Live Dreaming: οι πολικές αρκούδες της Αρκτικής ξεκινούν το ταξίδι της «μετανάστευσης»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Όπως κάθε χρόνο, οι πολικές αρκούδες της Αρκτικής συγκεντρώνονται στον κόλπο Χάντσον της επαρχεία Μανιτόμπα στον βορειοανατολικό Καναδά και οι θεατές από όλο τον κόσμο μπορούν να συντονιστούν και να τα παρακολουθήσουν να κοιμούνται, να τεντώνονται και να «λογομαχούν» από απόσταση.

Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του οποίου εκατοντάδες αρκούδες συγκεντρώνονται κατά μήκος της ακτής, καθώς περιμένουν την πτώση της θερμοκρασίας και το σχηματισμό του θαλάσσιου πάγου.

Το τοπικό συμβούλιο της πόλης Τσέρτσιλ στη Βόρεια Μανιτόμπα δημιούργησε ένα ετήσιο event: το Polar Bear Week, το οποίο ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου, με εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή και μετάδοση απευθείας από την Τούνδρα της Αρκτικής.

«Θα δούμε σίγουρα πολλές νυσταγμένες αρκούδες», αναφέρει η Αλίσα ΜακΚολ, υπεύθυνη προσωπικού και διευθύντρια επικοινωνίας του Polar Bears International, στο Lonely Planet.

Πολικές αρκούδες
Οι πολικές αρκούδες προσπαθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια. © Dmytro Cherkasov/polarbearsinternational.org

«Ως επί των πλείστων προσπαθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια – δεν είχαν κάποιο πραγματικά καλό γεύμα ίσως από τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Παρατηρούμε λοιπόν πολύ ύπνο και τέντωμα», πρόσθεσε.

«Βλέπουμε επίσης πολλές περίεργες αρκούδες», συνεχίζει η ΜακΚολ. Οι πολικές αρκούδες μπορεί να υπερθερμανθούν, σημειώνει, οπότε όταν ο καιρός γίνεται πιο κρύος – συνήθως τον Νοέμβριο – γίνονται κάπως πιο παιχνιδιάρικες. «Αν είμαστε τυχεροί, θα δούμε κάποιους αγώνες πυγμαχίας. Ισως τελικά παλέψουν για εμάς».

Πολικές αρκούδες
@Polar Bears International/Facebook

Εκτός από την παρακολούθηση των τυπικών συμπεριφορών των αρκούδων, οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν το πως θα ανταποκριθούν στις φετινές περιβαλλοντικές μεταβολές που προκαλούνται από την πανδημία.

«Το Τσέρτσιλ έχει πολύ τουρισμό», αναφέρει η ΜακΚολ και «τα προηγούμενα χρόνια, ήταν ενδιαφέρον βλέπουμε τις αρκούδες να αλληλεπιδρούν με όσους βρίσκονταν στην Τούντρα. Υπήρχαν τουρίστες σε αυτά τα μεγάλα οχήματα έξω στα μονοπάτια και μερικές αρκούδες ανέβαιναν πάνω στα οχήματα, στέκονταν στα πίσω πόδια τους και “τσέκαραν” τους ανθρώπους».

«Όμως φέτος δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια τόσοι τουρίστες, οπότε θα είναι πολύ περίεργο να δούμε πως θα γεμίζουν οι αρκούδες τον χρόνο τους. Δεν μου αρέσει να τα ανθρωπομορφοποιώ, αλλά είναι πολύ έξυπνα ζώα. Εχουν τις δικές τους προσωπικότητες και αντιδρούν διαφορετικά στα πράγματα. Μπορείτε να τις δείτε να αξιολογούν νέες καταστάσεις», προσθέτει.

Οι πολικές αρκούδες έχουν χαρακτηριστεί ως ευάλωτο είδος εδώ και αρκετά χρόνια, χάρη στη συνεχή μείωση του θαλάσσιου πάγου και άλλους παράγοντες όπως η περιβαλλοντική ρύπανση και οι ασθένειες, όμως φέτος το καλοκαίρι, τα επίπεδα του θαλάσσιου πάγου μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι το είδος αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή – ακόμη και για την επιβίωση τους.

Πολικές αρκούδες
Οι πολικές αρκούδες αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή για την επιβίωση τους. © BJ Kirschhoffer/polarbearsinternational.org

«Οι πολικές αρκούδες θα μπορούσαν σχεδόν να εξαφανιστούν στα τέλη του αιώνα – ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική – εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό», ανέφεραν οι New New York Times τον Ιούλιο.

«Οι πολικές αρκούδες είναι ζώα που λειτουργούν ως σημάδι για τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ελπίζουμε ότι η Εβδομάδα Πολικής Αρκούδας (Polar Bear Week) ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν ένα διάλειμμα, να εκτιμήσουν και να ακούσουν αυτό το είδος», τονίζει η εκτελεστική διευθύντρια του Polar Bear Week, Κρίστα Ράιτ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το polarbearsinternational.org.

με πληροφορίες από Lonely Planet 

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More