Το αεροπλάνο που προσομoιώνει τις συνθήκες ενός διαστημόπλοιου

Το αεροπλάνο που προσομoιώνει τις συνθήκες ενός διαστημόπλοιου

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Αν και το «βασίλειο» της μηδενικής βαρύτητας είχε εξερευνηθεί μέχρι τώρα μονάχα από αστροναύτες που βρίσκονταν στα βάθη του διαστήματος, μια αεροπορική εταιρεία προσφέρει την ευκαιρία στους επιβάτες της να σταματήσουν να «σηκώνουν» το βάρος τους ενώ βρίσκονται ακόμη στην ατμόσφαιρα της γης.

Η Zero Gravity Corporation, ή ZERO-G, είναι η εταιρεία πίσω από το «G-FORCE ONE», ένα αεροπλάνο Boeing 727 που έχει μετατραπεί προκειμένου να προσομοιώσει την αίσθηση ότι κάποιος βρίσκεται στο διάστημα, μέσα από μια «παραβολική πτήση».

Το αεροσκάφος της Zero G
Το αεροσκάφος της Zero-G. © Zero-G/Facebook

Ενώ ένα παραδοσιακό αεροσκάφος μπορεί να «επικεντρωθεί» στο να διατηρήσει μια ίσια και οριζόντια διαδρομή, οι πιλότοι του G-Force One προσπαθούν να ανυψωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα πριν «αναποδογυρίσουν» το αεροσκάφος, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να βιώνουν συνθήκες μηδενικής βαρύτητας για λίγα δευτερόλεπτα και τα πάντα μέσα στο αεροπλάνο να «χάνουν» το βάρος τους.

Η πανδημία του COVID-19 δεν «σταμάτησε» αυτές τις πτήσεις, αν και έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Η ZERO-G έφτασε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, όπου συνεργάζεται με την Blade για να προσφέρουν μια πτήση με ελικόπτερο και μια εμπειρία μηδενικής βαρύτητας, όλα μέσα σε ένα πρωί.

Μια εμπειρία ζωής

Οι συμμετέχοντες σε αυτήν την «εμπειρία ζωής» ξεκίνησαν την ημέρα τους στο ελικοδρόμιο West 30th της Νέας Υόρκης. Εφτασαν εκεί στις 8 το πρωί για να ντυθούν κατάλληλα και να πάρουν ένα γρήγορο πρωινό πριν από την πτήση.

Ως μέρος της συνεργασίας της ZERO-G με τη Blade, προσφέρθηκε μια ειδική τιμή της τάξεως των 4.760 δολαρίων για την πτήση μηδενικής βαρύτητας και επιπλέον 390 δολάρια για τη μεταφορά με ελικόπτερο από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Newark Liberty.

Πτήση με μηδενική βαρύτητα
Οι επιβάτες της πτήσης χρειάστηκε να δαπανήσουν 4.760 δολάρια. © ZERO-G/Facebook

Η πτήση με ελικόπτερο περιελάμβανε επίσης ένα γρήγορο πέρασμα πάνω από το Αγαλμα της Ελευθερίας, καθώς το ελικόπτερο διέσχισε τον ποταμό Χάντσον και το λιμάνι της Νέας Υόρκης προς την πλευρά του Νιου Τζέρσεϋ.

Η πτήση αναχώρηση από το Νιούαρκ περίπου στις 11 π.μ. και κατευθύνθηκε προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, για να εκτελέσει ελιγμούς. Αν και η διαδρομή που ακολούθησε φαίνεται φυσιολογική, δεν αποτυπώνει τους γρήγορους και έντονους ελιγμούς που πραγματοποίησε το αεροσκάφος, σχεδόν καθ΄ όλη τη διάρκεια της πτήσης – από την απογείωση έως και λίγο πριν την προσγείωση.

Αφού μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στον χώρο που θα γίνονταν η απογείωση, οι συμμετέχοντες επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος μέσω των πίσω «αεροδιαδρόμων» του Boeing 727, ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει το αεροσκάφος να ξεχωρίζει.

Μια μικρή καμπίνα επιβατών καταλαμβάνει το πίσω μέρος του αεροσκάφους και «φιλοξένησε» τους επιβάτες κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης. Η κύρια καμπίνα, όπου οι επιβάτες βίωσαν την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας διαθέτει ενισχυμένους τοίχους ασφαλείας.

Καθώς το αεροσκάφος φτάνει στα 19,000 πόδια, όλοι οι επιβάτες κατευθύνονται σε αυτήν την καμπίνα και ξαπλώνουν στο πάτωμα, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στον νέο προσανατολισμό κατά τη διάρκεια της παραβολικής πτήσης.

ZERO-G passengers feel the pull of 1.8 Gs before they lift off the ground and float in #zerogravity. The optimal…

Gepostet von ZERO-G am Freitag, 9. Oktober 2020

Οι πιλότοι φέρνουν έπειτα το αεροπλάνο από τα 19.000 στα 35.000 πόδια μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Όταν το αεροπλάνο γυρίζει, η βαρύτητα εξαφανίζεται. Κάθε «παραβολή» διαρκεί περίπου 2 λεπτά, ενώ η εμπειρία μηδενικής βαρύτητας διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Το προσωπικό του αεροσκάφους ισχυρίζεται ότι αποτελεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να κάνει κάποιος τον γύρο του αεροπλάνου. Εάν οι άνεμοι είναι αρκετά ισχυροί, αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να επεκταθεί κατά μερικά δευτερόλεπτα.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης πραγματοποιούνται συνολικά 15 παραβολές – ο τέλειος αριθμός, στον οποίο «κατέληξε» η ZERO-G μετά από πολλές πτήσεις δοκιμής και λάθη. Οι «παραβολές» έρχονται η μια μετά την άλλη και η κάθε μια με διαφορετικό «ποσοστό» έλλειψης βαρύτητας.

Οι περισσότεροι επιβάτες «επικεντρώνονται» στο να πραγματοποιούν ασυνήθιστους ελιγμούς, περιστροφές στο αέρα, push-ups, flips ή ακόμη και να χορεύουν break dance.

Είναι ίσως ότι πιο κοντινό στην εμπειρία ενός αστροναύτη θα βιώσουν ποτέ.

με πληροφορίες από Business Insider

Smart Booking Title
Smart Booking
Explore More