Σε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές των ενοικίων στα οικονομικά κέντρα του πλανήτη
Photo Credits: Shutterstock

Σε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές των ενοικίων στα οικονομικά κέντρα του πλανήτη

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

«Βουτιά» σημειώνουν οι τιμές των ενοικίων στα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη -από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σίδνεϊ- μετά την «επιστροφή» αρκετών ξένων φοιτητών πίσω στις χώρες τους.

Οι ξένοι φοιτητές και οι νέοι συνολικά οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες τονώνουν τη ζήτηση των ενοικίων αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι έχουν ολοένα και λιγότερους λόγους να παραμένουν στα -μέχρι πρότινος- κέντρα του κόσμου.

«Είσαι ανόητος αν δεν διαπραγματεύεσαι μείωση του ενοικίου σου αυτή τη στιγμή», λέει ο Τιμ Λόλες, επικεφαλής του της εταιρείας συλλογής δεδομένων CoreLogic Inc. «Η προσφορά είναι μεγαλύτερη (σ.σ.: από τη ζήτηση) και τα επίπεδα πληρότητας έχουν κάνει βουτιά».

Με την τηλεργασία να κερδίζει έδαφος σε ολοένα και περισσότερους κλάδους, από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες μέχρι τις τράπεζες και τα εστιατόρια και μπαρ που έδιναν χαρακτήρα στις γειτονιές των μεγάλων πόλεων να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, η εξίσωση του «πού να μείνω» έχει αλλάξει μεταβλητές και μαζί της και η ισορροπίες μεταξύ ενοίκων και ιδιοκτητών.

Νέα Υόρκη

Τιμές των ενοικίων: Νέα Υόρκη
© Shutterstock

Στην περιοχή Westchester County, βόρεια της Νέας Υόρκης, οι τιμές στα «τριάρια» (single-family homes) έχουν αυξηθεί 16% σε σχέση με πέρσι.

Αντιθέτως, οι τιμές των διαμερισμάτων στο Μανχάταν βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά το 2013. Οι αγγελίες έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι ενώ το μέσο ενοίκιο έχει «πέσει» 11%, με τη μείωση για τα στούντιο να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Με τα γραφεία των επιχειρήσεων να είναι σχεδόν άδεια και τη διασκέδαση να έχει περιοριστεί -τα θέατρα του Broadway αναμένεται να μείνουν κλειστά μέχρι τον Μάιο- η πιο ακριβή γειτονιά της πόλης έχει χάσει τη γοητεία της.

Η Κριστίν Μπόγιερ, καθηγήτρια αστικού σχεδιασμού στο πανεπιστήμιο Princeton και ιδιοκτήτρια ακινήτων επιβεβαιώνει αυτήν την αλλαγή.

«Ισως η πτώση στις τιμές να φέρει μία πιο δίκαιη κατανομή στη στέγαση», λέει η Μπόγιερ. Ακόμα και έτσι όμως περιμένει ότι οι πόλεις θα παραμείνουν δημοφιλείς. «Αγαπάμε τις πόλεις, αγαπάμε τη συγκέντρωση», τονίζει.

Σαν Φρανσίσκο

Τιμές των ενοικίων: Σαν Φρανσίσκο
© Shutterstock

Ελάχιστα μέρη στον πλανήτη ενσωματώνουν την αντίθεση της έλξης των πόλεων στους νέους με τις υψηλές τιμές ενοικίων, όσο το Σαν Φρανσίσκο. Ακόμα και αν η πόλη είναι το σπίτι πολλών εκατομμυριούχων, η στεγαστική κρίση της πόλης έχει οδηγήσει πολλούς από τους εργαζόμενους της Σίλικον Βάλεϊ να ζουν σε νοικιασμένα τροχόσπιτα παρκαρισμένα στους δρόμους της πόλης.

Η ανακοίνωση πολλών τεχνολογικών εταιρειών προς το προσωπικό τους για επέκταση της τηλεργασίας και τη νέα χρονιά -ίσως και μόνιμα- έχει οδηγήσει σε ραγδαία μείωση των ενοικίων.

Το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα στούντιο στο Σαν Φρανσίσκο έπεσε 31 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρσι φτάνοντας τα 2.285 δολάρια, τη στιγμή που η συνολική μείωση στις ΗΠΑ δεν ξεπέρασε το 0,5%.

Τορόντο

Τιμές των ενοικίων: Τορόντο
© Shutterstock

Στο κέντρο του Τορόντο, του μεγαλύτερου οικονομικού κέντρου στη Βόρεια Αμερική μετά τη Νέα Υόρκη, τα ανοίκιαστα διαμερίσματα αυξάνονται συνεχώς.

Τα ενοίκια σημείωσαν πτώση 14,5% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία έρευνας Urbanation Inc. Οι μέρες επίσης που τα σπίτια μένουν ανοίκιαστα έφτασε τις 26 τον Αύγουστο, ενώ ήταν μόλις 14 έναν χρόνο πριν.

Η διακοπή της μετανάστευσης και η επιθυμία των κατοίκων για «περισσότερο» χώρο λόγω της πανδημίας έχει προκαλέσει ρήγμα στη ζήτηση. Από την πλευρά της προσφοράς η ολοκλήρωση πολλών νέων κατοικιών και η «απαγκίστρωση» από το Airbnb έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ανοίκιαστων διαμερισμάτων.

Αν και οι τιμές επαναπώλησης είναι πάνω από τα περσινά επίπεδα, οι μεσίτες αναφέρουν ότι κάποιοι επενδυτές πωλούν τα ακίνητά τους κάτω από την τιμή της αγοράς προσδοκώντας νέα ύφεση στην αγορά.

Λονδίνο

Τιμές των ενοικίων: Λονδίνο
© Shutterstock

Στο Λονδίνο, η μείωση των ξένων φοιτητών και η επιστροφή καλοπληρωμένων στελεχών μετά το Brexit ρίχνουν τις τιμές ενοικίασης.

Στις πιο πλούσιες γειτονιές της αγγλικής πρωτεύουσας, οι τιμές των ενοικίων μειώθηκαν κατά 8,1% μέχρι τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας σε νέο χαμηλό μετά από μία δεκαετία, σύμφωνα με τη μεσιτική εταιρεία Knight Frank.

Οι τριγμοί είναι αισθητοί και στις «φτωχότερες» γειτονιές, καθώς το Λονδίνο είναι η μόνη πόλη της χώρας όπου η ζήτηση πέφτει, σύμφωνα με έρευνα του Royal Institution of Chartered Surveyors. Περίπου επτά από τους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν πτώση των τιμών τους επόμενους τρεις μήνες.

«Οι αιτούντες είναι σημαντικά λιγότεροι», λέει ο εκτιμητής Μαρκ Γουίλσον στην έρευνα. «Τα ενοίκια είναι ένα μονόδρομο στοίχημα για εμάς και δεν πηγαίνει καλά».

Σιγκαπούρη

Τιμές των ενοικίων: Σιγκαπούρη
© Shutterstock

Στη Σιγκαπούρη, ένα νησί μόλις 50 χιλιόμετρα μικρότερο από τη Νέα Υόρκη, για τη μείωση των ενοικίων δεν ευθύνονται όσοι μετακόμισαν προς τα προάστια, αλλά αυτοί που έφυγαν από τη χώρα.

Η ζήτηση στην πόλη βασιζόταν στους υπηκόους άλλων χωρών που εργάζονταν στη Σιγκαπούρη, οι οποίοι θεωρούσαν την ενοικίαση οικονομικότερη λύση από την αγορά. Η πανδημία του Covid-19 έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη χώρα, βυθίζοντας ολόκληρη τη χώρα στη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της.

Παρά την αξιοσημείωτη αύξηση της κίνησης μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του portal αγοράς ακινήτων SRX Property. Τα ενοίκια έχουν μειωθεί κατά 17% σε σχέση με το ζενίθ τους το 2013. Οι πωλήσεις κατοικιών, αντιθέτως βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο χρόνων.

Αρκετοί ένοικοι επιλέγουν βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, ώστε να μπορούν να μετακομίσουν εύκολα αν παρουσιαστούν καλύτερες ευκαιρίες, λέει η Κριστίν Σαν, επικεφαλής έρευνας στην OrangeTee & Tie

Σίδνεϊ

Τιμές των ενοικίων: Σίδνεϊ
© Shutterstock

Στην οικονομική πρωτεύουσα της Αυστραλίας, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά χαμηλός και οι παραλίες είναι γεμάτες καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Αν και η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες πόλεις, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα ενοίκια πέφτουν στο κέντρο της πόλης, ενώ ένας «πόλεμος προσφορών» εξελίσσεται στα προάστια.

Παρόλα αυτά η αγορά του Σίδνεϊ δείχνει ότι οι μεγάλες πόλεις δεν έχουν χάσει τη γοητεία τους. Ο ρυθμός πληρότητας, που σημείωσε ρεκόρ τον Μάιο φτάνοντας το 16%, έχει πλέον σταθεροποιηθεί γύρω στο 13% (σε σχέση με το 5% που βρίσκονταν προ πανδημίας).

Τα κλειστά σύνορα και η απουσία ξένων φοιτητών, όμως, επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η επόμενη μέρα για τις μεγάλες πόλεις του κόσμου είναι ένα αναπάντητο -προς το παρόν- ερώτημα.

Για να «παγιωθούν» τα χαμηλότερα ενοίκια στις μεγάλες πόλεις -εγχείρημα στο οποίο έχουν αποτύχει  επανειλημμένως οι πολιτικές ηγεσίες- πρέπει να συνυπολογιστεί και η πορεία του εισοδήματος.

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα εισοδήματα», λέει ο Κρις Μάρτιν, ερευνητής στον οργανισμό City Futures Research Centre στο Σίδνεϊ. «Η κρίση έχει αλλάξει το έδαφος κάτω από την οικονομία».

Την αλλαγή αυτή αισθάνθηκαν περισσότερο οι εργαζόμενοι στους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού που είδαν τα εισοδήματα τους να «πετσοκόβονται» εν μία νυκτί.

Επίσης, πολλές επιχειρήσεις ίσως αποφασίσουν να κρατήσουν τα αχρησιμοποίητα ακίνητα τους περιμένοντας την αγορά να «γυρίσει», λέει ο Πολ Τσάτερτον καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Leeds.

Δεδομένων των συνθηκών οι τοπικές αρχές πρέπει να επικεντρωθούν στις βασικές πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και πολιτικές λειτουργίες των πόλεων, σύμφωνα με τον Τσάτερτον. «Πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση».

Παρά τη σημερινή κατάσταση λίγοι είναι αυτοί που εκτιμούν ότι θα υπάρξουν φαινόμενα ριζικής από-αστικοποίησης.

«Η ιστορία μας λέει ότι οι πόλεις έχουν δείξει αξιοσημείωτη αντοχή», τονίζει ο Κρίστιαν Νάιγκαρντ, ερευνητής του πανεπιστημίου Swinburne University of Technology. Για παράδειγμα οι πληθυσμιακές αλλαγές που ακολουθήσαν μετά τους βομβαρδισμούς σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι το 1945 είχαν «εξαλειφθεί» μέσα στη δεκαετία του 1960.

«Ο Covid δεν αλλάζει τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν γίνει στις πόλεις μας», λέει ο Νάιγκαρντ.

Μία πληθυσμιακή ομάδα που είναι σημαντική για τις εξελίξεις στις τιμές των ενοικίων είναι οι ξένοι φοιτητές, σύμφωνα με τον Νάιγκαρντ. Οι επιλογές τους σχετικά με το αν και πότε θα επιστρέψουν στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι ένα πραγματικό τεστ για τη ζήτηση.

με πληροφορίες από Bloomberg

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More