Πώς θα είναι η καθημερινότητά μας μετά την πανδημία; 5 ειδικοί απαντούν
Photo Credits: Shutterstock

Πώς θα είναι η καθημερινότητά μας μετά την πανδημία; 5 ειδικοί απαντούν

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Πώς θα είναι η ζωή μας μετά την πανδημία; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την απάντηση και σε μεγάλο βαθμό δεν γνωρίζουμε καν ποιες είναι οι σωστές ερωτήσεις.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το BBC ήρθε σε επαφή με ηγέτες από διάφορους κλάδους προσπαθώντας να απαντήσει στις σκέψεις όλων μας.

Μόνοι οι πλούσιοι θα μπορούν να ταξιδέψουν;

Τόνι Γουίλερ, συνιδρυτής του Lonely Planet

Όταν μιλάω για την πανδημία του κορωνοϊού, επαναλαμβάνω τη σοφή συμβουλή του παίκτη μπέιζμπολ και φιλοσόφου Γιόγκι Μπέρα: «είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, ειδικά για το μέλλον».

Στον ταξιδιωτικό κλάδο είναι δύσκολο ακόμα και να καταλάβεις τι συμβαίνει στο παρόν. Μερικές χώρες (Αυστραλία) αφήνουν τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ άλλες (ΗΠΑ) δεν αφήνουν τους ανθρώπους να μπουν στο εσωτερικό, ακόμα και αν έρχονται από μία χώρα με καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση. Σε άλλες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο) επιτρέπεται να ταξιδέψεις (η λίστα με τις χώρες όμως αλλάζει καθημερινά) μόνο για να σου επιβληθούν ένα σωρό περιορισμοί όταν επιστρέψεις.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν ενθαρρύνει τα ταξίδια και είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι και μόνο η σκέψη να κατευθυνθείς προς την πύλη των αναχωρήσεων θα είναι μία επικίνδυνη απόφαση για το άμεσο μέλλον. Πέρα από τη γραφειοκρατία και τους περιορισμούς, πιστεύω ότι τα ταξίδια μετά την πανδημία θα είναι εντελώς διαφορετικά. Θα ενθαρρύνονται; Θα είναι ασφαλή; Θα έχουμε τα χρήματα; Θα είναι ένας άσχημος κόσμος αν τα ταξίδια απευθύνονται μόνο στους πλούσιους.

Προφανώς οι ανακατατάξεις στον ταξιδιωτικό κλάδο θα μας δώσουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε κάποια από τα προβλήματα της πανδημίας με φρέσκια ματιά, θα αντιμετωπίσουμεόμως πραγματικά τον υπερτουρισμό και την κλιματική αλλαγή ή θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πατώντας restart;

Η ζωή μετά την πανδημία.
«Ο Covid-19 είναι ένα τεστ. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν επηρεαστεί οι ζωές τόσων ανθρώπων σε τέτοια κλίμακα και με τέτοια ταχύτητα» λέει η Ωντρέ Αζουλέ. © Shutterstock

Πώς θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη τη ζωή μας μετά τον Covid;

Ωντρέ Αζουλέ, γενική διευθύντρια, UNESCO

Ο Covid-19 είναι ένα τεστ. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν επηρεαστεί οι ζωές τόσων ανθρώπων σε τέτοια κλίμακα και με τέτοια ταχύτητα.

Η ζωή υπό το lockdown τους τελευταίους έξι μήνες έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών καινοτομιών στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το machine-learning με πάρα πολλούς τρόπους από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων μέχρι την τηλειατρική και την τηλεκπαίδευση.

Ωστόσο καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνεται εκθετικά, φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Τα ηθικά διλήμματα που αφορούν μεταξύ άλλων την ιδιωτικότητα και τις διακρίσεις είναι ήδη μία πραγματικότητα.

Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να μοιάζει η τεχνητή νοημοσύνη: υπάρχει ένα νομοθετικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί τώρα. Οι αρχές της αναλογικότητας, της ενσωμάτωσης, της ανθρώπινης επίβλεψης και της διαφάνειας μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.

Αυτός είναι ο λόγος που η Unesco εργάζεται για να οικοδομηθεί ένας κοινός τόπος ανάμεσα στα 193 κράτη-μέλη της που θα θέσει τις ηθικές βάσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Χτίζοντας πάνω σε αυτές τις αρχές, τα κράτη θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν εθνικές πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη σχεδιάζεται, αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται σε συμμόρφωση με τις βασικές ανθρώπινες αξίες.

Καθώς αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις -όπως η πανδημία- πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα εργαλεία που αναπτύσσουμε λειτουργούν προς όφελος και όχι εναντίον μας.

Πώς θα μπορούσαν οι πόλεις να βοηθήσουν στην εξάλειψη των ανισοτήτων που δημιούργησε η πανδημία;

Μαϊμούνα Μοντ Σαρίφ, Διευθυντής, UNHSP

Με το 90% των κρουσμάτων να εκτιμάται ότι έχει καταγραφεί στα αστικά κέντρα, οι πόλεις έχουν γίνει το επίκεντρο της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, πιστεύω ότι οι λύσεις στις κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές προκλήσεις θα βρεθούν μέσα στις πόλεις.

Οι πόλεις ήδη αλλάζουν επειδή οι κάτοικοί τους έχουν αλλάξει τον τρόπο που ζουν και δουλεύουν. Οι κυβερνήσεις πρέπει να απαντήσουν στις τεράστιες ανισότητες.

Δεν είναι η πυκνότητα των πόλεων που οδηγεί στη μόλυνση των ανθρώπων, είναι η άνιση πρόσβαση στην αξιοπρεπή στέγαση, στην ενέργεια, στο νερό, στην απολύμανση, στις μεταφορές, στους πράσινους δημόσιους χώρους, στην υγεία και στην εκπαίδευση. Οι πόλεις θα αλλάξουν δραματικά επειδή οι κάτοικοι δεν θα ανέχονται πλέον αυτές τις ανισότητες. Αυτό που θα αναζητούμε στο σπίτι μας και στο περιβάλλον που ζούμε θα καθορίζεται από το που βρισκόμαστε. Η ελπίδα μου είναι ότι οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν την πολιτική δύναμη που απέκτησαν για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει μία ισομερής κατανομή των πόρων στις πόλεις. Καθώς ξαναχτίζουμε τις πόλεις, θα πρέπει να υπάρξει μία «επανάσταση ενσυναίσθησης» που θα διασφαλίσει ότι δεν θα αφήσουμε πίσω τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή για πολλούς είναι η ανακάλυψη ότι μπορούμε να δουλέψουμε από το σπίτι. Ακόμα προσπαθούμε να μετασκευάσουμε τα σπίτια μας για να είναι ικανά να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες μας και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προξένησε αυτή η αλλαγή.

Τελικά οι πόλεις είναι φτιαγμένες από ανθρώπους και η πανδημία έδειξε ότι η αέναη ανάπτυξη έχει τα όριά της. Είτε πρέπει να προσαρμοστούμε ή να εξαφανιστούμε σαν τους δεινόσαυρους. Πιστεύω ότι μπορούμε και θα αλλάξουμε. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε περιβαλλοντικά βιώσιμες πόλεις που θα στηρίζουν το όραμα του γενικού γραμματέα μας για μία πιο καλή και πράσινη επιστροφή.

Η ζωή μετά την πανδημία.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να απαντήσουν στις τεράστιες ανισότητες. © Shutterstock

Πώς θα κοινωνικοποιούμαστε;

Μάικλ Μπάνισι, καθηγητής Ψυχολογίας, University of London

Οι κοινωνικές συναναστροφές επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής μας και από τον χώρο εργασίας και το σπίτι μας μέχρι την καθημερινότητά μας. Σε πολλές περιπτώσεις ένας από τους σημαντικότερους δείκτες ψυχικής και σωματικής υγείας είναι η ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων.

Για μένα τα μεγάλα ζητήματα συνδέονται με την πανδημία και επομένως σχετίζονται με το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τις κοινωνικές μας συναναστροφές καθώς προχωράμε μπροστά. Με τα διάφορα στάδια του lockdown δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ευκαιρίες για κοινωνική συναναστροφή έχουν μειωθεί. Η διαχείριση αυτής της μείωσης, μολονότι διασφαλίζει ότι υποστηρίζουμε την κοινωνική ευεξία σε όλα τα μήκη των κοινοτήτων μας είναι και κρίσιμη για το πώς ζούμε μέσα και πώς θα ανακάμψουμε από την πανδημία. Θα είμαστε πιο ανοικτοί στην τεχνολογία και την κοινωνική ρομποτική; Θα μας δώσει η τεχνολογία την ίδια ποιότητα κοινωνικών συναναστροφών που απαιτούνται για την κοινωνική μας ευεξία, την κοινωνική καινοτομία και την κοινωνική παραγωγικότητα; Ή η εντεινόμενη επιθυμία για κατά πρόσωπο συναντήσεις θα σημάνει ότι έχουμε λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουμε, να επωφεληθούμε από αυτές τις εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν πολλές νέες κοινωνικές νόρμες, αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα θέλουμε να είμαστε μαζί και να τις συζητάμε.

Πόσο θα συρρικνωθεί ο τουριστικός κλάδος;

Ραφάτ Αλί, CEO και ιδρυτής του Skift

Το μεγάλο ερώτημα με το οποίο ασχολούμαστε στο Skift είναι το εξής: θα είναι μικρότερος ο τουρισμός στο μέλλον; Θα συρρικνωθεί μόνιμα ο αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τουριστικός κλάδος μετά την πανδημία; Υπάρχουν σημάδια ότι η συμπεριφορά ενός κόσμου που έχει μάθει στον εγκλεισμό για μήνες και ίσως και για τα επόμενα χρόνια θα επιμείνει: ο κλάδος των αερομεταφορών θα είναι σίγουρα μικρότερος, με χρεοκοπίες, απολύσεις και μείωση πτήσεων.

Κομμάτια του επαγγελματικού τουρισμού, για παράδειγμα οι πτήσεις από το ένα σημείο του κόσμου στο άλλο για ένα απλό meeting, μπορεί να εξαλειφθούν για πάντα όσο συνηθίζουμε στον κόσμο του Zoom, ενώ οι τεχνολογίες που έρχονται θα κάνουν τις τηλεδιασκέψεις ακόμα καλύτερες. Οι κολοσσοί της βιομηχανίας των εκδηλώσεων που «παράγουν» μεγάλο κομμάτι των ταξιδιών μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ στο παλιό τους «μεγαλείο», καθώς τα ψηφιακά events διαβρώνουν τον μέχρι πρότινος ιδιαίτερα επικερδή κλάδο.

Καθώς τα σύνορα σε όλο τον κόσμο παραμένουν κλειστά και θα παραμείνουν πιθανότατα μέχρι το τέλος του 2021, οι άνθρωποι θα μένουν, θα οδηγούν και θα ταξιδεύουν τοπικά, ενώ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb θα «ανέβουν» σε σχέση με τα ξενοδοχεία. Υπάρχουν όμως και κάποια ελπιδοφόρα σημάδια: ο εσωτερικός τουρισμός που βασίζεται κυρίως σε μικρές τοπικές επιχειρήσεις και συνήθως αγνοείται στις διαφημιστικές καμπάνιες των μεγάλων εταιρειών και αντ΄αυτού προτιμώνται οι διεθνείς προορισμοί, θα «πάρει τα πάνω του» και αν οι άνθρωποι αρχίσουν να εκτιμούν τις πόλεις τους τα επόμενα χρόνια, θα βοηθούσε και στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του τουρισμού που είναι αναγκαία. «Ριζοσπαστικός τοπικισμός», όπως τον αποκαλώ.

με πληροφορίες από BBC

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More