Ποιοι τουριστικοί κλάδοι θα επωφεληθούν πρώτοι από το εμβόλιο;
Photo Credits: Shutterstock

Ποιοι τουριστικοί κλάδοι θα επωφεληθούν πρώτοι από το εμβόλιο;

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer ενάντια στον Covid-19 έδωσαν ελπίδα στον τουριστικό κλάδο, την οποία είχε μεγάλη ανάγκη μετά από σχεδόν έναν χρόνο απανωτών χτυπημάτων.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων που συνεχίζονται να πλήττονται από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις καραντίνες.

«Η ανάπτυξη του εμβολίου είναι η τόνωση που χρειαζόταν ο ταξιδιωτικός κλάδος, μία μικρή αύξηση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών που θα δείξει ότι το 2021 θα είναι καλύτερο», λέει ό Πολ Τσαρλς της The PC Agency, επισημαίνοντας ότι οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021 έχουν ήδη ξεκινήσει να αυξάνονται.

Ποιος όμως κλάδος του τουρισμού θα επωφεληθεί πρώτα από το εμβόλιο (ή την πιθανότητα αυτού);

Κρουαζιέρα

Η κρουαζιέρα βρίσκεται στη χειρότερη φάση της ιστορίας της. Σήκωσε ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη διασπορά του ιού στην αρχή της πανδημίας και το καλοκαίρι αναγκάστηκε να λειτουργήσει (όπου τα κατάφερε) υπό πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

«Τα νέα για το εμβόλιο σίγουρα έκαναν κάποιους πελάτες να σκέφτονται την επόμενη τους κρουαζιέρα» λέει ο Τζέιμς Κολ, ιδρυτής της Panache Cruises. «Οι προσφορές και η ευέλικτη πολιτική κρατήσεων κάνουν αυτήν την περίοδο ιδανική για να κλείσει κάποιος τη θέση του. Πιστεύω ότι οι σημερινές προσφορές δεν θα είναι διαθέσιμες μόλις ο κλάδος αρχίζει να ενεργοποιείται και πάλι».

Ωστόσο ο Κολ προειδοποιεί ότι «ο κλάδος έχει δρόμο μπροστά του πριν λάβει το πράσινο φως» και ότι «ένα αυστηρό πλαίσιο» γύρω από τη διαχείριση των κρουσμάτων πρέπει να εφαρμοστεί προτού οι κρουαζιέρες ξεκινήσουν και πάλι.

Μπορεί οι εταιρείες να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους «πιστούς πελάτες» που επιστρέφουν κάθε χρόνο, αλλά το εμβόλιο μπορεί να είναι μία καλή ευκαιρία νέοι ταξιδιώτες να δοκιμάσουν τις διακοπές εν πλω, τονίζει ο πρόεδρος της P&O Cruises Πολ Λάντλοου.

Ποιοι τουριστικοί κλάδοι θα επωφεληθούν πρώτοι από το εμβόλιο;
Η κρουαζιέρα βρίσκεται στη χειρότερη φάση της ιστορίας της. Σήκωσε ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη διασπορά του ιού στην αρχή της πανδημίας και το καλοκαίρι αναγκάστηκε να λειτουργήσει (όπου τα κατάφερε) υπό πολύ αυστηρούς περιορισμούς. © Shutterstock

Σκι

Η χαλάρωση των περιορισμών το καλοκαίρι οδήγησε σε μία «διστακτική» επιστροφή πολλών σκιερ στα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, δημιουργώντας ένα κλίμα ανάκαμψης το οποίο γρήγορα αναστράφηκε από τα lockdowns που επιβλήθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Το εμβόλιο, ωστόσο, «έχει τη δυναμική να σώσει τη σεζόν» σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σινκλέρ, διευθυντή του γραφείο SNO, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Mountain Trade Network Τζέιμς Γκάμπριλ, ο μελετά τακτικά την αγορά του σκι, τόνισε ότι η χειμερινές διακοπές «ίσως είναι ο πρώτος κλάδος του τουρισμού που θα επωφεληθεί» αν το εμβόλιο τεθεί σε κυκλοφορία τους πρώτους μήνες του 2021.

«Τα χιονοδρομικά κέντρα είναι ήδη εφαρμόζουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, την τακτική απολύμανση των lifts και των κοινόχρηστων χώρων, αλλά ένα εμβόλιο θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες στους ξένους τουρίστες που αντιστοιχούν στο 50% των επισκεπτών», επισημαίνει ο Γκάμπριλ.

Ποιοι τουριστικοί κλάδοι θα επωφεληθούν πρώτοι από το εμβόλιο;
Το εμβόλιο, ωστόσο, «έχει τη δυναμική να σώσει τη σεζόν» © Shutterstock

Τουριστικά γραφεία

Το εμβόλιο θα είναι το μόνο «κλειδί» που μπορεί να ξεκλειδώσει τις κρατήσεις για το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο του γραφείου Cosmos Tours Γκιλς Χοκ. Η απόφαση για το ποιες ηλικιακές ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη.

«Οι πελάτες μας είναι συνήθως άνω των 50, πολυταξιδεμένοι και έχουν την περιέργεια να ανακαλύψουν τον κόσμο. Τους αρέσουν οι περιπέτειες και η άνεση να έχουν κάποιον να τους δείξει τα καλύτερα μέρη και τις καλύτερες δραστηριότητες», λέει ο Χοκ.

«Από όσα ξέρω για την ανάπτυξη του εμβολίου, είναι πολύ πιθανό ότι πολλοί από τους πελάτες μας θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν και επομένως θα μπορούν να ταξιδέψουν από τον Απρίλιο του 2021 και μετά», προσθέτει ο Χοκ.

Αυτήν την αίσθηση μοιράζονται και άλλοι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι έχουν σημαίνοντα ρόλο στη «στρατόσφαιρα» του τουρισμού. Το 2019 υπολογίζεται ότι οι τουριστικοί πράκτορες συνείσφεραν περίπου 14,9 δις. λίρες στη βρετανική οικονομία.

Κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν την αλλαγή. Ο Αλιστερ Μακλίν, διευθυντής της The Artisan Travel Company, μιλώντας στην Telegraph αποκάλυψε ότι το πρώτο 24ωρο μετά την ανακοίνωσή της Pfizer η εταιρεία είδε «μία σημαντική αύξηση στις επισκέψεις της ιστοσελίδας τη που οδήγησε σε επαφές με δυνητικούς πελάτες».

Το γραφείο Bamboo Holidays, το οποίο εξειδικεύεται στα ταξίδια στην Ασία, ανέφερε ότι μετά τα νέα είχε πέντε «υποσχόμενες επαφές» για διακοπές το 2021, ενώ το γραφείο Mavros Safaris του Αλέξανδρου Μαύρου δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των πελατών αυξήθηκε άμεσα μετά την ανακοίνωση.

Ποιοι τουριστικοί κλάδοι θα επωφεληθούν πρώτοι από το εμβόλιο;
Η απόφαση για το ποιες ηλικιακές ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη. © Shutterstock

Ξενοδοχεία

Με τις διακοπές στο εξωτερικό να μοιάζουν μία μακρινή ανάμνηση τα περισσότερα ξενοδοχεία κοιτούν προς το εσωτερικό. Το δεύτερο lockdown έφερε και πάλι στο προσκήνιο την τηλεργασία (αν και ποτέ δεν έφυγε πραγματικά) και αρκετά ξενοδοχεία επικεντρώνονται σε προσφορές που να εξυπηρετούν όσους θέλουν να περάσουν τη νέα καραντίνα δουλεύοντας από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και όχι το δικό τους.

Κάποιοι ξενοδόχοι δεν είναι σίγουροι πόσο γρήγορα θα ανακάμψει ο κλάδος μετά το εμβόλιο. Ο Ρόμπιν Χάτσον του ξενοδοχειακού ομίλου Lime Wood and The Pig τονίζει πως «οτιδήποτε επιτρέπει στους επισκέπτες να ταξιδέψουν πιο χαλαρά και κανονικά είναι ευπρόσδεκτο», αλλά πιστεύει ότι για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

Και πάλι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά πελάτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. «Τα ξενοδοχεία μας απευθύνονται σε ένα ευρύ ηλιακό φάσμα. Θα ήταν τέλειο να βλέπαμε τις μεγαλύτερες γενιές να έρχονται στο ξενοδοχείο μας με εμπιστοσύνη. Πραγματικά τους συμπονώ γιατί ίσως νιώθουν ότι παίζουν ρώσικη ρουλέτα κορωνοϊού κάθε φορά που βγαίνει από το σπίτι τους».

Ο ιδρυτής της Native Aparthotels Γκάι Νίχον έχει διαφορετική άποψη. Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην ηλικία αλλά στον τύπο των ταξιδιωτών. Ο Νίξον περιμένει τα ταξίδια αναψυχής να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδά τους γρηγορότερα από τα επαγγελματικά που ίσως «έχουν αλλάξει για πάντα».

Ποιοι τουριστικοί κλάδοι θα επωφεληθούν πρώτοι από το εμβόλιο;
Κάποιοι ξενοδόχοι δεν είναι σίγουροι πόσο γρήγορα θα ανακάμψει ο κλάδος μετά το εμβόλιο. © Shutterstock

Αεροπορικές

Μέσα στην πανδημία είδαμε ότι οι νεότεροι είναι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν, σύμφωνα με τον Τζον Γκράντ της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων OAG. Ο Γκραντ πιστέυει ότι «τα νέα για το εμβόλιο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους λίγο μεγαλύτερους ταξιδιώτες που τους τελευταίους εννιά μήνες μπορεί να αναρωτιούνται αν θα ξαναμπούν σε αεροπλάνο».

Από ότι φαίνεται οι αερομεταφορές δεν θα «αναστηθούν» τόσο εύκολα. Η British Airways έκανε λόγο για «σπουδαία νέα» αλλά προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν, ενώ η easyJet καλωσόρισε τα νέα τονίζοντας όμως πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Ντέιβιντ Ολίρι περιέγραψε τα νέα ως «την πρώτη ακτίδα φωτός που έχουμε δει τους τελευταίους 12 μήνες», προσθέτοντας όμως ότι η «κανονικότητα» δεν θα επιστρέψει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

με πληροφορίες από Telegraph

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More