Ιταλική πόλη δημοπρατεί εγκαταλελειμμένα σπίτια για μόλις 1 ευρώ
Photo Credits: Shutterstock

Ιταλική πόλη δημοπρατεί εγκαταλελειμμένα σπίτια για μόλις 1 ευρώ

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η μικρή γραφική πόλη Σαλέμι στη Σικελία, θα θέσει σε δημοπρασία δεκάδες ερειπωμένα σπίτια με αρχική τιμή μόλις 1 ευρώ.

Πρόκειται για μια συνηθισμένη τακτική για αρκετές πόλεις και χωριά της Ιταλίας, που πωλούν εγκαταλελειμμένα σπίτια σε τιμές ευκαιρίας, σε μία προσπάθεια να αντιστρέψουν την πληθυσμιακή συρρίκνωση που αντιμετωπίζουν.

Το Σαλέμι γίνεται έτσι η τελευταία πόλη της Ιταλίας που μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία, προσφέροντας σπίτια σε τιμή μικρότερη από αυτήν που χρειάζεται να καταβάλει κάποιος ντόπιος για να απολαύσει έναν εσπρέσο.

Ο δήμαρχος της πόλης, Δομίνικος Βενούτι, ελπίζει ότι το σχέδιο θα αναζωογονήσει το Σαλέμι, το οποίο είδε τον πληθυσμό του να συρρικνώνεται σημαντικά, όταν τουλάχιστον 4.000 κάτοικοι το εγκατέλειψαν μετά τον τρομερό σεισμό του 1968 που έπληξε την κοιλάδα Μπελίζ της Σικελίας.

Σαμέλι Ιταλία
Η πόλη είδε τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται σημαντικά μετά τον τρομερό σεισμό του 1968. © Shutterstock

«Ολα τα κτίρια ανήκουν στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο επιταχύνει την πώληση και μειώνει τη γραφειοκρατία», δήλωσε ο Βενούτι στο CNN Travel.

«Πριν ξεκινήσουμε το πρόγραμμα, έπρεπε πρώτα να επιδιορθώσουμε τα παλιά τμήματα του Σαλέμι – όπου και βρίσκονται τα σπίτια, αναβαθμίζοντας τις υποδομές και τις υπηρεσίες, από τους δρόμους και τα ηλεκτρικά δίκτυα έως και τους αγωγούς αποχέτευσης», πρόσθεσε.

«Τώρα η πόλη είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα».

Ελπίδες για «αναγέννηση»

Η αγορά των σπιτιών θα έχει ως μοναδική προϋπόθεση ότι οι αγοραστές θα πρέπει να ανακαινίσουν τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα.

Παρόμοια προγράμματα έχουν δημιουργηθεί σε πολλά μικρά ιταλικά χωριά, όπως το Τσινκουεφρόντι, μια κοινότητα στη νότια περιοχή της Καλαβρίας, η οποία βρίσκεται επίσης στη Σικελία.

Ωστόσο, οι τοπικοί αξιωματούχοι του Σαλέμι δεν είχαν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο παρελθόν λόγω διαφόρων γραφειοκρατικών ζητημάτων και κρίθηκε απαραίτητο για την πόλη να αλλάξει πρώτα εξωτερικά.

«Ηταν μια μακρά διαδικασία», εξηγεί ο Βενούτι. «Οχι μόνο πραγματοποιήσαμε διεξοδικές εργασίες συντήρησης για να ασφαλίσουμε τις επικίνδυνες ετοιμόρροπες περιοχές, αλλά έπρεπε επίσης να μετατρέψουμε πολλά ακίνητα ώστε να είναι κατάλληλα για οικιακή χρήση».

«Ήμασταν έτοιμοι, όμως θέλαμε να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιούργησε ο COVID-19», πρόσθεσε ο Βενούτι.

Η Ιταλία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τον COVID-19 σχετικά νωρίς σε σχέση με άλλες χώρες, αν και η Σικελία είναι μέχρι στιγμής μια από τις λιγότερο «επηρεασμένες» πόλεις του Ευρωπαϊκού κράτους.

Ενώ ο Βενούτι παραδέχεται ότι ο ιός συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους της πόλης, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 30 κρούσματα, πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει με το σχέδιο, τονίζοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται μέρα με τη μέρα.

Τα σπίτια που έχουν επιλεγεί θα τεθούν σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης το 1 ευρώ, όπως ακριβώς έγινε στην πόλη Σαμπούκα της Σικελίας, όπου οι κατοικίες πωλήθηκαν στον υψηλότερο πλειοδότη.

Τα σπίτια, τα οποία χρονολογούνται από το 1600, βρίσκονται στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου, που περικλείεται από τα αρχαία τείχη της πόλης.

Σαλέμι Σικελία
Το εντυπωσιακό «Salemi Palace». © Shutterstock

Ενώ κάποια μπορεί να χρειάζονται σημαντική αναδόμηση λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό, πολλά είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και χρειάζονται ελάχιστες επισκευές.

Καλύπτουν έκταση τουλάχιστον 85 τετραγωνικών μέτρων και είναι φτιαγμένα με κιτρινωπό-ροζ στερεό ψαμμίτη που εξάγεται από κοντινά σπήλαια και ονομάζεται «campanedda» ή «κουδούνι» στην τοπική διάλεκτο – λόγω του ήχου που κάνει η πέτρα όταν συγκρουσθεί με το σφυρί.

Εχουν όλα παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως πολλούς ορόφους και παχείς τείχους, ενώ μερικά έχουν πανοραμικά μπαλκόνια.

Αν και αναδιαμορφώθηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων, τα σπίτια που εκτείνονται σε δύο έως τρεις ορόφους, ήταν κάποτε «μικρόκοσμοι» αγροτικής ζωής στην πόλη.

Οταν κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά, οι οικογένειες κοιμόντουσαν στους επάνω ορόφους, ενώ τα ζώα τους βρίσκονταν σε στάβλους στο ισόγειο.

Σύμφωνα με τον Βενούτι, οι υποψήφιοι αγοραστές δεν υποχρεούνται να επισκεφθούν το Σαλέμι για να επιθεωρήσουν τα σπίτια προτού υποβάλουν προσφορά, όμως θα πρέπει να στείλουν ένα λεπτομερές σχέδιο «αναδιαμόρφωσης» για να αποδείξουν τη δέσμευση τους με το έργο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν φωτογραφίες των διαθέσιμων ακινήτων, μαζί με χάρτες που προσδιορίζουν το πού βρίσκονται και να κατεβάσουν έντυπα αίτησης στην ιστοσελίδα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Τα «project ανακαίνισης» θα αξιολογηθούν ανάλογα με τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν στον αστικό ιστό.

Οσοι σχεδιάζουν να μετατρέψουν ένα από τα ακίνητα σε B&B ή άλλο είδος επιχειρηματικής μονάδας με οικονομική δραστηριότητα, θα λάβουν επιπλέον πόντους και φορολογικά προνόμια.

Ενας ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει περισσότερα από ένα σπίτια, αλλά όλοι οι αγοραστές θα πρέπει να καταλάβουν μια εγγύηση της τάξης των 3.000 ευρώ, η οποία θα επιστραφεί εάν η ανακαίνιση ολοκληρωθεί εντός τριών ετών.

Ο δήμαρχος της πόλης τονίζει ότι υπάρχουν άλλες 100 κατοικίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πωληθούν αργότερα.

Πολλές όμως είναι πρώην αποθήκες, στάβλοι ή καταστήματα, οπότε θα πρέπει να μετατραπούν ώστε να είναι κατάλληλες για οικιακή χρήση, πριν διατεθούν για αγορά.

με πληροφορίες από CNN Travel

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More