Βαλένθια: η πρώτη πόλη που θα μετράει το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστών
Photo Credits: Shutterstock

Βαλένθια: η πρώτη πόλη που θα μετράει το οικολογικό αποτύπωμα των τουριστών

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η Βαλένθια, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο που ξεκινάει να μετράει και να «επιτηρεί» τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν άμεσα από την τουριστική δραστηριότητα.

Η προσπάθεια γίνεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της πόλης για την επίτευξη βιωσιμότητας στον τουριστικό κλάδο. Η Βαλένθια κινείται εδώ και χρόνια προς ένα «πράσινο μέλλον» και η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό πυλώνα της τουριστικής στρατηγικής της πόλης.

Το Visit Valencia, το τουριστικό συμβούλιο της πόλης, πρόσφατα διεξήγαγε μια μελέτη που μετρούσε τις πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την τουριστική δραστηριότητα σε δέκα περιοχές. Η μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του τουρισμού στη διαχείριση των υδάτων, των αποβλήτων, της διαμονής και των μεταφορών για τη μετάβαση στην πόλη ή μέσα σε αυτή.

Η έρευνα έδειξε ότι ο τουρισμός «ευθύνονταν» για την εκπομπή 1,3 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα το 2019 και ότι το 81% των τουριστικών εκπομπών προήλθαν από τις μεταφορές προς την πόλη. Οι μεταφορές εντός της πόλης αντιπροσώπευαν ένα ποσοστό λιγότερο του 1%.

Βαλένθια
Η Βαλένθια προσπαθεί να γίνει ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο με μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. © Shutterstock

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την τουριστική δραστηριότητα είναι ισοδύναμη με το ένα τρίτο του αποτυπώματος άνθρακα που δημιουργείται από την κατανάλωση τροφίμων των κατοίκων της πόλης.

«Το 2015, όταν άρχισε να διαμορφώνεται το στρατηγικό σχέδιο της Βαλένθια για το 2020, η πόλη δεσμεύτηκε να αναπτύξει ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού που θα ήταν πιο ολοκληρωμένο και προσιτό τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες, ενώ παράλληλα θα προσφέρει οικονομικά οφέλη στην πόλη», δήλωσε στο Lonely Planet ο Εμιλιάνο Γκαρσία, σύμβουλος τουρισμού του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

«Η πόλη συμμετέχει σε περιβαλλοντικά project σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εργάζεται σε τοπικό επίπεδο για τη βελτίωση των διαπιστευτηρίων βιωσιμότητας της πόλης. Μέσω αυτού του πλαισίου, προέκυψε η συμφωνία με τη Global Omnium. Η Global Omnium είναι η εταιρεία διαχείρισης νερού στη Βαλένθια, η πρωτοποριακή τεχνολογία της οποίας μας επέτρεψε να υπολογίσουμε το αποτύπωμα άνθρακα που παράγεται από τον τουρισμό και, στη συνέχεια, να το ελέγξουμε», πρόσθεσε.

Η Βαλένθια προσπαθεί να γίνει προορισμούς «μηδενικού άνθρακα» έως το 2025 και ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο με μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό του κατά πόσον το σύστημα των δημοσίων μεταφορών μπορεί να γίνει πλήρως ηλεκτρικό και να προστεθούν περισσότερα φυτά στα πάρκα της πόλης που θα «απορροφούν» το διοξείδιο του άνθρακα.

«Τα μέτρα θα επικεντρωθούν στη μείωση της άμεσης κατανάλωσης καυσίμων που προέρχονται από πετρέλαιο, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές, την προώθηση της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών, την ενίσχυσης της τοπικής και της κυκλικής οικονομίας», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο Γκαρσία.

με πληροφορίες από Lonely Planet

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More