Πεκίνο: μια «νότα» θριάμβου, μυστηρίου και καινοτομίας (φώτο)
Photo Credits: Stelios Matsagos

Πεκίνο: μια «νότα» θριάμβου, μυστηρίου και καινοτομίας (φώτο)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Το Πεκίνο, η πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είναι το μέρος στο οποίο «χτυπά» η καρδιά του Ασιατικού πολιτισμού. Είναι το εθνικό, πολιτικό, πολιτιστικό και επικοινωνιακό κέντρο της Κίνας και – με μια ιστορία άνω των 3.000 ετών – αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της Χώρας.

Φωτογραφίες: Στέλιος Ματσάγγος

Απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου
H Απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου. © Stelios Matsagos

Το Πεκίνο «μεταμορφώθηκε» από αρχαία περιφραγμένη πρωτεύουσα σε φαντασμαγορικό έκθεμα μέσα σε μόλις έναν αιώνα, αποπνέοντας μια «νότα» θριάμβου, μυστηρίου, τραγωδίας και καινοτομίας.

Σύγχρονη αλλά και «πιστή» στην ιστορία της

Οντας πρωτεύουσα της Κίνας από τότε που ο Kublai Khan ίδρυσε τη δυναστεία Γιουάν, έχοντας 100 χιλιάδες ιππείς στο πλευρό του, το Πεκίνο «φιλοξένησε» τις τρεις τελευταίες αυτοκρατορικές δυναστείες: τη Γιουάν (Μογγόλοι), τη Μινγκ (Κινέζοι Χαν) και τη δυναστεία Τσινγκ (Μαντσού).

Ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας, οι αιώνες ιστορίας που αποτυπώνονται στα αξιοθέατα της και η μοναδική της κουλτούρα, είναι ένας μοναδικός λόγος για να το επισκεφτεί κάποιος.

Τα Hutongs του Πεκίνου, είναι σοκάκια που σχηματίζονται από σειρές «Siheyuan», παραδοσιακές κατοικίες με αυλή. Οι άνθρωποι στο Πεκίνο ζούσαν για πολλές γενιές σε αυτές τις γειτονιές, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο και κάθε Hutong να είναι μια «μίνι κοινότητα» μέσα στην πολυσύχναστη μητρόπολη.

Πεκίνο
Από τις λίγες, πλέον, παραδοσιακές γειτονιές του Πεκίνου (Hutong). Η «μανία ανοικοδόμησης σχεδόν τις εξαφάνισε. Στη φωτογραφία φαίνεται βιτρίνα χειροποίητων παπουτσιών, που κοστίζουν όσο δύο μηνιάτικα για έναν μέσο Κινέζο. © Stelios Matsaggos

Πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να νοικιάσουν ποδήλατο για να επισκεφτούν τις παραδοσιακές γειτονιές. Η βόλτα στα αρχαία σοκάκια οδηγεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στο παρελθόν και σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Ιδιαίτερα σύνηθες είναι να συναντάει κάποιος παππούδες να περπατούν με τα εγγόνια τους κατά μήκος των στενών δρόμων, αγοράζοντας τους γλυκά από μικρά καταστήματα.

Η Αυτοκρατορική Πόλη ή Απαγορευμένη Πόλη είναι η πόλη – ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας, η οποία συμβολίζει τον αυτοκράτορα ως γιο του ουρανού. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου, την οποία οι Δυτικοί αποκαλούσαν «Ταταρική Πόλη».

Αποτέλεσε κατοικία για 24 διαφορετικούς αυτοκράτορες για σχεδόν πέντε αιώνες και το σπίτι για 9000 ανθρώπους, από υπαλλήλους και φρουρούς μέχρι ευνούχους και παλλακίδες της βασιλικής οικογένειας.

Πεκίνο
Γηραιό μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο εσωτερικό της απαγορευμένης πόλης. © Stelios Matsaggos

Αν και δεν είναι δυνατό να επισκεφθεί κάποιος σήμερα όλα τα δωμάτια της Απαγορευμένης Πόλης, κάθε βήμα στους μεγάλους διαδρόμους, μέσα στις αμέτρητες κόκκινες πύλες, δίνει μια ιδέα για το πως ήταν η ζωή μέσα σε αυτά τα τείχη.

Πέρα από τον πολιτιστικό πλούτο που αποτυπώνεται στα πολιτιστικά μνημεία του Πεκίνου, από το Σινικό Τείχος και την Απαγορευμένη πόλη έως τα Θερινά Ανάκτορα, η ριζική ανοικοδόμηση των τελευταίων ετών έχει αλλάξει τελείως την εικόνα της πόλης.

Πεκίνο
Κινέζος ντυμένος με παραδοσιακή φορεσιά, προς τέρψιν των επισκεπτών που επισκέπτονται την Απαγορευμένη Πόλη. © Stelios Matsagos

Η Chaoyang, ή αλλιώς «γειτονιά των ουρανοξυστών» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του εκσυγχρονισμού της εικόνας της πόλης.

Ο Πεζόδρομος Wangfujing Street βρίσκεται στο κέντρο της πόλης είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα τουριστικά σημεία της περιοχής. Κατά μήκος του υπάρχουν τεράστια πολυκαταστήματα με όλα τα διεθνή brands, εντυπωσιακά mall και ξεχωριστές γαστρονομικές επιλογές.

Πεκίνο
Ντόπιος κάτοικος ποζάρει – με άνεση – ενώ βρίσκεται στον πεζόδρομο Wangfujing. © Stelios Matsagos

Η πλατεία Τιενανμέν θεωρείται ως η μεγαλύτερη στον κόσμο. Η έκταση της είναι πραγματικά εντυπωσιακή, με τους επισκέπτες να μοιάζουν με πολύ μικρές φιγούρες που χάνονται μέσα στην αχανή όψη της.

Το όνομά της έχει συνδεθεί με αρκετά σημαντικά πολιτικά γεγονότα καθώς και με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας. Εκτός της χώρας είναι κυρίως γνωστή για τα γεγονότα του 1989 και τη «σφαγή της Πλατείας Τιενανμέν».

«State of the Arts»

Από τους θιάσους της όπερας του Πεκίνου έως τη σύγχρονες μορφές τέχνης, το Πεκίνο βασίζεται σε μια βαθιά «πηγή» δημιουργικότητας, παρά τα όποια προβλήματα δημιουργεί η λογοκρισία.

Πεκίνο
Ο «Μεγάλος Τιμονιέρης» σε κεντρικό φωτογραφείο της πόλης. © Stelios Matsagos

Τα μουσεία είναι πιο πολυάριθμα από ποτέ στο παρελθόν και η καινοτομία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα καλύτερα πανεπιστήμια της κίνας «τροφοδοτούν» το Zhongguancun, τη «Silicon Valley» του Πεκίνου, η οποία κάνει τεράστια «άλματα» σε καινοτομίες που σχετίζονται με τεχνητή νοημοσύνη και Bog Data.

Στον αντίποδα, τα post-punk συγκροτήματα «αράζουν» σε υπόγεια σπίτια, οι ντόπιοι dj κάνουν τα χέρια να «σηκώνονται στον αέρα» και οι παλαιότερες γενιές τραγουδούν ακόμη επαναστατικά τραγούδια στα πάρκα της πόλης.

Πεκίνο
Η καλλιγραφία ιδεογραμμάτων είναι μια τέχνη βαθιά ριζωμένη στην Κινεζική κουλτούρα. © Stelios Matsagos

Ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες του Πεκίνου είναι η όπερα της πόλης, η οποία έχει μια μακρά ιστορία 200 ετών. Τα πολύχρωμα κοστούμια, οι εκθαμβωτικές ζωγραφιές προσώπου και οι φαντασμαγορικές πολεμικές τέχνες, έχουν κάνει την όπερα ένα «must watch» αξιοθέατο της Κινεζικής πρωτεύουσας.

Και ενώ οι μεγαλύτεροι απολαμβάνουν την «Peking Opera», η νεότερη γενιά απολαμβάνει να πηγαίνει σε μπαρ και νυχτερινά κλαμπ . Το Πεκίνο φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή του. Τα πιο «in» νυχτερινά μαγαζιά βρίσκονται στις οδούς San Li Tun Bar, Wangfujing και Xidan.

Το National Centre for the Performing Arts, γνωστό και ως «αυγό», φιλοξενεί την όπερα του Πεκίνου.

Πεκίνο
Το National Centre for the Performing Arts. © Stelios Matsagos

Το κτίριο με τον εντυπωσιακό τρούλο, που περιβάλλεται από μια εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη, έχει χωρητικότητα 5.452 ατόμων, σε μία έκταση που ξεπερνάει τα 12.000 τ.μ.

«Εχετε φάει;»

Στο Πεκίνο, το «chī le ma?» (έχετε φάει;), είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ντόπιοι υποδέχονται τους γείτονές τους. Το φαγητό είναι ο συνδετικός δεσμός ανάμεσα σε  όσους βρίσκονται στο Πεκίνο, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους και τον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Πεκίνο
Street food στην Κινεζική πρωτεύουσα. © Stelios Matsagos

Ειτε κάποιος προτιμάει τα λαχταριστά ζυμαρικά, είτε το παραδοσιακό κινεζικό φαγητό του δρόμου Jianbing, είτε τηγανητή πάπια Πεκίνου, είναι σίγουρο πως η πρωτεύουσα της Κίνας δεν θα τον απογοητεύσει. Το φαγητό δρόμου (street food) είναι υψηλής ποιότητας.

Πεκίνο
Φωτογραφία από κεντρική λεωφόρο, όπου κάθε βράδυ κλείνει η κυκλοφορία και οι πάγκοι «παίρνουν φωτιά». © Stelios Matsagos

Το Πεκίνο «φιλοξενεί» εξωτικές τοπικές κουζίνες από όλη την Κίνα. Οι πιο «extreme» γαστρονομικές επιλογές, οι οποίες συχνά «τρομάζουν» τους επισκέπτες, βρίσκονται νοτιότερα.

Ενας διαφορετικός τρόπος ζωής

Πεκίνο
Το πλήθος μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη. © Stelios Matsagos

Ομως, το σημαντικότερο ίσως πράγμα που θα γνωρίσει ο επισκέπτης του Πεκίνου, είναι ο διαφορετικός ρυθμός ζωής των κατοίκων του. Στην κοσμοπολίτικη μητρόπολη, οι ντόπιοι κάτοικοι βιώνουν μια ενδιαφέρουσα καθημερινότητα, με τους γρήγορους ρυθμούς να «παντρεύονται» αρμονικά με το δέος που προκαλούν κάποια από τα τα αξιοθέατα που τους περιβάλλουν.

Νωρίς το πρωί, οι ηλικιωμένοι του Πεκίνου πηγαίνουν μαζικά στα πάρκα, τις πλατείες και τον ιστορικό Ναό του Ουρανού για να κάνουν την πρωινή γυμναστική τους. Τους παρατηρεί κάποιος σε ομάδες που κάνουν Τάι Τσι, πολεμικές τέχνες και «εξασκούνται» στον παραδοσιακό χορό Yangge.

Πεκίνο
Φωτογραφία από το τεράστιο αυτοκρατορικό πάρκο Beihai Park. © Stelios Matsagos

Πολλές από τις νέες κοπέλες του Πεκίνου, περνούν τα απογεύματα τους στις πολλές μπουτίκ του Πεκίνου στην οδό Wangfujing και στο εμπορικό κέντρο Xidan. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι ρυθμοί ζωής είναι πολύ γρήγοροι, όμως τη νύχτα τα πράγματα τείνουν να επιβραδύνονται.

Πεκίνο
Η «τέχνη» της ομορφιάς, στους δρόμους του Πεκίνου. © Stelios Matsagos

Το Πεκίνο προσφέρει κάτι για όλους τους επισκέπτες και είναι πάντα φιλόξενο και μυστηριώδες. Είναι μια πόλη που κρύβει υπέροχες εκπλήξεις σε κάθε της γωνιά.

με πληροφορίες από China Odyssey Tours, Lonely Planet

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More