Πως μπορείτε να επωφεληθείτε από το overbooking πτήσεων
Photo Credits: Shutterstock

Πως μπορείτε να επωφεληθείτε από το overbooking πτήσεων

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η πλειοψηφία των ταξιδιωτών θεωρεί ότι το overbooking (υπερκρατήσεις) αποτελεί ακαδημαϊκό ζήτημα στην εποχή του κορωνοϊού. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι αεροπορικές εταιρείες αδημονούν να γεμίσουν και πάλι τα αεροπλάνα τους και φαινόμενα υπερκρατήσεων ίσως κάνουν πάλι την εμφάνισή τους.

Μόνο στη σκέψη μίας τέτοιας κατάστασης χιλιάδες ταξιδιώτες εξοργίζονται. Αν όμως διαχειριστεί ορθώς, το overbooking μπορεί να αποφέρει κέρδη στις αεροπορικές εταιρείες, τους επιβάτες και τον πλανήτη, τονίζει ο αρθρογράφος του Independent και ειδικός σε θέματα τουρισμού, Σάιμον Κάλντερ.

Οι αεροπορικές γνωρίζουν μέσα από την εμπειρία τους, ότι ένα ποσοστό των επιβατών θα χάσει την πτήση του. Πουλώντας λοιπόν την ίδια θέση δύο φορές, κερδίζουν περισσότερα χρήματα και εξασφαλίζουν ότι τα αεροπλάνα πετούν γεμάτα, προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον.

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης οι επιβάτες μπορούν να κλείσουν τα εισιτήρια τους τελευταία στιγμή, ακόμα και σε ένα θεωρητικά γεμάτο αεροπλάνο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ουδείς καταλαβαίνει ότι βρίσκεται σε μία overbooked πτήση, καθώς ο αριθμός των επιβατών που έχασαν την πτήση τους προβλέφθηκε σωστά.

Αν η πρόβλεψη δεν είναι σωστή οι αεροπορικές υποχρεούνται με βάση την ευρωπαϊκή και αμερικανική νομοθεσία να αναζητήσουν κάποιον επιβάτη πρόθυμο να παραχωρήσει τη θέση του. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όποιος δεχθεί θα λάβει αποζημίωση μεγαλύτερη από το ποσό που πλήρωσε.

Η Παρασκευή και η Κυριακή απόγευμα είναι οι καλύτερες μέρες για να επωφεληθεί ένας επιβάτης από το overbooking, σύμφωνα με τον Κάλντερ, αφού πάντα υπάρχει μεγάλη ζήτηση, άρα και περισσότερες επιλογές αλλαγής πτήσης. Σε περίπτωση βέβαια, που ένας επιβάτης αναγκαστεί να πετάξει την επόμενη μέρα, η αεροπορική υποχρεούται να ρυθμίσει και τη διαμονή του.

Ο Κάλντερ προτείνει επίσης και το ταξίδι με μία μόνο χειραποσκευή, καθώς με αυτόν τον τρόπο είναι ευκολότερο να επιλεχθεί κάποιος επιβάτης, ενώ και ο αριθμός των επιβατών παίζει ρόλο στην επιλογή, τόσο στο ποιος θα παραχωρήσει τη θέση, όσο και στο ποιος θα την πάρει. Αν ταξιδεύετε μόνοι σας έχετε σίγουρα περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε και στις δύο περιπτώσεις.

Share it:
Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More