30 χρόνια «Μόνος στο Σπίτι». Η ταινία που «άλλαξε» τα Χριστούγεννα
Photo Credits: © Allstar/20th Century Fox

30 χρόνια «Μόνος στο Σπίτι». Η ταινία που «άλλαξε» τα Χριστούγεννα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το «Μόνος στο Σπίτι», αυτή η φαινομενικά απλή οικογενειακή κωμωδία, θα «έσπαγε» τα ταμεία το 1990 και θα παρέμενε μία από τις αγαπημένες ταινίες του κοινού τρεις δεκαετίες αργότερα.

Ο σκηνοθέτης του «Μόνος στο Σπίτι» Κρις Κολόμπους δεν μάσησε τα λόγια του όταν άκουσε για τα σχέδια της Disney να φτιάξει ένα remake της επιτυχημένης κωμωδίας. «Είναι χάσιμο χρόνου, αν με ρωτάτε» είπε σε συνέντευξή του στο Insider για την 30η επέτειο της ταινίας. «Ποιος είναι ο λόγος; Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν ξαναφτιάχνεις ταινίες που έχουν τη διαχρονικότητα του “Μόνος στο Σπίτι”. Δεν πρόκειται να δημιουργήσεις έναν κεραυνό μέσα σε ένα μπουκάλι ξανά. Απλά δεν πρόκειται να συμβεί».

Αν αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι ο Κολόμπους προσπάθησε να δημιουργήσει και πάλι αυτή τη μαγεία αυτή τη φορά «ξεχνώντας» τον Μακόλεϊ Κάλκιν στη Νέα Υόρκη, έχει δίκιο. «Στα χαρτιά», η δεύτερη ταινία δεν θα έπρεπε να πετύχει. Η υπόθεση δεν ιδιαίτερα ευρηματική: οι Μακάλιστερ φεύγουν για διακοπές και ενώ τα «έχουν» πακετάρει όλα, ξεχνούν τον Κέβιν στο αεροδρόμιο. Αν και όλοι μας αγαπάμε τις τρομερές περιπέτειες στις οποίες μπαίνει ο Κέβιν πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πλοκή δεν είναι και εντυπωσιακή. Παρόλα αυτά η ταινία κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω 476 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

Οι επόμενες ταινίες του Κολόμπους -μεταξύ των οποίων είναι και δύο ταινίες από Χάρι Πότερ- δεν εντυπωσίασαν κριτικούς και κοινό. Παρόλα αυτά υπάρχει κάτι μοναδικό στο «Μόνος στο Σπίτι», το οποίο βασίζεται κυρίως στην εξαιρετική συνεργασία του Κάλκιν και του σεναριογράφου Τζον Χιούς. «Εφευγα για διακοπές και έφτιαχνα μία λίστα με όλα τα πράγματα που δεν ήθελα να ξεχάσω» είχε πει ο Χιους σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time. «Σκέφτηκα: “Καλύτερα να μη ξεχάσω τα παιδιά μου”. Και μετά σκέφτηκα: “Τι θα γινόταν αν ξεχνούσα τον 10χρονο γιο μου στο σπίτι; Τι θα έκανε;”».

Μόνος στο σπίτι
Ιλινόις: το σπίτι που γυρίστηκε το «Μόνος στο σπίτι». © Shutterstock

O Κέβιν εκμεταλλεύεται την «έλλειψη των μεγάλων» για να χαρεί έναν κόσμο για τον οποίο δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλος. Χωρίς τη μαμά και τον μπαμπά στο σπίτι ανακαλύπτει το σώμα του και τη σεξουαλικότητά του. Η παιδική προσέγγισή του στον κόσμο των μεγάλων, από το πως καταλαβαίνει ότι το δείπνο συνοδεύεται πάντα από ένα ποτήρι κρασί μέχρι το πώς χρησιμοποιείται το aftershave είναι ξεκαρδιστική.

Χωρίς όμως το ταλέντο του Κάλκιν, ο οποίος έγινε κινηματογραφικός αστέρας εν μία νυκτί μετά το «Μόνος στο Σπίτι», η ταινία δεν θα μπορούσε να «τραβήξει». Η τρομερή επιτυχία του Κάλκιν στη συγκεκριμένη ταινία ίσως αποδεικνύει γιατί η μετέπειτα καριέρα του στο Χόλιγουντ σαν ενήλικας δεν στέφθηκε με επιτυχία. Δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει αυτήν την «παιδικότητά» του. Η εικόνα στην οποία κρατάει τα μάγουλα του και φωνάζει είχε «εντυπωθεί» στη μνήμη του κοινού.

Στο ρόλο του Κέβιν, ο Κάλκιν προκαλεί άφθονο γέλιο ενώ το κυνηγητό που παίζει με τους «κλέφτες» που προσπαθούν να κλέψουν το σπίτι του (spoiler alert) θυμίζει τις «μάχες» του Road Runner με το Coyote. Υπάρχει όμως και ένα συναισθηματικό υπόστρωμα στην ταινία, το οποίο αποκαλύπτεται όταν o Κέβιν «σταματάει τα παιχνίδια» και έρχεται αντιμέτωπος με τον ακόμη υπό ανάπτυξη εαυτό του. Στο μυαλό του το γεγονός ότι οι γονείς του τον ξέχασαν συνδέεται με την ευχή που είχε κάνει να μην τους ξαναδει, ένα από τα πράγματα που τα παιδιά λένε πάνω στα νεύρα τους.

Ένα από τα πολλά μηνύματα της ταινίας είναι να μας υπενθυμίσει πόσο πολλοί αγαπάμε τους ανθρώπους που μας εκνευρίζουν.

Τέλος στα προβλήματα του Κέβιν δίνει η επιστροφή της μητέρας του (Κάθριν Οχάρα). Ο Κέβιν τρέχει στην αγκαλιά της με το που τη βλέπει και η περιπέτειά του τελειώνει. Η λύτρωση και τα ηθικά μαθήματα συνοδεύουν κάθε χριστουγεννιάτικη ταινία, αλλά στο «Μόνος στο Σπίτι» παρουσιάζονται με τόσο έξυπνο και καλοφτιαγμένο τρόπο που κάνουν την ταινία να ξεχωρίζει ακόμη και σήμερα. Κάθε παιδί έχει ευχηθεί -φωναχτά ή από μέσα του- για μία ζωή μακριά από τους γονείς του. Ο Κέβιν είχε την τύχη (ή την κακοτυχία) η ευχή του να πραγματοποιηθεί και όπως αποδείχθηκε τα κατάφερε μία χαρά. Αυτό το πνεύμα του «ξεπεράσματος» των εμποδίων δεν είναι άλλωστε και όλο το πνεύμα των Χριστουγέννων;

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More