Our Planet – One Planet: τώρα είναι η σειρά μας (ντοκιμαντέρ)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η εμπειρία μας από το lockdown έδειξε ότι οι περιορισμοί των μετακινήσεων μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο διάλειμμα για τον πλανήτη, δίνοντας στο περιβάλλον την ευκαιρία να ανακάμψει από τη φθορά της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ομως, φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό. 

Το «Our Planet», η βρετανική σειρά ντοκιμαντέρ με «αφηγητή» τον Ντέιβιντ Ατένμπορο, πραγματεύεται ζητήματα προστασίας της φύσης προβάλλοντας ζώα στα φυσικά τους περιβάλλοντα.

Ο σερ Ντέιβιντ Φρέντερικ Ατένμπορο είναι Άγγλος τηλεπαρουσιαστής, φυσιοδίφης και φυσικός ιστορικός. Είναι περισσότερο γνωστός για την συγγραφή και παρουσίαση της Συλλογής της Ζωής, μιας σειράς εννιά ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας που αποτελούν μαζί μια εκτεταμένη έρευνα στην ζωή των φυτών και των ζώων πάνω στη Γη, σε συνεργασία με τη Μονάδα Φυσικής Ιστορίας του BBC.

Το «Our Planet» – η πρώτη παραγωγή της συνδρομητικής υπηρεσίας streaming που ασχολείται με περιβαλλοντικά ζητήματα – διαφέρει σημαντικά από τα παραδοσιακά ντοκιμαντέρ για τη φύση. Παρουσιάζει την «ωμή« αλήθεια για την καταστροφική επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον, με επίκεντρο το πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ζωή των ζώων.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το Μάιο διαπίστωσε σημαντικές μειώσεις στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, αν και η πανδημία έδωσε στη Γη μια «ανάσα» καθαρού αέρα, αυτή η επίδραση αναμένεται να είναι προσωρινή.

Μόλυνση περιβάλλοντος
Οι εκπομπές αέριων ρύπων θα επιστρέψουν γρήγορα στα προ-πανδημικά επίπεδα. © Shutterstock

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια θερμοκρασία έκαναν λόγο για μείωση της τάξεως των 0,005 έως 0,01 βαθμούς Κελσίου, στη συνολικότερη αύξηση της θερμοκρασίας που προβλέπεται έως το 2030.

Καθώς τα lockdown σε όλο τον κόσμο αυξάνονται, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι εκπομπές αέριων ρύπων (διοξείδιο άνθρακα, οξείδια αζώτου κ.ά.) θα επιστρέψουν γρήγορα στα προ-πανδημικά επίπεδα, μετά το τέλος της πανδημίας.

Ετσι, εάν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη των παγκόσμιων πολιτικών, οι κυβερνήσεις αλλά και ο ίδιος ο κόσμος δεν αρχίσει να εργάζεται για διαρθρωτικές και κοινωνικές αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά.

Η συντονισμένη προσπάθεια θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση ευέλικτων προγραμμάτων τηλεεργασίας για τη μείωση της κυκλοφορίας, την ενθάρρυνση της χρήσης «πράσινων» μέσω μεταφοράς και την αύξηση των επενδύσεων σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ενα μακροπρόθεσμο λοιπόν όφελος του lockdown ίσως είναι ακριβώς αυτό: ένα παράδειγμα για το πως αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να αντιστρέψουν τη ζημιά που προκαλούμε στο περιβάλλον.

Το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο, για παράδειγμα, δείχνει τι είναι δυνατό να γίνει εάν οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να περπατήσουν, να κάνουν ποδήλατα ή να μεταφερθούν με ηλεκτρικά οχήματα – όπου είναι δυνατόν.

Η μείωση της χρήσης άνθρακα – η οποία είχε ξεκινήσει σε πολλές χώρες πολύ πριν την πανδημία – δίνει επίσης μια εικόνα του αντίκτυπου που θα μπορούσαν να έχουν περισσότερα οικολογικά μέτρα, όπως η χρήση αιολικής ή και ηλιακής ενέργειας.

με πληροφορίες από CNET


Διαβάστε επίσης

13 υπέροχοι προορισμοί για οικονομικές διακοπές στην Ευρώπη

Από τον Καβάφη μέχρι τους Doors: τα 5 καλύτερα τραγούδια εμπνευσμένα από ποιήματα

Οι πιο δύσκολες και εύκολες γλώσσες στον κόσμο – Ποια είναι η θέση των ελληνικών;

Τα 11 πιο άσχημα κτήρια στην Ευρώπη

Greek Weird Wave: οι 10 καλύτερες ταινίες της νέου ελληνικού σινεμά

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More