Οι πιο όμορφες αεροφωτογραφίες του κόσμου. Φυσικά και από τη Σαντορίνη

Οι πιο όμορφες αεροφωτογραφίες του κόσμου. Φυσικά και από τη Σαντορίνη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Λονδίνο, Αμστερνταμ… Μπαγκλαντές ή Σαντορίνη; Οπως λένε και οι Τρύπες (με μία μικρή δική μας παραλλαγή) όντως έχουμε ξεχάσει πού θέλουμε να πάμε. Καιρός να ξαναθυμηθούμε λοιπόν όλα τα μέρη πού θέλουμε να ταξιδέψουμε. Μία καλή αρχή είναι οι 23 καλύτερες αεροφωτογραφίες του φετινού διαγωνισμού Aerial Photography Awards.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν φωτογράφοι από 65 χώρες, οι οποίοι τράβηξαν τις αεροφωτογραφίες χρησιμοποιώντας ελικόπτερα, drones, αερόστατα και αεροπλάνα.

Οι κριτές, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας φωτογράφος Κώστας Σπάθης, επέλεξαν 106 αεροφωτογραφίες που συμπεριλήφθηκαν στις 23 κατηγορίες του διαγωνισμού.

Τον τίτλο «Aerial Photographer of the Year 2020» και το έπαθλο των 10 χιλιάδων δολαρίων πήρε ο Βέλγος φωτογράφος Sebastien Nagy, οι αεροφωτογραφίες του οποίου βραβεύθηκαν σε διάφορες κατηγορίες του διαγωνισμού.

«Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα συμμετάσχει στον διαγωνισμό μέχρι τώρα, αλλά είχα ακούσει πολύ θετικά λόγια, οπότε και αποφάσισα να συμμετέχω», λέει ο Nagy. «Εμεινα έκπληκτος όταν άκουσα τα καλά νέα. Δεν περίμενα να νικήσω, συμμετείχα κυρίως για πλάκα. Μου ήταν λίγο δύσκολο να το πιστέψω στην αρχή, αλλά ένιωσα πολύ χαρούμενος και περήφανος. Το να κερδίσεις σε έναν διαγωνισμό σχετικά με αυτό που αγαπάμε όλοι να κάνουμε και είναι το πάθος μας, μου έδωσε τρομερή ικανοποίηση. Αυτό το βραβείο με έκανε να τεστάρω τον εαυτό μου σε άλλα πράγματα και γιατί όχι να κρίνω και εγώ άλλους κάποια μέρα».

«Η ποιότητα και η ποικιλία των βραβευμένων φωτογραφιών δείχνει πόσο έχουν εξελιχθεί οι αεροφωτογραφίες και τα επίπεδα που έχουν φτάσει σήμερα. Οι φωτογράφοι αποδεικνύουν την ικανότητά τους να μας εντυπωσιάζουν», δήλωσε από τη μεριά του ο ιδρυτής του διαγωνισμού Κρίστοφερ Μάρτιν.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις φωτογραφίες -ανάμεσά τους και δύο από τη Σαντορίνη– που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις κάθε κατηγορίας.

Aerial Photography Awards 2020: Abstract, Ελλάδα
Abstract, Ελλάδα. © Sebastian Nagy/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Αρχιτεκτονική».
Aerial Photography Awards 2020: The Frame.
The Frame. © Bachir Moukarzel/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Κατασκευές».
Aerial Photography Awards 2020: Umbrella Crossings, Ιαπωνία.
Umbrella Crossings, Ιαπωνία. © Daniel Bonte/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Μοτίβα».
Aerial Photography Awards 2020: Eid Congregation, Μπαγκλαντές
Eid Congregation, Μπαγκλαντές. © Azim Khan Ronnie/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Παγκόσμιος Πολιτισμός». «Η μεγαλύτερη θρησκευτική τελετή της νότιας Ασιας Eid-ul-Fitr Congregation έλαβε χώρα στο Μπαγκλαντές», λέει Khan Ronnie. «Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πάνω από 600 χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν. Οι προσευχές ξεκίνησαν στις 8.30 το πρωί και οι πιστοί έφταναν από διαφορετικά της περιοχής. Η τελετή Eid-ul-Fitr είναι μία μουσουλμανική γιορτή χαράς που πραγματοποιείται σε όλον τον χώρο».
Aerial Photography Awards 2020: Tatacoa Desert, Κολομβία.
Tatacoa Desert, Κολομβία. © Johan Vandenhecke/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Abstract».
Aerial Photography Awards 2020: Flying Flamingos, Κένυα.
Flying Flamingos, Κένυα. © Hua Shang/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Αγρια Ζωή».
Aerial Photography Awards 2020: Fairway of the Gulf of Finland, Φινλανδία.
Fairway of the Gulf of Finland, Φινλανδία. © Alexander Sukharev/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Μεταφορές».
Aerial Photography Awards 2020: A Lady of the Sea, Βιετνάμ.
A Lady of the Sea, Βιετνάμ. © Duy Sinh/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Καθημερινότητα». «Μία βάρκα ρίχνει τα δίχτυα της και τα κύματα καταλάθος τραβούν τις άκρες τους σχηματίζοντας τη μορφή μίας γυναίκας στη θάλασσα», λέει o Sinh. «Ενα ατύχημα δημιουργίας».
Aerial Photography Awards 2020: Chromata, Σαντορίνη.
Chromata, Σαντορίνη. © Sebastien Nagy/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Ξενοδοχεία».
Aerial Photography Awards 2020: Ball Up, Αυστραλία.
Ball Up, Αυστραλία. © Brad Walls/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Αθλητισμός».
Aerial Photography Awards 2020: Collective Series, Βραζιλία.
Collective Series, Βραζιλία. © Cassio Vasconcellos/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Ψηφιακά Επεξεργασμένες Φωτογραφίες». «Αυτές οι αεροφωτογραφίες κατασκευάζονται από πολλές διαφορετικές φωτογραφίες τις οποίες βγάζω από ελικόπτερο», λέει o Vasconcellos. «Ολες οι φωτογραφίες που παρουσιάζω εδώ είναι από το 2015, αλλά μου είναι να καθορίσω μία συγκεκριμένη μέρα καθώς μερικές φορές χρησιμοποιώ μέχρι και 100 φωτογραφίες».
Aerial Photography Awards 2020: Skyggnisvatn, Ισλανδία.
Skyggnisvatn, Ισλανδία. © Sebastian Μ­üller/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Τοπία».
Aerial Photography Awards 2020: Colors of Dubai, Ντουμπάι.
Colors of Dubai, Ντουμπάι. © Kevin Krautgartner/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Καταλύματα».
Aerial Photography Awards 2020: Shanghigh, Κίνα.
Shanghigh, Κίνα. © Yiran Ding/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Ταξίδια».
Aerial Photography Awards 2020: Arctic Paradise, Γροιλανδία.
Arctic Paradise, Γροιλανδία. © Kyle Vollaers/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Θαλάσσιο Τοπία». «Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στην ακτή Qeqertarsuaq στους -25 βαθμούς Κελσίου», λέει ο Vollaers. «Ενα από τα πιο όμορφα και εξωπραγματικά μέρη που έχω δει».
Aerial Photography Awards 2020: We are in it together, Κίνα
We are in it together, Κίνα. © Prabu Mohan/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Ο Κόσμος σε Lockdown». «Ενας από τους τρόπους να δείξεις την αλληλεγγύη σου σε δύσκολους καιρούς. Η φωτογραφία είναι από μία πολυκατοικία κοντά στο σπίτι μου», λέει ο Mohan. «Οι ένοικοι κρέμασαν τις σημαίες του Βιετνάμ ως δείγμα στήριξης σε όσους πολεμούν τον κορωνοϊό στις πρώτες γραμμές».
Aerial Photography Awards 2020: Forest Path, Τουρκία.
Forest Path, Τουρκία. © Mehmet Aslan/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Δέντρα και Δάση».
Aerial Photography Awards 2020: Fire Attack, Βρετανία.
Fire Attack, Βρετανία. © Marc Le Cornu/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Ντοκιμαντέρ». «Πυροσβέστες από την υπηρεσία Jersey Airport Rescue & Fireghting Service δουλεύουν ένα υποθετικό σενάριο κατάρρευσης αεροσκάφους», λέει ο Le Cornu. «Αυτά τα σενάρια πραγματοποιούνται ώστε οι πυροσβέστες να είναι έτοιμοι σε περίπτωση ενός πραγματικού συμβάντος».
Aerial Photography Awards 2020: Energy Storage, Γερμανία.
Energy Storage, Γερμανία. © Joel Jochum/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Βιομηχανία».
Aerial Photography Awards 2020: Spanish Rainbow, Ισπανία.
Spanish Rainbow, Ισπανία. © Sebastien Nagy/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Αστικά Τοπία».
Aerial Photography Awards 2020: Flood water has damaged crops, Μπαγκλαντές.
Flood water has damaged crops, Μπαγκλαντές. © Azim Khan Ronnie/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Περιβάλλον». «Στην Μπογκούρα του Μπαγκλαντές οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει ζημιές αξίας οκτώ εκατομμυρίων λιρών τη φετινή χρονιά», λέει ο Khan. «Οι ζημιές στην περιοχή Sariakandi υπολογίζονται περίπου στις 6,4 εκατ. λίρες, ενώ οι συνολικές στις περιοχές Sonatala και Dhunat φτάνουν τις 1,4 εκατ. λίρες. Τα στοιχεία προήλθαν από τις τοπικές αρχές μετά από συνομιλίες τους με τους πληγέντες αγρότες. Φέτος, περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες μόνο στην περιοχή Sariakandi. Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 7.535 εκτάρια γης έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή».
Aerial Photography Awards 2020: On the Edge, Ολλανδία.
On the Edge, Ολλανδία. © Ryan Koopmans/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Λοιπές Φωτογραφίες».
Aerial Photography Awards 2020: The Wreck, Γαλλία.
The Wreck, Γαλλία. © Reginald Van de Velde/Aerial Photography Awards 2020. Πρώτη θέση στην κατηγορία «Εγκαταλελειμμένα Μέρη». «Η φωτογραφία απεικονίζει τα ερείπια ενός βρετανικού WW1 το οποίο κατερρίφθη στις γαλλικές ακτές», λέει ο Van de Velde. «Θαμμένα κάτω από την άμμο για πολλά χρόνια, τα ερείπια εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας υποχώρησης της ακτογραμμής λόγω του φαινομένου της παράκτιας διάβρωσης»

 Δείτε όλες τις αεροφωτογραφίες που βραβεύθηκαν στα Aerial Photography Awards εδώ.

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More