Τραμπ ή Μπάιντεν: τι θα σημάνει ο νέος πρόεδρος για τον τουρισμό
Photo Credits: Shutterstock

Τραμπ ή Μπάιντεν: τι θα σημάνει ο νέος πρόεδρος για τον τουρισμό

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το ταξίδι είναι μία πολιτική πράξη: οι τρόποι με τους οποίους μετακινούμαστε – ή δεν μετακινούμαστε – στον κόσμο συνδέονται άμεσα με τις πολιτικές που ακολουθούν τα κράτη για τα σύνορά τους, το περιβάλλον και την οικονομία. Τι πιστεύουν, λοιπόν, για όλα αυτά τα ζητήματα οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν;

Αν και συνήθως τα ταξίδια είναι ένας τρόπος να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, σε εποχές σαν τις σημερινές, οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν βαθιά αυτή μας την ικανότητα.

Οι αμερικανικές εκλογές -και η πόλωση που τις ακολούθησε σε πλειάδα ζητημάτων μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός- επανέφερε την πολιτική φύση των ταξιδιών στο προσκήνιο.

Το Conde Nast Traveler εξέτασε τη στάση των Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν σε μία σειρά θεμάτων αναλύοντας πώς μπορούν οι πολιτικές που προτείνουν να επηρεάσουν τα ταξίδια και τον τουριστικό κλάδο στο σύνολό του.

Το περιοδικό εστιάζει σε τρεις βασικούς τομείς: το περιβάλλον, τη συνοριακή και τη μεταναστευτική πολιτική και την οικονομία.

Το περιβάλλον

Η προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία των προορισμών που αγαπάμε -από τους πάγους της Αλάσκας και την πανίδα του Αμαζονίου μέχρι τη Βενετία.

Ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και υποψήφιος με το Δημοκρατικό Κόμμα για την προεδρία έχει προτείνει ένα ριζοσπαστικό σχέδιο «καθαρής ενέργειας» αποσκοπώντας στη συνολική εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

Η «πράσινη αλλαγή» της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία είναι μέρος αυτού του σχεδίου, αναμένεται να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας.

Στο σχέδιο του Μπάιντεν συμπεριλαμβάνονται και πολιτικές «περιβαλλοντικής δικαιοσύνης». Το 40% των «πράσινων επενδύσεων» που προτείνονται θα κατευθυνθούν σε μειονότητες ή σε κοινότητες χαμηλών εισοδημάτων, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση .

O Μπάιντεν επίσης προτείνει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της δημιουργίας εθνικών πάρκων και μνημείων, αλλά και την απαγόρευση εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη και ύδατα.

Τραμπ ή Μπάιντεν: κλιματική αλλαγή
Η προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία των προορισμών που αγαπάμε -από τους πάγους της Αλάσκας και την πανίδα του Αμαζονίου μέχρι τη Βενετία. © Shutterstock

Από την άλλη πλευρά, αν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφέρει ότι ο «καθαρός αέρας και το καθαρό νερό» είναι ανάμεσα στις προτεραιότητές του, συνεχώς αρνείται και υποτιμά την ανθρώπινη συμβολή στην κλιματική αλλαγή, απορρίπτοντας τα ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας.

Φέτος οι ΗΠΑ -με απόφαση Τραμπ- αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού, στην οποία  200 κράτη σε όλο τον κόσμο συμφώνησαν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Αντιθέτως, ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στη συμφωνία αν εκλεγεί.

Βέβαια, ο Τραμπ υπέγραψε φέτος το νομοσχέδιο Great American Outdoors Act, το οποίο συνέταξε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζο Κάνινγκχαμ και θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους νόμους προστασίας της γης των τελευταίων ετών.

Νωρίτερα στη θητεία του είχε χρησιμοποιεί εκτελεστικές εντολές για να μικρύνει την έκταση των αμερικανικών εθνικών πάρκων (τo 2017 η έκταση του Bears Ears National Monument περιορίστηκε κατά 85%, ενώ του Grand Staircase-Escalante μειώθηκε στο μισό, ως μέρος μίας συνολικής προσπάθειας μείωσης των περιορισμών της εκμετάλλευσης δημόσιων χώρων).

Συνοριακή πολιτική και μετανάστευση

Το ταξίδι είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά η ελευθερία μετακινήσεων είναι ένα προνόμιο που δεν απολαμβάνουν εξίσου όλοι οι άνθρωποι. Από ανθρωπιστικής πλευράς, η στήριξη των προσφύγων, η διευκόλυνση των διαδικασίων λήψης ασύλου και οι δίκαιες πρακτικές ελέγχου των συνόρων (θα έπρεπε να) είναι βασικά συστατικά ενός μέλους της διεθνούς κοινότητας.

Ο Τραμπ κινείται σε διαφορετική «γραμμή» επιβάλοντας με ευκολία ταξιδιωτικούς περιορισμούς οι οποίοι δεν είναι ασυνήθιστο να οδηγούν και σε «αντίποινα».

Το παράδειγμα της Κούβας είναι χαρακτηριστικό. Τα σύνορά της με τις ΗΠΑ ανοιγοκλείνουν από τη μία προεδρία στην άλλη, ανάλογα με την πολιτική που θέλει να ασκήσει ο εκάστοτε πρόεδρος.

Η πολιτική του Μπάιντεν για τη μετανάστευση είναι πιο ανεκτική σε σχέση με αυτή που εφαρμόζει ο Τραμπ και βασίζεται στους πιο αποτελεσματικούς ελέγχους συνόρων μέσα από τη χρήση νέων καμερών και τεχνολογίας X-ray ακτινών.

Τραμπ ή Μπάιντεν: κλιματική αλλαγή
Πέραν όμως της εμμονής του με το τείχος, ο Τραμπ στοχεύει και στην γενικότερη αυστηροποίηση της διαδικασίας μετανάστευσης και ασύλου. © Shutterstock

Το σχέδιο του είναι εν πολλοίς μία συνέχεια νομοσχεδίων  που ψηφίστηκαν κατά την προεδρία Ομπάμα, τα οποία κατήργησε ο Τραμπ. Στις πρώτες του 100 ημέρες ο Μπάιντεν σκοπεύει να καταργήσει τον διαχωρισμό των οικογενειών στα σύνορα, να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη διαδικασία ασύλου για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, να ανακατευθύνει κονδύλια που δαπανώνται αυτήν τη στιγμή για την κατασκευή του τείχους προς την αναβάθμιση των υποδομών ταυτοποίησης και να καταργήσει τους ταξιδιωτικές απαγορεύσεις τύπου «Muslim ban».

Βασικό πρόταγμα της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ το 2016 ήταν η ανέγερση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Αν και ανέκαθεν υπήρχαν τείχη στα σύνορα των δύο χωρών, ο Τραμπ επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου τείχους, το οποίο θα είχε απόσταση 576 μιλίων και θα κοστίζει 20 εκατομμύρια ανά μίλι. Αφ’ ης στιγμής η κατασκευή έχει επικεντρωθεί στην αλλαγή των υπαρχόντων φρακτών και οι πόροι -παρά τις εξαγγελίες Τραμπ περί πληρωμής του πρότζεκτ από το Μεξικό- προέρχονται από το υπουργείο Αμυνας.

Πέραν όμως της εμμονής του με το τείχος, ο Τραμπ στοχεύει και στην γενικότερη αυστηροποίηση της διαδικασίας μετανάστευσης και ασύλου. Μέσα στην πανδημία ο Τραμπ περιόρισε τις βίζες για τους ξένους υπηκόους, ενώ επανέφερε τους αυστηρούς. ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Κούβα, τους οποίους η κυβέρνηση Ομπάμα είχε «χαλαρώσει»

Η οικονομία

Επειδή όμως «είναι η οικονομία, ηλίθιε» πρέπει να δούμε και τι προτείνουν οι δύο υποψήφιοι σχετικά με την ανακούφιση και στήριξη των ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του Covid-19.

Τα υπό συζήτηση πακέτα στήριξης λένε πολλά για την αφετηρία και τη στάση των δύο υποψηφίων όσον αφορά την οικονομική στήριξη του κλάδου.

Στα μέσα Μαΐου οι Δημοκρατικοί βουλευτές συνέταξαν και υπερψήφισαν το νομοσχέδιο HEROES Act, ένα πακέτο στήριξης ύψους τριών τρισεκατομμυρίων προς την αμερικανική οικονομία.

Τραμπ ή Μπάιντεν: κλιματική αλλαγή
Ένα «δόγμα λογικής» από τον Μπάιντεν ως απάντηση στους «παραλογισμούς» του Τραμπ θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση. © Shutterstock

Τον Σεπτέμβριο, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές «απάντησαν» με ένα δικό τους νομοσχέδιο ύψους 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγες μέρες πριν ο Τραμπ ανακοινώσει ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπτονται (σήμερα συνεχίζονται).

Οι οργανισμοί Airlines for America, American Hotel & Lodging Association και U.S. Travel Association, οι οποίες συλλογικά αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας, αντέδρασαν έντονα στις καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων για το πακέτο στήριξης, τονίζοντας ότι χρειάζονται τη χρηματοδότηση για να σώσουν όσες περισσότερες θέσεις εργασίας μπορούν.

Το U.S. Dollar Index, το οποίο καταγράφει τη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ δολαρίου και των υπόλοιπων μεγάλων νομισμάτων, είναι τρεις ποσοστιαίες μονάδες κάτω, ενώ είχε φτάσει να «πέσει» πάνω από επτά μονάδες κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ.

Αν και τα μεγάλα πακέτα στήριξης -τα οποία αναμένεται να δώσει ο Μπάιντεν- παραδοσιακά είναι από τις κινήσεις που «ρίχνουν» τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου, αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι εμπορικοί πόλεμοι στους οποίους επιδίδεται ο Τραμπ ίσως κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στο αμερικανικό νόμισμα.

Ένα «δόγμα λογικής» από τον Μπάιντεν, όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Μαρκους Ασγουόρθ του Bloomberg, ως απάντηση στους «παραλογισμούς» του Τραμπ θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση.

με πληροφορίες από Conde Nast Traveler

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More