Ο Covid «τέλειωσε» τα τριήμερα. Καλωσορίστε τη «μικρή εβδομάδα»
Photo Credits: Shutterstock

Ο Covid «τέλειωσε» τα τριήμερα. Καλωσορίστε τη «μικρή εβδομάδα»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

«Ενα τριημεράκι να ξεφύγουμε». Κάθε Παρασκευή απόγευμα μία μικρή φαντασίωση έμπαινε στα μυαλά χιλιάδων εργαζόμενων. Στην εποχή του Covid-19, όμως, τα τριήμερα μοιάζουν «λίγα» και δεν αξίζουν όλη την ταλαιπωρία.

Χαρτιά, φόρμες, τεστ, καραντίνα κατά την άφιξη, καραντίνα στην επιστροφή, «έκρηξη» των κρουσμάτων από τη μία μέρα στην άλλη και ένας λαβύρινθος με ταξιδιωτικούς περιορισμούς που χρειάζονται διδακτορικό για να αποκωδικοποιηθούν.

Συνδυάστε όλες αυτές τις δυσκολίες με τη δυνατότητα τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας και θα καταλάβετε γιατί πολλοί αρχίζουν να «μικραίνουν» τις εβδομάδες τους. Τα τριήμερα μετά τον Covid μοιάζουν πολύ σύντομα και δεν αξίζουν την ταλαιπωρία. Αντ’ αυτών μία νέα τάση έχει ξεκινήσει: οι «μικρές» εβδομάδες. Τι διαφορά έχουν άλλωστε μία ή δύο μέρες;

«Δεν μπορείς να κάνεις τον τουρίστα πλέον, αλλά τα τριήμερα -που συνήθως ξεκινούσαν με το να ξεγλιστρίσεις λίγο πιο νωρίς από τη δουλειά το απόγευμα της Παρασκευής -έχουν μετατραπεί σε αναχώρηση από την Τετάρτη το απόγευμα και επιστροφή τη Δευτέρα το βράδυ», λέει ο Τομ Κάτον, συνιδρυτής της AirDNA, μίας εταιρείας που συλλέγει και αναλύει δεδομένα για πάνω από 10 εκατομμύρια καταλύματα παγκοσμίως.

Οι καλοκαιρινές διακοπές επεκτάθηκαν χρονικά φέτος, με αρκετά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να δέχονται κρατήσεις και για ένα μήνα ή και παραπάνω. Τα δεδομένα της AirDNA από την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι περισσότεροι πελάτες δεν επέλεξαν τα τριήμερα. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι παρόλο που οι κρατήσεις ήταν λιγότερες ο μέσος όρος διαμονής ήταν μεγαλύτερος.

Στο Γκρέιτ Μπάρινγκτον της Μασαχουσέτης, οι εκδρομείς έμειναν 4,4 βράδια κατά μέσο όρο ενώ πέρσι το καλοκαίρι είχαν μείνει τρία. Στο Point Pleasant Beach του Νιου Τζέρσεϊ, έμειναν πέντε βράδια σε σχέση με τρία πέρσι το καλοκαίρι. Η ίδια τάση θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο. Στο East Hampton της Νέας Υόρκης, ο μέσος όρος διαμονής ήταν στα δύο βράδια. Φέτος αναμένεται να διπλασιαστεί.

Οι πενταήμερες κρατήσεις έχουν γίνει πολύ συνηθισμένες για τη Holiday Park Ace, η οποία νοικιάζει πολυτελή καταλύματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, οι κρατήσεις τέτοιου είδους αναλογούσαν στο 8% των συνολικών. Φέτος, ο αριθμός εκτινάχθηκε στο 24%.

«Ηταν μία έκπληξη. Οι άνθρωποι επιλέγουν μεγαλύτερες διακοπές για τη δεν ξέρουν πότε θα ξαναπάνε και βλέπουμε ότι αυτό το μοτίβο συνεχίζεται και στις κανονικές τους διακοπές», λέει ο Τζο Σπένσερ, ιδιοκτήτης της εταιρείας.

«Αν μία κράτηση πέντε ημερών ακυρωθεί την τελευταία στιγμή είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς καθώς πρέπει να γεμίσουμε τα κενά και ο μόνος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι μέσα από εκπτώσεις στις τιμές», λέει ο Σπένσερ. «Μία κράτηση δύο ημερών είναι πολύ πιο εύκολο να αντικατασταθεί».

Οι κρατήσεις στην TurnKey Vacation Rentals, μία εταιρεία διαχείρισης κρατήσεων με πάνω από έξι χιλιάδες σπίτια σε όλες τις ΗΠΑ, αυξάνεται κατά μία ημέρα το μήνα τον τελευταίο χρόνο. Ο μέσος χρόνος διαμονής τον Οκτώβριο ήταν τα πέντε βράδια (μία μέρα αύξηση σε σχέση με πέρσι), τον Νοέμβριο έξι βράδια (επίσης μία μέρα αύξηση), τον Δεκέμβριο επτά βράδια (πάλι μία μέρα αύξηση σε σχέση με πέρσι).

Οι κρατήσεις μέσα στην εβδομάδα είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται και στα ξενοδοχεία. Το Club Med Sandpiper Bay, ένα all-inclusive resort μεταξύ Μαϊάμι και Ορλάντο, είδε τις τετραήμερες και πενταήμερες κρατήσεις του να αυξάνονται κατά 9% στο διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου. Αντίστοιχα, στο The Foundry Hotel, οι κρατήσεις για τέσσερις με έξι μέρες αυξήθηκαν κατά 55% σε σχέση με πέρσι, ενώ στο The London West Hollywood at Beverly Hills ο μέσος όρος διαμονής έχει φτάσει τα 5,2 βράδια (αριθμός διπλάσιος από τον περσινό Οκτώβριο).

Για να εκμεταλλευτούν αυτό το φαινόμενο τα ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να προσφέρουν διάφορα πακέτα. Για παράδειγμα στο Wyndham Grand Rio Mar Puerto Rico Golf & Beach Resort στις τέσσερις μέρες κρατήσεις το ξενοδοχείο δίνει μία δωρεάν, ενώ στη διαμονή συμπεριλαμβάνονται και πίστωση 50 δολαρίων για φαγητό και ποτό. Στο Hotel del Coronado οι κρατήσεις άνω των έξι βραδιών ανταμείβονται με έκπτωση και πίστωση 350 δολαρίων.

Για τον Γκλεν Μπρούμπεργκ όμως η πραγματική αξία μερικών «παραπάνω ημερών» μαζί με την οικογένειά του δεν είναι χρηματική.

Ο Μπρούμπεργκ είχε κάνει μία διήμερη κράτηση στο Farmhouse Inn στα τέλη Ιουνίου. Η εξαιρετική φιλοξενία και το καταπληκτικό φαγητό του ξενοδοχείου τον έκαναν να επεκτείνει την κράτησή του δύο φορές. Την πρώτη φορά στις τέσσερις ημέρες και τη δεύτερη στις επτά.

«Λέγαμε συνεχώς: “Περνάμε τέλεια. Μπορούμε να μείνουμε για ακόμη μία ημέρα και μετά άλλη μία;”» λέει ο Μπρούμπεργκ. «Πολλές φορές παίρνεις ως δεδομένες τις διακοπές σου. Αυτό μας έκανε αλλάξουμε και να καταλάβουμε ότι πρέπει να χαιρόμαστε τις διακοπές που χάσαμε φέτος».

με πληροφορίες από New York Times

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More