«Σύγκρουση» Ελλήνων ξενοδόχων με την Tui για καθυστερήσεις πληρωμών
Photo Credits: Shutterstock

«Σύγκρουση» Ελλήνων ξενοδόχων με την Tui για καθυστερήσεις πληρωμών

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Εντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Tui – τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πράκτορα της Ευρώπης – και Ελληνες ξενοδόχους λόγω καθυστέρησης στο πρόγραμμα πληρωμών της εταιρείας, η οποία θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε λουκέτα για εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις.

Η Tui εξέδωσε μια σειρά από τροποποιήσεις στα συμβόλαια της νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο, οι οποίες «απαιτούν» από τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους οφείλονται.

Οι οφειλόμενες πληρωμές, που πραγματοποιούνται συνήθως 60 ημέρες μετά τις ημερομηνίες αναχώρησης από τον εκάστοτε προορισμό, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για πολλά ξενοδοχεία και αποτελούν κεφάλαια ζωτικής σημασίας για μια δύσκολη χειμερινή περίοδο.

Δύο ξενοδόχοι δήλωσαν ότι τους οφείλονται περισσότερα από 600.000 ευρώ στον καθένα από την εταιρεία και θα πρέπει να εξασφαλίσουν τραπεζικά δάνεια για να επιβιώσουν, εάν η εταιρεία δεν πληρώσει το πλήρες οφειλόμενο ποσό μέσα στον μήνα.

Ελληνικό νησί
Η φετινή χρονιά ήταν μια από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών για τον Ελληνικό τουρισμό. © Shutterstock

Ενας Ελληνας ταξιδιωτικός πράκτορας, στον οποίο οφείλονται 70.000 ευρώ δήλωσε ότι σκέφτεται να τερματίσει τη σύμβαση του με την Tui.

«Φαίνεται ότι τιμωρούμαστε από την Tui για την επέκταση των πιστωτικών όρων σε ένα έτος που πραγματικά δεν μπορούσαμε να αντέξουμε», είπε, προσθέτοντας ότι ενώ άλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν βοηθήσει τα ξενοδοχεία μέσω ειδικών προσφορών, η προσπάθεια της Tui να αναβάλει τις πληρωμές έδειξε την «ψυχρή εταιρική πλευρά της».

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής του Σύριζα από τη Ρόδο, δήλωσε ότι η καθυστέρηση ήταν «βόμβα» για τα ξενοδοχεία, που πήραν φέτος το ρίσκο να ανοίξουν – παρά την πανδημία – και πολλά έχουν συσσωρεύσει μεγάλες απώλειες.

«Θα είναι ένας αγώνας επιβίωσης για πολλά ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων», τόνισε.

Ο κ. Σαντορινιός και άλλοι 34 βουλευτές του Σύριζα ζήτησαν από την κυβέρνηση να πιέσει την Tui ώστε να καταβάλει τα χρήματα που οφείλει. Θέλουν επίσης να αυξηθεί το ανώτερο όριο για βραχυπρόθεσμα δάνεια έκτακτης ανάγκης σε ξενοδόχους από 800.000 σε 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 18% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Η Tui ανέφερε ότι έχει καταβάλει ένα σημαντικό οφειλόμενο ποσό στους ξενοδόχους για το καλοκαίρι του 2020 και ότι έχει επικοινωνήσει με ένα μικρό ποσοστό των ξενοδόχων σε Ισπανία και Ελλάδα, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της, για να «συζητήσουμε τα σχέδια πληρωμών και τις επιλογές από κοινού».

Η Tui συνεργάζεται με 1.400 ξενοδοχεία στην Ισπανία και περισσότερα από 2.000 στην Ελλάδα.

Ομως, οφείλει περισσότερα χρήματα σε Ελληνες ξενοδόχους, καθώς η Ελλάδα κρίθηκε ασφαλής για ταξίδια από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η αγγλο-γερμανική εταιρεία βρέθηκε σε μειονεκτική θέση λόγω της πανδημίας, η οποία προκάλεσε απότομη πτώση των κρατήσεων και αύξηση των ακυρώσεων λόγω των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, η Tui επέστρεφε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το μήνα σε μετρητά και ταξιδιωτικές πιστώσεις σε πελάτες.

Η Tui επιδιώκει να εξασφαλίσει έως και 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ έχει ήδη λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από κρατικά δάνεια.

Εξετάζει επίσης την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ή τις πωλήσεις για να συγκεντρώσει επιπλέον μετρητά.

Ομως, πολλοί ξενοδόχοι εξακολουθούν να υποφέρουν από την απώλεια εσόδων μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, η οποία πτώχευσε πέρυσι.

Ο ιδιοκτήτης ενός θερέτρου πέντε αστέρων στη Ρόδο τόνισε ότι φοβάται για το τι μπορεί να σημαίνουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές της Tui.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι άλλη μια περίπτωση όπως αυτή της Thomas Cook… κάτι που δεν είναι πλέον απίθανο. Οταν συνέβη αυτό με την Thomas Cook κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, όμως τώρα ξέρουμε ότι υπάρχει κίνδυνος».

με πληροφορίες από Financial Times 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More