Οι βουτιές στην πισίνα στη μετά Covid-19 εποχή

Οι βουτιές στην πισίνα στη μετά Covid-19 εποχή

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ο καιρός ανοίγει και έχει φθάσει η στιγμή για μία από τις αγαπημένες καλοκαιρινές παραδόσεις: τη βουτιά σε μία πισίνα. Φέρνει, όμως, η πανδημία του κορωνοϊού το τέλος αυτής της αγαπημένης συνήθειας;

Αν κατανοηθούν και τηρηθούν οι κανόνες, όχι απαραίτητα.

Πρώτον, κοινή πεποίθηση μεγάλης μερίδας επιστημόνων είναι ότι η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος τον ιό σε εξωτερικό χώρο είναι πολύ μικρότερη από ότι σε εσωτερικό. Δεν είναι όμως μηδενική.

Δεύτερον, για όσους θέλουν να βουτήξουν σε μία πισίνα οι οδηγίες είναι ίδιες όπως και για οποιαδήποτε άλλη εξωτερική δραστηριότητα: η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, το καλό πλύσιμο των χεριών, η σχολαστική απολύμανση των επιφανειών και η χρήση μάσκας όπου αυτό είναι δυνατό.

Παρόλα αυτά, οι πισίνες και τα water parks παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις για την τήρηση των προαναφερθέντων κανόνων. Η χρήση μάσκας την ώρα της κολύμβησης είναι αδύνατη και η τήρηση των αποστάσεων σε μέρη με συνάθροιση είναι δύσκολη. Ο κίνδυνος βέβαια σύμφωνα με τους ειδικούς δεν βρίσκεται στο νερό.

Πισίνα γεμάτη με κόσμο στην Ιταλία
«Το χλώριο και το βρώμιο που υπάρχουν στις πισίνες απενεργοποιούν τον ιό και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες μετάδοσης μέσω νερού», αναφέρει ο Λάουτενμπαχ. Photo credits: Shutterstock

«Δεν υπάρχει κάτι στη σύσταση του θαλασσινού νερού ή του νερού της πισίνας, το οποίο να είναι επικίνδυνο. Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του νερού», αναφέρει ο δρ. Εμπ Λαόυτεμπαχ, διευθυντής του επιδημιολογικού τμήματος του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. «Το χλώριο και το βρώμιο που υπάρχουν στις πισίνες “απενεργοποιούν” τον ιό και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες μετάδοσης μέσω νερού».

«Σε θεωρητικό επίπεδο υπάρχει μία πιθανότητα μόλυνσης από το νερό, αλλά είναι τόσο αμελητέα, που ουσιαστικά είναι μηδενική», αναφέρει η Άντζελα Ρασμούσεν, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο Columbia.

Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω των σταγονιδίων που μεταφέρονται όταν ένας φορέας βήξει, φτερνιστεί ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού μέσω των επιφανειών είναι υπαρκτή, αλλά σύμφωνα με έρευνα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), «δεν πρέπει να θεωρείται βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού».

Αν και η κατασκευή της πισίνας δεν βοηθά, η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των θαμώνων και η χρήση μάσκας όπου αυτό είναι εφικτό, τότε «γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια», αναφέρει ο Λάουτενμπαχ.

με πληροφορίες από New York Times
Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More