Το Βόρειο Σέλας αλλάζει όνομα και «ακούει» τις προτάσεις σας
Photo Credits: Swedish Lapland/Facebook

Το Βόρειο Σέλας αλλάζει όνομα και «ακούει» τις προτάσεις σας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η παρακολούθηση του «χορού» του Βόρειου Σέλαος στον νυχτερινό ουρανό είναι ένα όνειρο ζωής για πολλούς ταξιδιώτες, οι οποίοι τώρα μπορούν να κάνουν περισσότερα από το απλώς να θαυμάζουν το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο: να αφήσουν το «αποτύπωμά» τους δίνοντας όνομα στις ηλιακές καταιγίδες που το προκαλούν.

Το Σέλας σχηματίζεται όταν οι ηλιακές καταιγίδες στέλνουν ισχυρές ριπές φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων προς τη Γη. Όταν αυτά τα σωματίδια συναντώνται με το μαγνητικό πεδίο και την ατμόσφαιρα της γης «ανάβουν» – όπως θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβαίνει με έναν λαμπτήρα φθορισμού – και μεταβάλλονται σε αυτό που ονομάζουμε Βόρειο Σέλας.

Το ισχυρότερο Σέλας θα ονοματοδοτηθεί ώστε να διακρίνεται από τις υπόλοιπες καταιγίδες. Πρόκειται για ένα σύστημα παρόμοιο με την ονοματοδοσία των τυφώνων που λαμβάνουν μοναδικούς τίτλους κάθε χρόνο, όμως στην περίπτωση του Βόρειου Σέλαος, θα συμμετέχει και το κοινό.

«Υπάρχουν τόσες πολλές εμφανίσεις του Βόρειου Σέλαος που είναι ορατές στην Αρκτική Ευρώπη από το φθινόπωρο έως τις αρχές της άνοιξης που αρχίσαμε να τους δίνουμε ονόματα με τον ίδιο τρόπο που ονομάζονται και άλλες καταιγίδες», δήλωσε ο Ράουνο Πόσιο, διευθυντής του προγράμματος Visit Arctic Europe.

Βόρειο Σέλας
Το Βόρειο Σέλας είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά φαινόμενα στη Γη. © Shutterstock

«Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν τις δικές τους ταυτότητες και είναι ευκολότερο να επικοινωνούμε για αυτά», πρόσθεσε.

Η ονοματοδοσία του Σέλαος όχι μόνο θα διευκολύνει τους επιστήμονες να συζητήσουν για αυτές τις καταιγίδες, αλλά θα επιτρέψει στους επισκέπτες να μοιραστούν την εμπειρία τους από το Βόρειο Σέλας με άλλους.

Επί του παρόντος, οι ταυτότητες των φυσικών φαινομένων επιλέγονται από μια λίστα ονομάτων εμπνευσμένων από την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Σκανδιναβίας.

Κάθε όνομα αποφασίζεται από ένα μεταβαλλόμενο σύστημα, το οποία επιλέγει από μια λίστα φινλανδικών, σουηδικών και νορβηγικών ονομάτων.

Ομως τώρα, μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ιδέες για προσθήκες σε αυτήν τη λίστα πιθανών ονομάτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μεταβούν στην ιστοσελίδα Naming Auroras και στη σελίδα του This is Arctic στο Instagram και να εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο το Βόρειο Σέλας πρέπει να ονομαστεί από αυτούς ή κάποιον άλλο.

Εάν η τύχη είναι με το μέρος τους, η πρόταση μπορεί να γίνει το όνομα για μια έντονη «εμφάνιση» του Βόρειου Σέλαος. Ολα τα επιλεγμένα ονόματα θα κοινοποιηθούν στην ιστοσελίδα Naming Auroras.

με πληροφορίες από Travel + Leisure

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More