Αετοί και άλμπατρος «σχεδιάζουν» τα αεροσκάφη του μέλλοντος (βίντεο)
Photo Credits: Airbus

Αετοί και άλμπατρος «σχεδιάζουν» τα αεροσκάφη του μέλλοντος (βίντεο)

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Από την απαρχή των αερομεταφορών, τα πτηνά αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για τους κατασκευαστές. Σήμερα, στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν τα νέα μοντέλα αεροσκαφών οι μηχανικοί της Airbus στρέφονται στα άλμπατρος για να πάρουν έμπνευση.

Η Airbus αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό, ένα μικρό αεροσκάφος τα φτερά του οποίου μπορούσαν να κινηθούν και θύμιζαν εκείνα του άλμπατρος, του πτηνού με το μεγαλύτερο «άνοιγμα φτερών» σε όλο το ζωικό βασίλειο.

Από το μοναδικό πουλί πήρε και το όνομα του το νέο μοντέλο AlbatrossONE, το οποίο βασίζεται στο Α321 και είναι κατασκευασμένο από ίνες άνθρακα και γυαλιού -ενισχυμένες με πολυμερές-, ενώ τα φτερά του είναι «ημί-ελαστικά».

Συγκεκριμένα, τα φτερά του αεροσκάφους, το οποίο βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση, μπορούν να αντιδράσουν και να κινηθούν ανάλογα με τον αέρα, μειώνοντας τις αναταράξεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένα μοντέλο του AlbatrossONE ολοκλήρωσε με επιτυχία μία ακόμη δοκιμαστική πτήση, αυτή τη φορά με «μακρύτερα» φτερά από την πρώτη δοκιμαστική πτήση λίγους μήνες νωρίτερα.

Ο Τoμ Γουίλσον, επικεφαλής του εγχειρήματος, δήλωσε ότι «μέσω της επίδειξης αποδείξαμε ότι τα κινούμενα φτερά, μπορούν να αντισταθμίσουν τα φορτία αέρα, ενώ αυξάνουν την ευκολία περιστροφής σε σχέση με τα ακίνητα φτερά», βελτιώνοντας συνολικά τις επιδόσεις των αεροσκαφών.

«Η ιδέα των κινητών φτερών δεν είναι καινούργια», σύμφωνα με τον Γουίλσον.

Το σχέδιο «Bird of Prey» της Airbus.
Τον Ιούλιο του 2019, η Airbus αποκάλυψε το «Bird of Prey», ένα σχέδιο, το οποίο είχε εμπνευστεί από τους αετούς, τα γεράκια και άλλα πουλιά. © Airbus

«Τα στρατιωτικά τζετ χρησιμοποιούν κινητά φτερά, τα οποία αυξάνουν τη χωρητικότητα στα αεροσκάφη τους. Ωστόσο, το AlbatrossONE είναι το πρώτο αεροπλάνο που δοκιμάζει πτήση με κινητά μέρη τα οποία χρησιμοποιούν πάνω από το 33% των φτερών», πρόσθεσε.

To AlbatrossONE δεν είναι το πρώτο σχέδιο της Airbus που επηρεάζεται από τα πουλιά.

Airbus: AlbatrossONE
Την προηγούμενη εβδομάδα, ένα μοντέλο του AlbatrossONE ολοκλήρωσε με επιτυχία μία ακόμη δοκιμαστική πτήση, αυτή τη φορά με «μακρύτερα» φτερά από την πρώτη δοκιμαστική πτήση λίγους μήνες νωρίτερα. © Airbus

Το πρόγραμμα της Airbus, fello’ fly εξετάζει κατά πόσο θα αυξανόταν η αεροδυναμική αποτελεσματικότητα των πτήσεων αν τα αεροσκάφη πετούσαν σε σχηματισμό. Οι δοκιμαστικές πτήσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2020 με δύο αεροσκάφη A350 και το πρόγραμμα θα τρέχει μέχρι το 2021.

Τέλος, τον Ιούλιο του 2019, η Airbus αποκάλυψε το «Bird of Prey», ένα σχέδιο, το οποίο είχε εμπνευστεί από τους αετούς, τα γεράκια και άλλα πουλιά.

με πληροφορίες από CNN Travel

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More