Τα συν και τα πλην της ευρωπαϊκής προσπάθειας να «σταματήσουν» οι καραντίνες για τους ταξιδιώτες
Photo Credits: Shutterstock

Τα συν και τα πλην της ευρωπαϊκής προσπάθειας να «σταματήσουν» οι καραντίνες για τους ταξιδιώτες

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν χθες (Τρίτη) σε μία συντονισμένη προσέγγιση σχετικά με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, με βασικό στόχο να βρεθεί ένας τρόπος να αποφευχθούν οι καραντίνες που πληγώνουν τον τουριστικό κλάδο.

Μπορεί να αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα αλλά προς το παρόν καμία χώρα της ΕΕ δεν συμβαδίζει -απόλυτως- με τα κριτήρια που τέθηκαν.

Η νέα προσέγγιση βασίζεται σε έναν ενιαίο χάρτη, ο οποίος θα δημοσιεύεται σε εβδομαδιαία βάση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Οι χώρες θα χωρίζονται με τη λογική του «φωτεινού σηματοδότη» σε τρεις κατηγορίες: «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες».

Βάσει του χάρτη, οι ευρωπαϊκές χώρες θα αποφασίζουν για τους περιορισμούς -για παράδειγμα καραντίνα ή τεστ- που θα επιβάλουν σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από έναν εκάστοτε προορισμό.

Οι ταξιδιώτες, από την πλευρά τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να τους επιβληθούν περιοριστικά μέτρα όταν ταξιδεύουν σε «πορτοκαλί» ή «κόκκινες» χώρες.

Πώς γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στα τρία επίπεδα

Για να θεωρηθεί μία χώρα «πράσινη», θα πρέπει να ο συνολικός αριθμός νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες να μην ξεπερνά τα 25 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες άτομα και το «ποσοστό θετικότητας» των τεστ (test positivity) να μην υπερβαίνει το 4%.

Αν τα κρούσματα είναι πάνω από 25, αλλά κάτω από 50 ανά 100 χιλιάδες άτομα και το «ποσοστό θετικότητας» των τεστ είναι άνω του 4% τότε η χώρα χαρακτηρίζεται «πορτοκαλί».

Τέλος, στην περίπτωση που τα κρούσματα μίας χώρας -πάντα σε διάστημα 14 ημερών- είναι πάνω από 50 ανά 100 χιλιάδες άτομα και το ποσοστό θετικότητας των τεστ είναι πάνω από 4% τότε η χώρα είναι στο «κόκκινο» επίπεδο.

Μέχρι στιγμής, κανένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεν βρίσκεται στο «πράσινο» επίπεδο. Ελλάδα, Κύπρος, Εσθονία και Φινλανδία έχουν καταγράψει λιγότερα 50 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες άτομα το τελευταίο 14ήμερο και βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο. Ολες οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Μιλάνο.
Οι χώρες θα χωρίζονται με τη λογική του «φωτεινού σηματοδότη» σε τρεις κατηγορίες: «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες». © Shutterstock

Σκληρή κριτική από τον κλάδο των αερομεταφορών

Σκληρή κριτική στη νέα προσέγγιση της ΕΕ άσκησε ο κλάδος των αερομεταφορών.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ACI Europe, Airlines for Europe και Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών αναφέρουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν συμφώνησαν σε μία κοινή διαδικασία ελέγχου πριν τις αναχωρήσεις που θα αντικαθιστούσε τις καραντίνες για τους επιβάτες στις ζώνες υψηλού κινδύνου.

«Αυτό ουσιαστικά σημαίνει κλειστά σύνορα», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών σκότωσε την ανάκαμψη των ταξιδιών και του τουρισμού, διακινδυνεύοντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

«Κοινό καθήκον»

«Η φετινή χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά, μια ελπιδοφόρα όμως χρονιά και μια χρονιά στην οποία θα πρέπει να ξαναδούμε τους κοινούς κανόνες για να θέσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο τουριστικό μέλλον από την επόμενη χρονιά» υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μετά τη σύσταση του Συμβουλίου.

«Πρέπει τώρα να σχεδιάσουμε με τα νέα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, με τα πιο γρήγορα και αξιόπιστα πια τεστ τη νέα τουριστική χρονιά, γιατί δεν μπορεί να ξαναζήσουμε και το 2021 μια χρονιά όπως το 2020», πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης.

«Η πανδημία του Covid-19 έχει αποδιοργανώσει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δυσκολεύουν τους πολίτες να πάνε στη δουλειά τους, στο πανεπιστήμιο ή να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα», δήλωσε από τη μεριά του ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίκαελ Ροθ.

«Είναι κοινό μας καθήκον να διασφαλίσουμε τον συντονισμό στα μέτρα που επηρεάζουν τις ελεύθερες μετακινήσεις και να δώσουμε στους πολίτες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται πριν αποφασίσουν να ταξιδέψουν», πρόσθεσε.

Στα 460 δισ. δολάρια φτάνουν οι φετινές απώλειες στον τουρισμό.
Ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση των μετακινήσεων με μόνη προϋπόθεση το αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν την πτήση. © Shutterstock

Η συμφωνία «ανοίγει τον δρόμο»

Οι νέες οδηγίες απαιτούν επίσης την «κοινή αναγνώριση» των τεστ για τον Covid-19 από όλες τις χώρες. Το γεγονός αυτό δίνει μία ελπίδα στους επαγγελματίες -και όχι μόνο- ταξιδιώτες να αποφύγουν τις καραντίνες μόλις φτάνουν σε έναν προορισμό εφόσον μπορούν να προσκομίσουν έναν αρνητικό τεστ.

Ετσι δημιουργείται και ο δρόμος για το «άνοιγμα» των μετακινήσεων με μόνη προϋπόθεση το αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν την πτήση. Βέβαια, η αξιοπιστία των τεστ είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να συναινέσουν όλες οι χώρες για να έχει νόημα η εφαρμογή του μέτρου.

Η Κομισόν επιθυμεί τα τεστ να είναι η εναλλακτική λύση στις καραντίνες και έχει δημιουργήσει μία ομάδα ειδικών που επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

«Είναι ενθαρρυντικό γιατί υπάρχει μία αίσθηση ότι τα τεστ θα γίνουν η επιθυμητή επιλογή απέναντι στην καραντίνα», επισήμανε ο Πολ Τσαρλς, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας στον χώρο του τουρισμού The PC Agency, μιλώντας στην Telegraph.

«Αυτός είναι ο δρόμος μπροστά για να ενθαρρυνθεί η ανάκαμψη σε μία περίοδο που πρέπει να ζήσουμε με τον ιό. Η καραντίνα αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να ταξιδέψουν, επομένως τα τεστ είναι πιο λογικά», πρόσθεσε.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More