10 μέρη τα οποία απαγορεύεται να επισκεφθούμε
Photo Credits: Shutterstock

10 μέρη τα οποία απαγορεύεται να επισκεφθούμε

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Παρά την παγκοσμιοποίηση και τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και του τομέα των μεταφορών, υπάρχουν ακόμα ορισμένα μέρη σε όλο τον κόσμο που θα θέλαμε, όμως δεν μπορούμε να επισκεφθούμε. 

Μπορεί η νέα εμμονή του πλανήτη να είναι η εξερεύνηση του διαστήματος και ο εποικισμός του Αρη, αλλά ίσως πριν φτάσουμε στον «κόκκινο πλανήτη» θα έπρεπε πρώτα να «ανακαλύψουμε» όλα τα σημεία του δικού μας πλανήτη.

Στρατιωτικές βάσεις, κατασκοπικά κρησφύγετα και «στοιχειωμένες» περιοχές είναι μερικά από τα μέρη που απαγορεύεται να ταξιδέψετε.

Δωμάτιο 39, Βόρεια Κορέα

«Το Δωμάτιο 39 είναι ένας από τους πιο μυστήριους οργανισμούς σε ένα από τα πιο μυστήρια κράτη του πλανήτη» είχε γράψει η δημοσιογράφος Κέλι Ολσεν.

Το Δωμάτιο 39, δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και φημολογείται ότι βρίσκεται μέσα στα κεντρικά του Εργατικού Κόμματος στην Πιονγιάνγκ. Το όνομα του, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, προήλθε από τον αριθμό του δωματίου που στεγαζόταν στις πρώτες μέρες λειτουργίας του.

Αν και λόγω της μυστικότητας που περιβάλλει τις δραστηριότητες του οργανισμού δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, πολλοί πιστεύουν ότι στόχος το οργανισμού είναι η ανεύρεση χρηματοδοτικών πηγών μέσα από μία σειρά εμπορικών δραστηριοτήτων -νόμιμων και παράνομων- όπως η πλαστογραφία και η πώληση χρυσού, ναρκωτικών και όπλων.

Οι επιχειρήσεις που υποτίθεται ότι μετέχουν στον οργανισμό έχουν παρουσία σε πολλά μέρη του κόσμου και εκτιμάται ότι συνεισφέρουν μέχρι και δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στη Βόρεια Κορέα.

Το θησαυροφυλάκιο της Coca-Cola, Ατλάντα, ΗΠΑ

Η συνταγή της Coca-Cola είναι ένα από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά σε όλο τον κόσμο.  Από τη δημιουργία της εταιρείας το 1886, η συνταγή φυλάσσεται με ζήλο και ελάχιστοι τη γνωρίζουν.

Το 1919 η εταιρεία εξαγοράσθηκε από μία ομάδα επενδυτών της οποία ηγούταν ο Ερνεστ Γουντραφ. Το 1920 η συνταγή «μεταφέρθηκε» σε θυρίδα ασφαλείας σε τράπεζα της Νέας Υόρκης. Το 1925 «μεταφέρθηκε» εκ νέου στην Trust Company Bank στην Ατλάντα.

Τελικά, το 2011 η εταιρεία αποφάσισε να «μεταφέρει» τη διάσημη συνταγή μέσα σε ένα θησαυροφυλάκιο ενός μουσείου της Ατλάντα. Αν και χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το μουσείο κάθε χρόνο, ελάχιστοι είναι αυτοί που περνούν τις πόρτες του θησαυροφυλακίου.

Το νησί των φιδιών, Βραζιλία

Εκατό χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Σάο Πάολο, βρίσκεται το «νησί των φιδιών» (Snake Island). Εκ πρώτης όψεως το νησί ίσως φαίνεται ως ιδανικός προορισμός για χαλάρωση και διακοπές. Η αλήθεια όμως είναι ότι το νησί παραμένει ακατοίκητο για πάνω από 100 χρόνια καθώς έχει «καταληφθεί» από θανατηφόρα φίδια.

Εως και πέντε φίδια ανά τετραγωνικό μέτρο «κατοικούν» στο νησί. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σας τρομάξει, να σημειωθεί ότι τα φίδια του νησιού είναι από τα πιο δηλητηριώδη στον κόσμο.

Το συγκεκριμένο είδος φιδιού (Golden Lancehead viper) μπορεί να φτάσει μέχρι μισό μέτρο σε μήκος και το δηλητήριο που εκκρίνει κατά το δάγκωμά του οδηγεί σε άμεση αποσύνθεση των (άτυχων) οργανισμών.

Για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση της Βραζιλία απαγορεύει ρητά τις επισκέψεις στο νησί.

Βόρειο Σέντινελ

Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τα νησιά του Κόλπου της Βεγγάλλης στην Ινδία, υπάρχει όμως ένα νησί στην περιοχή που έχει παραμείνει σχεδόν ανέγγιχτο από τον εξωτερικό κόσμο: το Βόρειο Σέντινελ. Μπορεί να ακούγεται σαν ένας επίγειος παράδεισος, αλλά η πραγματικότητα απέχει πολύ από ότι μπορεί να φαντάζονται κάποιοι ταξιδιώτες.

Αν και η γεωγραφική του θέση το καθιστά ως ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη στη Γη, το νησί κατοικείται από μία από τις ελάχιστες πρωτόγονες φυλές του πλανήτη. Ο σύγχρονος πολιτισμός δεν έχει «αγγίξει» σχεδόν καθόλου τον γηγενή πληθυσμό του νησιού.

Οσες φορές κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε, οι γηγενείς απάντησαν με βία. Το 2006 οι ντόπιοι σκότωσαν δύο ψαράδες η βάρκα των οποίων παρασύρθηκε στις ακτές του νησιού.

Σύμφωνα με τον Guardian, το νησί συνοριοθετείται από μία ζώνη τριών μιλίων, η οποία απαγορεύει την προσέγγιση σε αυτό. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των γηγενών πληθυσμών Survival, η ινδική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες προσέγγισης του νησιού εδώ και πολύ καιρό.

Bhangarh Fort, Ινδία

Μεταξύ των ινδικών πόλεων Τζαϊπούρ και Αλγάρ βρίσκονται τα ερείπια ενός άλλοτε τεράστιου βασιλείου.

Το φρούριο Bhangarh χτίστηκε το 1573 από τον τοπικό άρχοντα Amber Kachwaha για τον μικρό του και μέχρι το 1783 γνώρισε μία περίοδο σταδιακής άνθισης. Τότε το φρούριο «χτυπήθηκε» από έναν λιμό αναγκάζοντας τους κατοίκους του να το εγκαταλείψουν. Ο μύθος, μάλιστα, λέει ότι μία κατάρα οδήγησε στην κατάρρευσή του.

Ως το μοναδικό «νομικά αναγνωρισμένο» στοιχειωμένο μέρος στην Ινδία, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of India, για την είσοδο στον χώρο πριν την ανατολή του ηλίου και μετά από τη δύση του απαιτείται άδεια από την κυβέρνηση.

Μπορεί η επίσημη αιτιολογία είναι η έλλειψη φωτισμού και η ύπαρξη επικίνδυνων ζώων στην περιοχή, κανείς όμως δεν γνωρίζει τι άλλο μπορεί να υπάρχει στα ερείπια.

North Brother Island, Νέα Υόρκη

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη. Οι ουρανοξύστες του Μανχάταν, οι δρόμοι του Μπρούκλιν και τα πολλά μουσεία της πόλης σφύζουν με τουρίστες. Η είσοδος όμως σε ένα μέρος της Νέας Υόρκης απαγορεύεται.

Για να επισκεφθεί κάποιος το Norther Border Island πρέπει πρώτα να λάβει έγκριση από τις αρχές της πόλης. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα κτίρια του νησιού κινδυνεύουν με κατάρρευση.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christopher Payne (@christopherpaynephoto) on

Η ιστορία του North Brother Island είναι γεμάτη από θάνατο και αρρώστιες: από τη δεκαετία του 1880 μέχρι τη δεκαετία του 1940, το νησί χρησιμοποιούνταν ως μέρος καραντίνας για αρρώστους, ενώ μετά το 1951 και επείτα έγινε κέντρο αποτοξίνωσης για χρήστες ναρκωτικών.

Το 1963, το North Brother Island εγκαταλείφθηκε και πέρασε στην δικαιοδοσία της υπηρεσίας Parks and Recreations, η οποία μετέτρεψε το μέρος σε παρατηρητήριο πουλιών.

Ντιέγκο Γκαρσία, Βρετανικά Εδάφη Ινδικού Ωκεανού

Το νησί Ντιέγκο Γκαρσία βρίσκεται ανάμεσα στην ανατολική Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία. Η θέση του είναι πολύ σημαντική για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο διαθέτει στρατηγική βάση εκεί, ενώ σύμφωνα με τον Guardian, το νησί αποτελεί επίσης βάση για αρκετές μυστικές επιχειρήσεις της CIA.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Ηνωμένο Βασίλειο παραχώρησε το νησί στις ΗΠΑ για 50 χρόνια. Η «μεταβίβαση» βέβαια δεν ήταν εντελώς αθώα, αφού προτού ολοκληρωθεί η βρετανική κυβέρνηση απέλασε τους δύο χιλιάδες κατοίκους του νησιού. Μεταξύ 1968 και 1973 οι ντόπιοι κάτοικοι απελάθηκαν στον Μαυρίκιο, στις Σεϋχέλλες και σε άλλες βρετανικές περιοχές.

Οι πρώην κάτοικοι του νησιού κάνουν προσπάθειες για να επιστέψουν στον τόπο τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 2016 η περίοδος «ενοικίασης» έληξε, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο επέκτεινε το συμβόλαιό του με τις ΗΠΑ για ακόμη 20 χρόνια.

The White’s Club, Βρετανία

10 μέρη τα οποία απαγορεύεται να επισκεφθούμε: The White's Club
© Wikipedia

Μπορείσε κάποιους να φαίνεται περίεργο, αλλά υπάρχουν εν έτει 2020 υπάρχουν ακόμα μέρη που απαγορεύουν την είσοδο στις γυναίκες. Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι τα βρετανικά gentlemen’s club.

Το White’s Club ιδρύθηκε το 1693 και βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου. Ανάμεσα στα μέλη του βρίσκονται πολιτικοί ηγέτες, υψηλόβαθμοι τραπεζίτες, αλλά και διάδοχοι του θρόνου.

Η μόνη γυναίκα που έχει καταφέρει να μπει στο κλαμπ είναι η βασίλισσα Ελισάβετ. Σύμφωνα με την Telegraph, το 2013 ο Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να αποχωρήσει από το κλαμπ λέγοντας ότι «είμαι απογοητευμένος που το κλαμπ δεν δέχεται γυναίκες ως μέλη». «Το βρίσκω αδιανόητο στη σημερινή εποχή», είχε τονίσει.

Νησί Σούρτσεϊ, Ισλανδία

10 μέρη τα οποία απαγορεύεται να επισκεφθούμε
© Shutterstock

Το νησί του Σούρτσεϊ στην Ισλανδία «σχηματίστηκε» πριν από 55 χρόνια μετά από μία ηφαιστειακή έκρηξη. Η «δημιουργία» του νησιού αποτέλεσε μία μοναδική ευκαιρία για τους επιστήμονες να παρατηρήσουν τη γέννηση και την εξέλιξη ενός νέου οικοσυστήματος.

Όλα ξεκίνησαν το 1963 όταν μία ηφαιστειακή έκρηξη 32 χιλιόμετρα νότια της Ισλανδίας οδήγησε στον σχηματισμό του νησιού, το οποίο είναι ένα από τα «νεότερα» του πλανήτη. Λόγω του φαινομένου της διάβρωσης του αέρα και του νερού, το μέγεθος του νησιού μικραίνει συνεχώς.

Για να διατηρηθεί ζωντανό το οικοσύστημα του νησιού επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε επιστήμονες.

Jiangsu National Security Education Museum, Κίνα

10 μέρη που «απαγορευμένα» μέρη: Jiangsu National Security Education Museum
© Youtube/Talltanic

Το 2009 το εθνικό μουσείο της Κίνας άνοιξε της πόρτες του. Το μουσείο βρίσκεται στη Ναντζίνγκ και η συλλογή του περιλαμβάνει «κατασκοπευτικά» κειμήλια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας από τις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Το «κατασκοπευτικό μουσείο» επιβεβαιώνει το όνομα του, καθώς δεν επιτρέπει την είσοδο σε ξένους τουρίστες, ενώ και για τους Κινέζους απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών εντός του μουσείου.

με πληροφορίες από Business Insider

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More