Τα ευχάριστα νέα για το εμβόλιο «απογείωσαν» τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών
Photo Credits: Shutterstock

Τα ευχάριστα νέα για το εμβόλιο «απογείωσαν» τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Οι μετοχές στις τράπεζες και στις «βιομηχανίες» ταξιδιών και αναψυχής αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 10% σήμερα, μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι το πειραματικό εμβόλιο κατά του Covid-19 είχε περισσότερο από 90% επιτυχία.

Οι τομείς που είχαν πληγεί περισσότερο από τα lockdown, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την κοινωνική αποστασιοποίηση παρουσίασαν θεαματικές ανόδους, καθώς οι έμποροι έσπευσαν να «τιμολογήσουν» κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα για τις αγορές, μετά από μήνες «αναταραχών» εξαιτίας της πανδημίας.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε το μεγαλύτερο «άλμα» μετά την κρίση του ευρωπαϊκού δημοσίου χρέους το 2011, «κερδίζοντας» 10,9%. Οι Γαλλικές τράπεζες Societe Generale και BNP Paribas παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, της τάξεως του 18% και 14,5% αντίστοιχα.

Στη Wall Street, η JP Morgan, η Bank of America και η Goldman Sachs πραγματοποίησαν «άλμα» ανάμεσα σε 4% και 8% στο pre-market trading.

«Ας ελπίσουμε απλώς ότι οι αρνητές του εμβολίου δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα, αλλά το 2021 μόλις έγινε πολύ πιο φωτεινό», δήλωσε ο Νέιλ Γουίλσον, αναλυτής του Markets.com στο Λονδίνο.

Οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες πλήττονται από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που προκλήθηκαν από το «δεύτερο» κύμα έξαρσης της πανδημίας, είδαν επίσης πολύ σημαντικές αυξήσεις, με την International Consolidated Airlines Group (IAG) – ιδιοκτήτριας της British Airways -, να βλέπει τη μετοχή της να «κλείνει» με 40% αύξηση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γραντ Σαπς, ανέφερε σε ένα διαδικτυακό συνέδριο του κλάδου των αεροδρομίων ότι η Βρετανία σημειώνει «καλή πρόοδο» στο σχέδιο της να μειώσει την καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, μέσω της χρήσης τεστ ανίχνευσης του COVID-19.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες United και American σημείωσαν άνοδο άνω του 20% στο pre-market trading.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, ο οποίος είχε ήδη αυξηθεί μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σημείωσε άνοδο της τάξεως του 4,5% – αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Αντιθέτως, ο δείκτης NASDAQ-100 – ο οποίος συμπεριλαμβάνει τις μεγαλύτερες μετοχές τεχνολογίας στον κόσμο, όπως το Netflix, το Amazon και την Apple και είχε επωφεληθεί εν μέσω πανδημίας – είδε τις μετοχές του να «υποχωρούν».

Μια παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και στη Γερμανία με τις μετοχές της Hellofresh – η οποία επίσης ήταν εκ των «νικητών» της καραντίνας – και οι μετοχές της σήμερα «έχασαν έδαφος», υποχωρώντας κατά 6,4%.

με πληροφορίες από Reuters, Skift 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More