Μόνο έξι στα δέκα ελληνικά ξενοδοχεία άνοιξαν φέτος το καλοκαίρι
Photo Credits: Shutterstock

Μόνο έξι στα δέκα ελληνικά ξενοδοχεία άνοιξαν φέτος το καλοκαίρι

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ενδεικτικά των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία του COVID-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία, είναι τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), καθώς μόνο το 60% κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες φέτος το καλοκαίρι.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου είναι ότι το ποσοστό πληρότητας στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού, κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 23,1%.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν το 2020, στην έρευνα αποτυπώνεται ότι μόλις έξι στα δέκα Ελληνικά ξενοδοχεία «άνοιξαν ρολά» φέτος το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην έρευνα του Ιουνίου του 2020, το ποσοστό των ξενοδοχείων που είχε δηλώσει πως σκόπευε να επαναλειτουργήσει ανέρχονταν σε 84%.

Παράλληλα, το ποσοστό των ξενοδοχείων που δημιούργησαν υγειονομικό πρωτόκολλο προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, ανήλθε σε 67%. Το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019 ήταν 9.971.

Ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας

Οσον αφορά στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ξανάνοιξαν 2.328 από τα συνολικά 3.965 ξενοδοχεία μετά το lockdown, ποσοστό που ανέρχεται σε 59%.

Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που δημιούργησαν Υγειονομικό Πρωτόκολλο (Υ.Π.) ανήλθαν σε 2.478 (62%).

Η πλειονότητα (80%) των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας άνοιξε τον Ιούνιο, το 16% άνοιξε τον Ιούλιο και το 3% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, το 1/3 (703) των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, αναμένεται να ξανακλείσουν μέσα στο 2020. Πιο συγκεκριμένα, 503 από αυτά θα κλείσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και 214 μέχρι το τέλος του 2020.

Ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας

Οσον αφορά στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, σε σύνολο 6.098 καταλυμάτων, το ποσοστό των ξενοδοχείων που επαναλειτούργησαν μετά το lockdown ανήλθε σε 61% (3.699 καταλύματα).

Παράλληλα, 4.223 (69%) ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας δημιούργησαν Υγειονομικό Πρωτόκολλο (Υ.Π.)

Μόλις το 29% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας επαναλειτούργησαν τον Ιούνιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούλιο ανήλθε σε 66%. 6% των ξενοδοχείων άνοιξε ξανά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Οσον αφορά στο κλείσιμο των καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, το 4,5% έβαλε λουκέτο κατά τη διάρκεια της «καμπής» της τουριστικής κίνησης, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το 50,9% έκλεισε τον Σεπτέμβριο, το 40,6% αναμένεται να κλείσει μέσα στον Οκτώβριο και μόλις το 4% κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Πληρότητα και μέση τιμή

Οσον αφορά στην πληρότητα για το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού, η μέση τιμή της ανήλθε σε 23,1% κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Η χαμηλότερη πληρότητα παρατηρήθηκε κατά την εβδομάδα από 6 έως 12 Ιουλίου 2020, όταν «άγγιξε» το 11,4%. Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη πληρότητα παρατηρήθηκε κατά την εβδομάδα από τις 10 έως τις 16 Αυγούστου 2020, όταν και άγγιξε το 32,9%.

Η πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού ανήλθε σε 17,9 % τον Ιούλιο, 29.8% τον Αύγουστο και 21,7% τον Σεπτέμβριο.

Η μέση τιμή, ήταν ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, αφού διαμορφώθηκε στα 86 ευρώ (87,1 ευρώ τον Ιούλιο, 95,2 ευρώ τον Αύγουστο και 75 ευρώ τον Σεπτέμβριο).

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από την εβδομαδιαία έρευνα για την αποτύπωση της πορείας των ξενοδοχείων μετά το lockdown, το σύνολο των ξενοδοχείων που δημιούργησαν Υγειονομικό Πρωτόκολλο (Υ.Π.) και μια έρευνα για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown.

Ολόκληρη η έρευνα βρίσκεται εδώ.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More