Τουρισμός «μόνο για μέλη»: οι διακοπές μετά τον Covid-19

Τουρισμός «μόνο για μέλη»: οι διακοπές μετά τον Covid-19

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο τουρισμός «μόνο για μέλη» αυξήθηκε ραγδαία μέσα στην πανδημία, κυρίως λόγω του προστατευμένου περιβάλλοντος που προσφέρει στους ταξιδιώτες. Είναι όμως μόνο η υγεία και η ασφάλεια οι λόγοι που οδηγούν όσους ταξιδιώτες έχουν τα χρήματα προς αυτό το νέο μοντέλο;

Τα ταξίδια ήταν μεγάλο μέρος της ζωής του Πολ Μπρίνκμαν για χρόνια. Ο 47χρονος και η οικογένειά του περνούσαν μήνες «τριγυρίζοντας» στην Ευρώπη , είχαν πετάξει στο Πουέρτο Ρίκο μετά τον τυφώνα Μαρία στηρίζοντας τους πληγέντες, ενώ τον Φεβρουάριο ταξίδεψαν στην Κένυα και την Τανζανία. Στα ταξίδια της η οικογένεια νοίκιαζε σπίτια μέσω Airbnb ή Vrbo, μερικές φορές για πάνω από 60 νύχτες τον χρόνο.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας και την αύξηση της σημασίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο Μπρίνκμαν υπέγραψε ένα συμβόλαιο με την εταιρεία Exclusive Resorts, ένα κλειστό κλαμπ που διαθέτει 400 καταλύματα και βίλες. Ο Μπρίνκμαν γνώριζε για την πρόταση της Exclusive – υπηρεσίες concierge, ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων και (πλέον) συνεργασίες με εταιρείες ιδιωτικών τζετ και υγειονομικές εταιρείες- εδώ και χρόνια, αλλά μετά την πανδημία άρχιζε να του φαίνεται πιο ελκυστική.

«Εχεις έναν απεσταλμένο που σε βοηθά με τα πάντα, σαν ένας προσωπικός ταξιδιωτικός ατζέντης», λέει ο Μπρίνκμαν για την Exclusive. «Όταν νοικιάζεις σπίτια μέσω Airbnb ή Vrbo είσαι στο έλεος του ιδιοκτήτη. Πολλοί από αυτούς κάνουν καλή δουλειά, αλλά είναι στο χέρι σου να αναζητήσεις και να αξιολογήσεις (σ.σ.: τα καταλύματα), το οποίο απαιτεί πολύ δουλειά».

Η δυνατότητα να «κανονίζει κάποιος άλλος για σένα» είναι αυτό που υπόσχεται το μοντέλο του τουρισμού «μόνο για μέλη». Σήμερα βέβαια, οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει από ένα τραπέζι σε ένα καλό εστιατόριο στην παροχή υγειονομικής κάλυψης. Τα πακέτα παροχών βέβαια διαφέρουν ανάλογα με το χρηματικό ποσό θέλει να διαθέσει ο κάθε πελάτης.

«Τουρισμός μόνο για μέλη»
Η δυνατότητα να «κανονίζει κάποιος άλλος για σένα» είναι αυτό που υπόσχεται το μοντέλο του τουρισμού «μόνο για μέλη» © Shutterstock

Η «κάρτα μέλους» για το κλαμπ της Exclusive κοστίζει 150 χιλιάδες δολάρια και τα μέλη πρέπει να κάνουν κρατήσεις για τουλάχιστον 15 μέρες τον χρόνο. Οι τιμές των κρατήσεων ξεκινούν από 1.395 δολάρια τη βραδιά, το οποίο μεταφράζεται σε ένα ετήσιο κόστος της τάξης των 20.925 δολαρίων. Ακόμα και τα πιο οικονομικά πακέτα ξεκινούν από τα 20 χιλιάδες δολάρια.

Ο τουρισμός «μόνο για μέλη» έχει αυξηθεί ραγδαία φέτος, τη στιγμή που ο υπόλοιπος κλάδος υποφέρει. Με τα ταξίδια και τις πτήσεις να βρίσκονται «στον πάγο» ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες γίνονται μέλη σε πολυτελή ταξιδιωτικά κλαμπ. Βασικός παράγοντας ίσως είναι ότι το μοντέλο του τουρισμού «μόνο για μέλη» ταιριάζει με τα ταξίδια στον καιρό της πανδημίας -για παράδειγμα η Exclusive αλλάζει μαξιλάρια σε κάθε νέο πελάτη. Ο πολλαπλασιασμός των κλαμπ όμως γεννά ένα ενδιαφέρον ερώτημα: είναι μόνο η υγεία και η ασφάλεια που οδηγεί όσους έχουν τα χρήματα να επιλέγουν τα ιδιωτικά κλαμπ;

Από το ξενοδοχείο του Χόλιγουντ πλέον «μόνο για μέλη»

Η πιο συνταρακτική είδηση γύρω από το νέο μοντέλο τουρισμό που επιβεβαίωσε εν μέρει και μία μερίδα αναλυτών ήταν η ανακοίνωση ότι το ξενοδοχείο Chateu Marmont, το οποίο φημιζόταν ως το αγαπημένο των διασήμων του Χόλιγουντ, θα μετατραπεί σε ένα ξενοδοχείο «μόνο για μέλη».

Πριν την πανδημία, σχεδόν το 70% των επισκεπτών ήταν πελάτες που έμεναν για (τουλάχιστον) δεύτερη φορά στο ξενοδοχείο, ενώ οι 100 «καλύτεροι» πελάτες ευθύνονταν για τη μεγάλη μερίδα των εσόδων ανά δωμάτιο.

Βέβαια υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με την απόφαση αυτή. Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, ορισμένοι πιστεύουν ότι η αλλαγή έχει ως στόχο να διαλύσει εν τη γενέσει του το σωματείο των εργαζομένων. Στο άρθρο αναφέρονται επίσης και κατηγορίες για εργοδοτικές παραβάσεις και καταχρηστικές συμπεριφορές. Εκπρόσωπος τύπου του ξενοδοχείου απέρριψε όλες τις κατηγορίες.

«Τουρισμός μόνο για μέλη»
«Ο Covid μας έμαθε ότι η ζωή είναι μικρή. Αντί να περιμένεις να συνταξιοδοτηθείς σε πέντε χρόνια κάντο τώρα… χτίσε το σπίτι των ονείρων σου», λέει η Μπρίτανι Χάβαρντ, διευθύντρια μάρκετινγκ στο Alpine Mountain & Ranch Club. © Shutterstock

Ανάπτυξη σε έναν κλάδο που τη χρειάζεται

Τα νέα για τη μεταμόρφωση του Chateau ξεχωρίζουν μέσα σε μία χρονιά που τα πάντα αλλάζουν στον τουρισμό. Ωστόσο, ο τουρισμός «μόνο για μέλη» δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Η Exclusive Resorts ιδρύθηκε το 2002 από τους αδερφούς Χάντλερ. Και οι δύο εγκατέλειψαν την εταιρεία το 2011 για να ιδρύσουν μία νέα, την Inspirato, η οποία αντί να αγοράζει καταλύματα τα νοικιάζει μέσω leasing. Ετσι, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει περισσότερη ποικιλία καταλυμάτων, μικρότερες τιμές και μεγαλύτερη βάση μελών (αν και πάλι βασίζεται στους πλούσιους ταξιδιώτες). Η «κάρτα μέλους» για το κλαμπ ξεκινά από τα 600 δολάρια.

Exclusive και Inspirato επλήγησαν τον Μάρτιο, καθώς αναγκάστηκαν να αποζημιώσουν πολλά από τα μέλη τους. Μετά τον Μάιο και τον Ιούνιο όμως είδαν το ενδιαφέρον των πελατών να αυξάνεται κατακόρυφα.

«Κλείσαμε μεταξύ 30 Μαρτίου και 15 Μαΐου. Τον Ιούλιο, επιστρέψαμε πολύ δυμανικά», είπε ο Χάντλερ. «Φτάσαμε στα μεγαλύτερα επίπεδα πληρότητας που έχουμε δει – σχεδόν 90 τοις εκατό».

«Τον Αύγουστο, είχαμε τα μεγαλύτερα επίπεδα ζήτησης μετά το 2013», λέει ο Τζέιμς Χέντερσον, διευθύνων σύμβουλος της Exclusive Resorts. «Νέα μέλη προστέθηκαν, τα οποία είχαμε στις λίστες μας ως πιθανώς ενδιαφερόμενα πριν από δέκα χρόνια, αποφάσισαν να μπουν στο κλαμπ, επιθυμώντας ασφάλεια και εκφράζοντας εμπιστοσύνη σε αυτά που είχαμε να προσφέρουμε».

Τα παραδείγματα της ραγδαίας ανάπτυξης παρόμοιων κλαμπ είναι πολλά. Η Μπρίτανι Χάβαρντ, διευθύντρια μάρκετινγκ στο Alpine Mountain & Ranch Club, αναφέρει ότι το κλαμπ δεν είχε ξαναδεί τέτοιες πωλήσεις. «Ολα μας τα καταλύματα ήταν κλεισμένα», τονίζει.

«Πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με την τάση που έχουν οι πλούσιοι ταξιδιώτες να απομακρύνονται από τα αστικά κέντρα σε συνδυασμό με μία νοοτροπία “τώρα ή ποτέ”», επισημαίνει η Χάβαρντ. «Ο Covid μας έμαθε ότι η ζωή είναι μικρή. Αντί να περιμένεις να συνταξιοδοτηθείς σε πέντε χρόνια κάντο τώρα… χτίσε το σπίτι των ονείρων σου».

με πληροφορίες από New York Times

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More