Απομακρύνθηκε από το δάσος της Αλάσκας το λεωφορείο του “Into the Wild”
Photo Credits: Shutterstock

Απομακρύνθηκε από το δάσος της Αλάσκας το λεωφορείο του “Into the Wild”

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το λεωφορείο-σταθμός για πολλούς ταξιδιώτες και λάτρεις τη φύσης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην ταινία για τη ζωή του Κρις ΜακΚάντλς, “Into the Wild”, μεταφέρθηκε από το σημείο που βρισκόταν, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διακινδύνευαν τη ζωή του για να το επισκεφθούν.

Ένα ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού το σήκωσε από το μονοπάτι που βρισκόταν στο αμερικανικό πάρκο Ντενάλι. Ως «μεγάλη ανακούφιση» χαρακτήρισε την απομάκρυνση του λεωφορείου ο δήμαρχος της περιοχής.

Δύο άτομα είχαν πνιγεί στην προσπάθεια τους να πλησιάσουν το λεωφορείο, ενώ σε πολλές ακόμη περιπτώσεις είχε χρειασθεί η επέμβαση διασωστικών ομάδων.

Το 1992 ο 24χρονος – τότε – εξερευνητής Κρις Μακάντλς, ξεκίνησε να διαμένει στο λεωφορείο, πεθαίνοντας τελικά από ασιτία λίγους μήνες αργότερα.

Την ιστορία του κατέγραψε ο συγγραφέας Τζον Κρακάουερ το 1996, στο βιβλίο του “Into the Wild”. Το 2007 ο Σον Πεν μετέτρεψε το βιβλίο στην ομώνυμη ταινία που πρωταγωνιστεί o Έμιλ Χερς.

Ο Κόρι Φάιγκε, υπεύθυνος φυσικών πόρων της Αλάσκα, τονίζει ότι οι τοπικές αρχές «κατανοούν την σημασία του λεωφορείου στο κοινό φαντασιακό».

«Ωστόσο, είναι ένα εγκαταλελειμμένο όχημα, το οποίο οδήγησε σε επικίνδυνες και δαπανηρές αποστολές διάσωσης. Σημαντικότερα, όμως, κόστισε ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει ο Φάιγκε.

Το λεωφορείο βρισκόταν στην ενδοχώρα της Αλάσκα, σε απόσταση 50 χλμ από την κοντινότερη πόλη. Για να φθάσουν στην τοποθεσία του, οι ταξιδιώτες έπρεπε να διασχίσουν τον ποταμό Τεκλανίκα.

Πέρυσι, μία Λευκορωσίδα πνίγηκε προσπαθώντας να διασχίσει τον ποταμό, ενώ το 2010 είχε σημειωθεί ακόμη ένας θάνατος.

Τον Απρίλιο, διεσώθη ένας Βραζιλιάνος, ενώ τον Φεβρουάριο πέντε Ιταλοί, ο ένας εκ των οποίων υπέφερε από σοβαρό κρυοπάγημα.

Δεκαπέντε συνολικά αποστολές διάσωσης πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2009 και 2017, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Όλοι νιώθουμε ότι τον καταλαβαίνουμε»

«Υπάρχει η ιδέα του να ξεφύγεις από την κοινωνία, να μην δεσμεύεσαι από αυτό που θέλουν οι άλλοι για εσένα, να χαθείς στη φύση και να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου», τονίζει η Μαρτίνα Τρέσκοβα, η οποία επισκέφθηκε το λεωφορείο με τον σύζυγο της.

«Πιστεύω όλοι έχουν αισθανθεί αυτό το συναίσθημα. Όλοι νιώθουμε ότι τον καταλαβαίνουμε», αναφέρει στο BBC.

Ο Κρις Μακάντλς.
Ο Μακάντλς είχε πάθος με τη διαβίωση στη φύση. Λίγους μήνες αφού πούλησε όλα του τα υπάρχοντα, διέσχισε με καγιάκ ένα μέρος του ποταμού του Κολοράντο και ταξίδεψε με ωτοστόπ στις ΗΠΑ. Photo credits: Wikipedia

«Ο πατέρας μου με ρώταγε: “Ουσιαστικά κοιμήθηκες στο ίδιο κρεβάτι που κάποιος είχε πεθάνει;” και εγώ του απάντησα “ναι”, αλλά δεν ένιωθα έτσι. Αισθανόμασταν συνδεδεμένοι μαζί του και πολλοί χαρούμενοι που βρισκόμασταν εκεί».

Ο Μακάντλς είχε πάθος με τη διαβίωση στη φύση. Λίγους μήνες αφού πούλησε όλα του τα υπάρχοντα, διέσχισε με καγιάκ ένα μέρος του ποταμού του Κολοράντο και ταξίδεψε με ωτοστόπ στις ΗΠΑ.

Το ίδιο πάθος ήταν που οδήγησε τον Γκάβιν Μπρέναν να διαβάσει το βιβλίο του Κρακάουερ. Λίγο καιρό αργότερα έκλεισε ένα τριήμερο ταξίδι στην Αλάσκα. «Ήμουν διατεθειμένος να τα ρισκάρω όλα για να νιώσω τη μαγεία του ταξιδιού αυτού και το λεωφορείο είναι μαγικό», αναφέρει.

«Το ταξίδι μου στην Αλάσκα είχε πολλές δυσκολίες, από χιονοστιβάδες μέχρι συναντήσεις με ελάφια και αρκούδες. Άφησα το βιβλίο μου στο κρεβάτι του Κρις και ορκίστηκα να μην επιστρέψω ποτέ και το ταξίδι μου στην Αλάσκα είχε τελειώσει».

Share it:
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More