«Πράσινη ανάκαμψη»: μία ρεαλιστική προσέγγιση
Photo Credits: Shutterstock

«Πράσινη ανάκαμψη»: μία ρεαλιστική προσέγγιση

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Πώς θα μοιάζει η «πράσινη ανάκαμψη»; Αυτή είναι μία ερώτηση που προσπαθούν να απαντήσουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καθώς αποφασίζουν με ποιον τρόπο θα διαχειριστούν τα πακέτα διάσωσης συνολικής αξίας 12 τρις. δολάριων σε συμμόρφωση όμως με τις αποφάσεις της Συνόδου του Παρισιού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ανακοινώσει ένα σχέδιο 10 σημείων μέσα στην εβδομάδα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Μπορεί κάποιες χώρες -κυρίως στην ΕΕ και ειδικά η Γαλλία και η Γερμανία- να έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και να βάζουν σε προτεραιότητα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις «πράσινες» μεταφορές και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, άλλες όμως -όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία- δεν έχουν λάβει παρόμοια μέτρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο Guardian σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Κίνα μέτρα για τη διάσωση ρυπογόνων βιομηχανιών έχουν επιλεχθεί εις βάρος των πράσινων πολιτικών.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης της «πράσινης ανάκαμψης» αλλά υπάρχουν ορισμένα βασικά ζητήματα που όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να λύσουν.

Ενεργειακή αποτελεσματικότητα

Λίγες χώρες έχουν «πιάσει» τα επιθυμητά επίπεδα ενεργειακής αποτελεσματικότητας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Στις κρύες χώρες η θέρμανση των σπιτιών βασίζεται ακόμα στο πετρέλαιο ή στο φυσικό αέριο, ενώ στις πιο ζεστές χώρες η αναβάθμιση των συστημάτων κλιματισμού θα μπορούσε να μειώσει τη θερμοκρασία του πλανήτη κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλους το αιώνα.

Απλά μέτρα όπως η καλύτερη μόνωση των οροφών και των τοίχων, η αντικατάσταση των παραθύρων, η προώθηση πιο «πράσινων» πηγών θέρμανσης και η αναβάθμιση των συστημάτων κλιματισμού θα μπορούσαν να «γλιτώσουν» αρκετά χρήματα και να βοηθήσουν το περιβάλλον σε αρκετές χώρες. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές σπιτιών.

Εγκαταστάσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οι μεταφορές είναι ο κλάδος που ευθύνεται για την μεγαλύτερη «εξωτερική» ρύπανση από την οποία χάνουν τη ζωή τους 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο. Μία στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα περιόριζε δραστικά τη ρύπανση, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν ότι το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Ενας παράγοντας που επιβραδύνει αυτήν την αλλαγή είναι η έλλειψη εγκαταστάσεων φόρτισης. Η οικοδόμηση ενός δικτύου φόρτισης, το οποίο θα οδηγήσει και στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, είναι ένα μέτρο που θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα τις πόλεις.

«Πράσινη ανάκαμψη».
Μία στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα περιόριζε δραστικά τη ρύπανση, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν ότι το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια © Shutterstock

Broadband

Τα lockdown σε όλον τον κόσμο οδήγησαν σε μία «έκρηξη» των βιντεοκλήσεων. Οι χαμηλές ταχύτητες του ίντερνετ όμως είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, ειδικά στην ύπαιθρο που το κόστος για την ανάπτυξη του δικτύου είναι μεγαλύτερο. Η αναβάθμιση των δικτύων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της τηλεργασίας, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των πιο «απομονωμένων» περιοχών και θα μειώσει και την ανάγκη για ταξίδια. Η τεχνολογία υπάρχει, απλά οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως».

Η προστασία της φύσης

Η δενδροφύτευση είναι ένας από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα είναι ένα πρώτο βήμα να μπει φρένο στη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η φυσιοκεντρική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν έχει λάβει την προσοχή που θα έπρεπε, αν και υπάρχει ένα παγκόσμιο κίνημα που προωθεί την αποκατάσταση των φυσικών τοπίων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που αυτή θα φέρει ως μία λύση στην κλιματική αλλαγή. Τέτοιου είδους εγχειρήματα οδηγούν και στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας σε υπαίθριες περιοχές, ενώ είναι και μία εναλλακτική στην εντατικοποιημένη αγροτική εκμετάλλευση.

Καλύτερες «άμυνες» απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον εμφανής, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και μία αύξηση των λεγόμενων φυσικών καταστροφών. Επομένως, η «πράσινη ανάπτυξη» πρέπει να περιλαμβάνει παράλληλα και την ανάπτυξη των «αμυνών» μας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αλλαγές στις εγκαταστάσεις των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και των συστημάτων ύδρευσης και ενέργειας είναι αναγκαίες αν θέλουμε να προστατέψουμε τις εν λόγω εγκαταστάσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αναδιαμόρφωση των πόλεων

Η μείωση του κυκλοφοριακού χάους που παρατηρήθηκε σε πολλές μεγάλες πόλεις όλου του κόσμου, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα του lockdown, έκανε πολλούς να αρχίζουν να φαντάζονται έναν κόσμο χωρίς αυτοκίνητα. Το περπάτημα και το ποδήλατο αντικατέστησαν τα αυτοκίνητα, ενώ πολλές μεγάλες πόλεις εκμεταλλεύθηκαν αυτήν την παύση για να ανασχεδιάσουν τον αστικό ιστό.

Ηλεκτρικό δίκτυο

Περισσότερη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει και αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου σε πολλές χώρες σε πολλές χώρες. Οι έξυπνες τεχνολογίες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σωστή διαχείριση του δικτύου και τη μείωση της ζήτησης σε κρίσιμες στιγμές που θα μειώσουν συνολικά το κόστος. Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να προμηθευτούν με «έξυπνους μετρητές» που θα τους βοηθήσουν να μετρούν και να προσαρμόζουν τις ανάγκες τους.

«Πράσινη ανάκαμψη».
Περισσότερη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει και αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου σε πολλές χώρες σε πολλές χώρες. © Shutterstock

Ανανεώσιμη ενέργεια

Οι τιμές στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντάς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ανταγωνιστές των ορυκτών. Φέτος έχει σημειωθεί ρεκόρ ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρά την κρίση του Covid-19.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες τα ηλιακά πάνελ ή ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ζωές 600 εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Στις ανεπτυγμένες χώρες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας και μείωση των λογαριασμών για τα νοικοκυριά.

Ανακύκλωση

Οι μάσκες εκτός από το σύμβολο του 2020 είναι και η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης. Τώρα είναι η στιγμή να αναθεωρήσουμε το πώς διαχειριζόμαστε τα απόβλητα.

Οι τεχνολογίες ανακύκλωσης έχουν βελτιωθεί και το πλαστικό είναι πλέον πιο εύκολα ανανεώσιμο, ενώ σε άλλα υλικά όπως το μέταλλο το κύριο πρόβλημα είναι η αποκομιδή και όχι η ανακύκλωση. Η ανακύκλωση μπορεί να είναι επικερδής και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα. Αυτό την καθιστά ως έναν από τους βασικούς άξονες της «πράσινης ανάκαμψης»

με πληροφορίες από Guardian

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More