Μελέτη υποστηρίζει ότι το ταξίδι στον χρόνο είναι θεωρητικά δυνατό
Photo Credits: Shutterstock

Μελέτη υποστηρίζει ότι το ταξίδι στον χρόνο είναι θεωρητικά δυνατό

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Φανταστείτε ότι θα μπορούσατε να εισχωρήσετε σε μια μηχανή του χρόνου, να πατήσετε ένα κουμπί και να ταξιδέψετε πίσω στο 2019, προτού ο κορωνοϊός «μεταπηδήσει» από τα ζώα στους ανθρώπους.

Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να βρείτε και να απομονώσετε τον ασθενή μηδέν; Θεωρητικά, η πανδημία θα είχε αποτραπεί, σωστά; Οχι, επειδή ο μελλοντικός σας εαυτός τότε δεν θα είχε αποφασίσει να ταξιδέψει στον χρόνο ευθύς εξαρχής.

Για δεκαετίες, οι φυσικοί μελετούν και διαφωνούν σχετικά με το συγκεκριμένο παράδοξο: αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και να αλλάξουμε το παρελθόν, τι θα συνέβαινε στο μέλλον;

Φωτογραφία που απεικονίζει κάποιο ταξίδι στο χρόνο
Το ταξίδι στον χρόνο, αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης για τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. © Shutterstock

Μια νέα μελέτη παρέχει μια πιθανή απάντηση: τίποτα.

«Τα γεγονότα αναπροσαρμόζονται γύρω από οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει κάποιο παράδοξο, οπότε το παράδοξο δεν συμβαίνει», δήλωσε ο Γκέρμειν Τόμπαρ, συγγραφέας της μελέτης και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, στο IFLScience.

Η μελέτη του, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Classical and Quantum Gravity, υποδηλώνει ότι σύμφωνα με τους κανόνες της θεωρητικής φυσικής, οτιδήποτε προσπαθούσε κάποιος να αλλάξει στο παρελθόν θα διορθώνονταν από επακόλουθα γεγονότα.

Με απλά λόγια: είναι θεωρητικά δυνατό να επιστρέψει κάποιος στο παρελθόν, αλλά δεν θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία.

Το παράδοξο του παππού

Οι φυσικοί θεωρούσαν ότι το ταξίδι στο χρόνο είναι θεωρητικά δυνατό από τότε που ο Αϊνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας. Οι υπολογισμοί του Αϊνστάιν υποδηλώνουν ότι ένα αντικείμενο στον σύμπαν μας μπορεί να ταξιδέψει μέσω τους διαστήματος και του χρόνου σε κυκλική κατεύθυνση, καταλήγοντας τελικά σε ένα σημείο που είχε βρεθεί ξανά – μια διαδρομή που ονομάζεται κλειστή χρονοειδής καμπύλη.

Όμως ακόμη και σήμερα, οι φυσικοί συνεχίζουν να «αγωνίζονται» με σενάρια όπως το προαναφερθέν με τον COVID-19, στα οποία οι ταξιδιώτες του χρόνου αλλάζουν γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί. Το πιο διάσημο παράδειγμα είναι το «παράδοξο του παππού»: ας πούμε ότι ένας ταξιδιώτης επιστρέφει στο παρελθόν και σκοτώνει την νεότερη «εκδοχή» του παππού του. Ο παππούς δεν θα αποκτούσε ποτέ παιδιά, «εξαλείφοντας» κάποιον γονιό του και φυσικά τον ίδιο τον ταξιδιώτη. Όμως τότε, ποιος θα σκότωνε τον παππού;

Το συγκεκριμένο παράδοξο αποτυπώνεται στην ταινία «Back to the Future», όπου ο πρωταγωνιστής αποτρέπει τους γονείς του από το να συναντηθούν στο παρελθόν – δυνητικά προκαλώντας την εξαφάνιση του.

Back to the Future
Το «παράδοξο του παππού» αποτυπώθηκε στην ταινία «Back to the Future».

Για να λύσει το συγκεκριμένο παράδοξο, ο Τόμπαρ και ο επιβλέπων καθηγητής του, Δρ. Φάμπιο Κόστα, χρησιμοποίησαν ένα «μοντέλο μπιλιάρδου», το οποίο παρουσιάζει την αιτία και το αποτέλεσμα σαν μια σειρά συγκρουόμενων μπάλων μπιλιάρδου και ένα κυκλικό τραπέζι μπιλιάρδου ως μια κλειστή καμπύλη χρόνου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ακόμα και αν κάποιος παρεμβάλλονταν στην τροχιά της μπάλας σε κάποιο σημείο του ταξιδιού της, οι μελλοντικές αλληλεπιδράσεις με άλλες μπάλες μπορούν να διορθώσουν την πορεία της, ο οδηγώντας την να επιστρέψει στην ίδια θέση και ταχύτητα που θα είχε αν δεν γίνονταν η συγκεκριμένη παρεμβολή.

«Ανεξάρτητα από την επιλογή, η μπάλα θα πέσει στην ίδια θέση», δήλωσε στο Business Insider ο Δρ. Γιασουνόρι Νομούρα, θεωρητικός φυσικός στο UC Berkeley.

Το μοντέλο του Τόμπαρ, με άλλα λόγια, υποστηρίζει ότι κάποιος θα μπορούσε να ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν, χωρίς όμως να μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα τόσο, ώστε να μεταβάλλει τελικά το μέλλον.

Οσον αφορά λοιπόν το «παράδοξο του παππού», αυτό θα σήμαινε ότι κάτι θα εμπόδιζε πάντα την προσπάθεια κάποιου να σκοτώσει τον παππού του, ή τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που θα πέθαινε, η γιαγιά του θα ήταν ήδη έγκυος την μητέρα του.

Επιστροφή στο παράδειγμα του κορωνοϊού. Ας πούμε ότι επρόκειτο να ταξιδέψετε πίσω στο 2019 και να παρεμβείτε στη ζωή του ασθενούς. Σύμφωνα με τη μελέτη του Τόμπαρ, η πανδημία θα συνέβαινε με κάποιο τρόπο.

«Μπορεί να προσπαθήσετε να σταματήσετε τον ασθενή από το να μολυνθεί, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσατε να κολλήσετε οι ίδιοι και να γίνεται ο “ασθενής 0”, ή οποιοσδήποτε άλλος», τονίζει ο Τόμπαρ.

Ο Νομούρα ανέφερε ότι παρόλο που το μοντέλο είναι πολύ απλό για να αντιπροσωπεύσει το πλήρες εύρος αιτίας και αποτελέσματος στο σύμπαν μας, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τους μελλοντικούς φυσικούς.

με πληροφορίες από Business Insider 

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More