Οι «λέξεις της χρονιάς» για το 2020 δείχνουν πόσο άλλαξαν οι ζωές μας σε μόλις ένα χρόνο
Photo Credits: Shutterstock

Οι «λέξεις της χρονιάς» για το 2020 δείχνουν πόσο άλλαξαν οι ζωές μας σε μόλις ένα χρόνο

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

To Collins Dictionary έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις λέξεις της χρονιάς για το 2020. Την κορυφή της λίστας κατέκτησε το «lockdown», μια λέξη που έχει επηρεάσει δισεκατομμύρια ζωές κατά τη διάρκεια του 2020.

Οι φετινές λέξεις της χρονιάς – ιδιαίτερα εν συγκρίσει με αυτές των προηγούμενων ετών – δείχνουν πόσο πολύ άλλαξαν οι ζωές μας κατά τη διάρκεια του 2020, κυρίως λόγο της πανδημίας του COVID-19.

Το «lockdown» ορίζεται από το λεξικό ως «η επιβολή αυστηρών περιορισμών στα ταξίδια, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους» και η χρήση του έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα, η χρήση της λέξης από ιστοσελίδες, βιβλία, εφημερίδες καθώς και στον προφορικό λόγο σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και συνομιλίες, σημείωσε αύξηση της τάξεως του 6.000%.

Το 2019, υπήρχαν 4.000 καταγεγραμμένες χρήσης της λέξης. Το 2020, ο αριθμός αυτός έχει ανέλθει – μέχρι στιγμής – σε 250.000.

«Η γλώσσα είναι μια αντανάκλαση του κόσμου γύρω μας και το 2020 κυριαρχείται από την παγκόσμια πανδημία», λέει η Χέλεν Νιούστεντ, σύμβουλος περιεχομένου στην Collins.

«Επιλέξαμε το lockdown ως λέξη της χρονιάς, διότι περιλαμβάνει την κοινή εμπειρία δισεκατομμυρίων ανθρώπων που χρειάστηκε να περιορίσουν την καθημερινή τους ζωή για να περιορίσουν τον ιό. Το lockdown έχει επηρεάσει τον τρόπο που εργαζόμαστε, μελετάμε, ψωνίζουμε και κοινωνικοποιούμαστε. Καθώς πολλές χώρες μπαίνουν σε ένα δεύτερο lockdown, η ανάδειξη της λέξης της χρονιάς δεν ενδείκνυται για εορτασμούς, αλλά, ίσως, είναι η λέξη που συνοψίζει τη χρονιά για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου».

Λέξεις της χρονιάς
Το «lockdown» είναι η λέξη της χρονιάς για το 2020. © Shutterstock

Ο Covid-19 μονοπωλεί – όπως ήταν φυσικό – το ενδιαφέρον στη λίστα με τις 10 κορυφαίες λέξεις του λεξικού. Και άλλες λέξεις που σχετίζονται με την πανδημία, όπως ο κορωνοϊός (coronavirus), η κοινωνική αποστασιοποίηση (social distancing), η αυτο-απομόνωση (self-isolate) και η αναστολή σύμβασης εργασίας (furlough) «φιγουράρουν» επίσης στη λίστα.

Παράλληλα, η χρήση της λέξης «εργαζόμενος-κλειδί» (key worker), αυξήθηκε κατά 60 φορές κατά το τελευταίο έτος, γεγονός που αντικατοπτρίζει «τη σημασία που αποδίδεται φέτος στα επαγγέλματα που θεωρούνται απαραίτητα για την κοινωνία».

Η συντομογραφία BLM, για το Black Lives Matter, ήταν επίσης ανάμεσα στις λέξεις που ξεχώρισαν και συμπεριλήφθηκαν στη λίστα. Ορίζεται από το λεξικό ως «ένα κίνημα που καταπολεμά τη ρατσιστική βία και καταπίεση» και σημείωσε αύξηση στη χρήση της κατά 581%.

Οι προηγούμενες λέξεις της χρονιάς για το Collins Dictionary περιελάμβαναν την απεργία για το κλίμα (climate strike) το 2019, τη λέξη «μιας» χρήσης» (single-use) το 2018, τις ψευδείς ειδήσεις (fake news) το 2017 και το Brexit το 2016.

Φέτος η λίστα με τις 10 κορυφαίες λέξεις περιλαμβάνει το «Megxit», που ορίστηκε ως «η απόσυρση του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσσεξ από τα βασιλικά τους καθήκοντα, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020».

Η λίστα με τις 10 λέξεις της χρονιάς για το 2020 και οι ορισμοί τους από το Collins Dictionary.

Lockdown: η επιβολή αυστηρών περιορισμών στα ταξίδια, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους.

Coronavirus: οποιαδήποτε από μια ομάδα ιών που περιέχουν RNA και μπορούν να προκαλέσουν μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του COVID-19. Ονομάζεται έτσι λόγω της εμφάνισης του σε μικροσκόπια, η οποία μοιάζει με στέμμα (κορώνα).

Furlough (αναστολή σύμβασης εργασίας): μια προσωρινή απόλυση υπαλλήλων, συνήθως επειδή δεν υπάρχει αρκετή δουλειά για να τους απασχολήσει.

Key worker ή keyworker: ένας υπάλληλος σε οποιοδήποτε επάγγελμα που θεωρείται απαραίτητος για τη λειτουργία της κοινωνίας, για παράδειγμα καθηγητές, αστυνομικοί και εργαζόμενοι στην υγεία και διάφορα καταστήματα.

Megxit: η απόσυρση του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ από τα βασιλικά καθήκοντα, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020.

Mukbang (Κορεάτικα): πρόκειται για ένα βίντεο ή μια διαδικτυακή εκπομπή στην οποία ο «οικοδεσπότης» τρώει μεγάλη ποσότητα φαγητού για την ψυχαγωγία των θεατών. Από το meogneum (το ρήμα «τρώω») και το bangsong (μετάδοση).

Self-isolate (αυτο-απομόνωση): να μπαίνει κάποιος σε καραντίνα εάν έχει ή υποψιάζεται ότι έχει κάποια μεταδοτική ασθένεια.

Social distancing (κοινωνική αποστασιοποίηση): η πρακτική της διατήρησης μιας συγκεκριμένης απόστασης μεταξύ του εαυτού μας και άλλων ανθρώπων, προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση με κάποια ασθένεια.

TikToker: ένα άτομο που μοιράζεται τακτικά ή εμφανίζεται σε βίντεο στο TikTok.

με πληροφορίες από Guardian

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More