Covid-19: η ποτοαπαγόρευση δεν φέρνει αποτελέσματα
Photo Credits: Shutterstock

Covid-19: η ποτοαπαγόρευση δεν φέρνει αποτελέσματα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Στην καλύτερη περίπτωση ποτοαπαγόρευση είναι αναποτελεσματική. Στη χειρότερη ίσως επιδεινώνει την πανδημία του Covid-19, γράφει η αρθρογράφος της Telegraph Εμα Κουκ.

Για αιώνες το «ποτό του διαβόλου» έχει κατηγορηθεί για όλα τα προβλήματα της κοινωνίας, σε αρκετές περιπτώσεις και από δημόσια πρόσωπα σε αρκετά έντονο ύφος. Η πανδημία φαίνεται ότι «ανανέωσε» αυτές τις φωνές.

Καθώς, τα κρούσματα ανεβαίνουν σε όλη την Ευρώπη, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της βρετανικής, έχουν αρχίσει να βάζουν την πώληση και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στο «στόχαστρο». Είναι λες και έχουμε μεταφερθεί στον 19ο αιώνα, αναφέρει η Κουκ.

Τον Σεπτέμβριο, με τα κρούσματα να αυξάνονται, η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 10 βράδυ, πλήττοντας ακόμη περισσότερο τον κλάδο της εστίασης.

Στη γειτονική -της Βρετανίας- Σκωτία, μία χώρα με πλούσια παράδοση στο αλκοόλ, οι παμπ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 6 το απόγευμα. Οι «μπύρες μετά τη δουλειά» αποτελούν πλέον παρελθόν. Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ σε εσωτερικούς χώρους, ένα μέτρο που έχει μετατρέψει τις μέχρι πρότινος ζωηρές παμπ σε καταθλιπτικά και ερημωμένα μέρη.

Πριν την επιβολή του δεύτερου lockdown στη Βόρεια Ιρλανδία, αλκοολούχα ποτά μπορούσαν να καταναλωθούν και σε εσωτερικούς χώρους μαζί, όμως, με φαγητό. Σε μία επίσκεψη της Κουκ στη Σκωτία η Βρετανίδα δημοσιογράφος παρατήρησε διάφορες «καινοτομίες» από παρατημένα πιάτα στα τραπέζια μέχρι άλλα που μεταφέρονταν από τραπέζι σε τραπέζι. Οσες επιχειρήσεις «πιάστηκαν» να παραβιάζουν τους κανόνες έλαβαν «εντολή» να κλείσουν.

Άλλες χώρες έχουν προχωρήσει σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. Η Νότια Αφρική έχει επιβάλει δύο φορές ποτοαπαγόρευση, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ταϊλάνδης και της Γροιλανδίας έχουν εφαρμοστεί παρόμοια μέτρα.

Ακόμα και οι τοπικές αρχές της γαλλικής πόλης της Ειν επέβαλαν ποτοαπαγόρευση μέχρι τον Μάρτιο, η οποία όμως κράτησε μόλις 24 ώρες.

Ποτοαπαγόρευση.
Για αιώνες το «ποτό του διαβόλου» έχει κατηγορηθεί για όλα τα προβλήματα της κοινωνίας, σε αρκετές περιπτώσεις και από δημόσια πρόσωπα σε αρκετά έντονο ύφος. Η πανδημία φαίνεται ότι «ανανέωσε» αυτές τις φωνές. © Shutterstock

Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να επιβάλουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Στην Πορτογαλία, έχει απαγορευθεί η πώληση αλκοόλ χωρίς συνοδεία φαγητού μετά τις 8 το βράδυ, ενώ απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων ποτών μετά την ίδια ώρα. Παρόμοια μέτρα εξετάζει και η ισπανική κυβέρνηση.

«Τι στο καλό συμβαίνει;», γράφει η Κουκ. «Ένα απομεινάρι της Αμερικής της δεκαετίας του 1920, η ποτοαπαγόρευση φαίνεται ότι επιστρέφει».

Γιατί όμως τόσο χαμός για το αλκοόλ; Ορισμένοι πιστεύουν ότι μετά την κατανάλωσή του οι άνθρωποι έχουν την τάση να «ξεχνούν» τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Υπάρχει λογική πίσω από αυτό το επιχείρημα. Τα στοιχεία, όμως δείχνουν, ότι η σκληρή ποτοαπαγόρευση είναι εντελώς άσκοπη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί στην επιδείνωση της πανδημίας.

Εβδομάδες μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ μέσα από το σύστημα των «ζωνών» επιβάλλονται περαιτέρω περιορισμοί στον κλάδο της φιλοξενίας.

Ωστόσο ο κλάδος της φιλοξενίας δεν είναι ένας από τους βασικούς κλάδους που ευθύνονται για την πανδημία. Οι εργασιακοί χώροι, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και οι οίκοι ευγηρίας είναι πολύ πιο σημαντικές «εστίες», γιατί λοιπόν το αλκοόλ δέχεται τα «πυρά»;

Σε μερικές χώρες, οι επιχειρήσεις της εστίασης αντιδρούν. Πρόσφατα στο Βερολίνο, η γερμανική δικαιοσύνη ανέτρεψε την επιβολή ενός lockdown καθώς δεν ήταν προφανές πώς θα μπορούσε να συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς. Στο Βερολίνο, οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις μεταξύ συγγενών και φίλων, όπως και τα μεγάλα εργοστάσια, είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Ποτοαπαγόρευση.
Η βρετανική κυβέρνηση, για να σώσει τον κλάδο της εστίασης, είχε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων έως και του 50% των λογαριασμών στα εστιατόρια της χώρας για όλο τον Αύγουστο. © Shutterstock

Πέρα από τις στατιστικές, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και πώλησης αλκοόλ θα αποτύχουν για τους ίδιους λόγους που απέτυχε και η ποτοαπαγόρευση στην Αμερική: οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να πίνουν, απλώς θα βρουν άλλους τρόπους να το κάνουν, επισημαίνει η Κουκ.

Αυτό, άλλωστε φαίνεται και στη Βρετανία, όπου το κλείσιμο των μπαρ απλά οδήγησε στη συγκέντρωση του κόσμου στον δρόμο ή σε μεγάλο συγχρωτισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να κοινωνικοποιούμαστε – είμαστε άνθρωποι», τονίζει η Κουκ.

Στην Πορτογαλία, όπως περιγράφει η Κουκ, ο κόσμος απλά μαζεύεται σε πάρτι σε σπίτια, ενώ βρίσκει τρόπους να παρακάμπτει την ποτοαπαγόρευση.

Στην Αγγλία η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική – τα «παράνομα» πάρτι στα πανεπιστήμια έχουν λάβει αρκετή δημοσιότητα ενώ οι promoters των κλαμπ διοργανώνουν πολλά «κρυφά πάρτι». Είναι μία μορφή speakeasy μπαρ στην εποχή του Covid, αποδεικνύοντας ότι οι απαγορεύσεις δεν πρόκειται να πετύχουν.

Τουλάχιστον στο ελεγχόμενο περιβάλλον των μπαρ μπορούν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα αποστασιοποίησης. Σε ένα ιδιωτικό πάρτι, όλα επιτρέπονται…

Αυτό ακριβώς λένε και οι επιχειρηματίες του κλάδου. Γιατί λοιπόν οι κυβερνήσεις επιλέγουν τον δρόμο των απαγορεύσεων;

«Το αλκοόλ είναι εύκολος στόχος για πολιτικούς σε όλον τον κόσμο και αυτό φαίνεται και από τις αντιδράσεις τους στον Covid», λέει ο Τομ Λορντ, ιδρυτής της συμβουλευτικής επιχείρησης Hospitality Gin. «Το να επιρρίπτουμε ευθύνες στους νέους που κάνουν πάρτι απλά αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές αποτυχίες της (σ.σ.: βρετανικής) κυβέρνησης στον περιορισμό των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας».

Ο Λορντ, ο οποίος είναι από τους πρωταγωνιστές της καμπάνιας «Cancel the Curfew» («Ακυρώστε την απαγόρευση κυκλοφορίας») αναφέρει ότι η πρόσφατη απαγόρευση κυκλοφορίας «βασίστηκε σε ατεκμηρίωτα στοιχεία στην καλύτερη περίπτωση και πηγάζει από την επιθυμία της κυβέρνησης να λαμβάνει προληπτικά μέτρα». Τόνισε επίσης και στην επιθυμία των διοργανωτών της καμπάνιας να εξετάσει τα στοιχεία. «Ακόμα περιμένουμε», είπε.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει η Κουκ, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το κλείσιμο γραφείων, πανεπιστημίων και σχολείων παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι αποτελούν από τις βασικές πηγές μετάδοσης του ιού, αποσκοπώντας στην προστασία της οικονομίας. Αλλά, και ο κλάδος της εστίασης και της φιλοξενίας είναι μέρος της οικονομίας.

Λαμβάνοντας υπόψιν το ευρύτερο οικοσύστημα των οδηγών ταξί, των αγροτών και των εμπόρων, ο κλάδος απασχολεί πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπου στη Βρετανία.

«Αξίζουν λοιπόν λιγότερη στήριξη όσοι δουλεύουν πίσω από τη μπάρα;», αναρωτιέται η Κουκ.

με πληροφορίες από Telegraph

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More