Το «διαστημικό ταξί» της Space X ξεκίνησε το ταξίδι του για λογαριασμό της NASA
Photo Credits: Space X/Facebook

Το «διαστημικό ταξί» της Space X ξεκίνησε το ταξίδι του για λογαριασμό της NASA

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η εταιρεία Space X του Έλον Μασκ και η NASA έγραψαν ένα νέο κεφάλαιο στη διαστημική ιστορία με την επιτυχή εκτόξευση τεσσάρων αστροναυτών -τριών Αμερικανών και ενός Ιάπωνα- που έχουν ως προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Με αυτήν την εκτόξευση, η Space X άρχισε επίσημα τις αποστολές «διαστημικού ταξί» για λογαριασμό της NASA.

H NASA αναφέρει ότι η πτήση είναι η πρώτη «επιχειρησιακή» αποστολή για ένα σύστημα πυραύλου που μεταφέρει πλήρωμα. Αντιπροσωπεύει επίσης το ξεκίνημα για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τα εμπορικά διαστημικά αεροσκάφη, αφού ανήκει σε μια ιδιωτική εταιρεία και όχι την ίδια τη NASA.

Η εκτόξευση του επανδρωμένου σκάφους Crew-1 Dragon «Resilience» της αμερικανικής εταιρείας έγινε το βράδυ της Κυριακής, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9, ο οποίος, μετά από εννέα λεπτά, επέστρεψε στη Γη και προσνηώθηκε σε ένα πλοίο-πλατφόρμα στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Βίντεο της SpaceX από τη στιγμή της εκτόξευσης

Οι αστροναύτες είναι ο 51χρονος κυβερνήτης Μάικ Χόπκινς, ο 44χρονος Βίκτορ Γκλόβερ (ο πρώτος έγχρωμος αστροναύτης στον ISS και ο μοναδικός «πρωτάρης» στο διάστημα), η 55χρονη Σάνον Γουόκερ και ο 55χρονος Σοΐτσι Νογκούτσι της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA.

Το ταξίδι τους προς τον ISS θα διαρκέσει 27,5 ώρες και θα παραμείνουν εκεί έξι μήνες. Όταν φθάσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα βρουν εκεί την Κέιτ Ρούμπινς της NASA και τους κοσμοναύτες Σεργκέι Ριζίκοφ και Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ της ρωσικής υπηρεσίας Roscosmos.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκτόξευση αστροναυτών από το αμερικανικό έδαφος μετά τη διακοπή του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων το 2011. Όλα αυτά τα χρόνια η NASA εξαρτιόταν από τους ρωσικούς πυραύλους «Σογιούζ» για να στέλνει τα πληρώματά της στον ISS.

Τόσο ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο ο και νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρησαν τις NASA και Space X. Η NASA έχει συνάψει συμφωνία και με τη Boeing για μελλοντικές διαστημικές υπηρεσίες «ταξί» με το υπό δοκιμή σκάφος της CST-100 Starliner.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More