έρωτά της. Η Γκολντίν είναι ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι και κοιτά τον εραστή της Μπράιαν με ένα βλέμμα λαχτάρας και παραίτησης. Ένα απαλό κίτρινο φως «λούζει» τη σκηνή, θυμίζοντας έναν δύοντα ήλιο και μία δύουσα σχέση.

με πληροφορίες από Google Arts & Culture, Museum of Modern Art

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More