Το φράγμα της Βενετίας κατάφερε να «σταματήσει τη θάλασσα» για πρώτη φορά
Photo Credits: Roberto Trombett/Flickr.com

Το φράγμα της Βενετίας κατάφερε να «σταματήσει τη θάλασσα» για πρώτη φορά

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Βενετίας το αντιπλημμυρικό της φράγμα κατάφερε να προστατεύσει την πόλη.

«Σήμερα, τα πάντα είναι στεγνά. Σταματήσαμε τη θάλασσα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Λουίτζι Μπρουνάρο, αναφερόμενος στο αντιπλημμυρικό πρότζεκτ πολλών εκατομμυρίων με τον τίτλο Mose.

«Πολλά άσχημα πράγματα έχουν συμβεί, αλλά τώρα συνέβη κάτι πανέμορφο», τόνισε.

Το φράγμα της Βενετίας, το οποίο αποτελείται από 78 μικρότερα φράγματα που προστατεύουν την είσοδο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, προστάτευσε την πόλη από τα κύματα που σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις ήταν έτοιμα να «χτυπήσουν» την πόλη.

Οι αξιωματούχοι της πόλης είχαν προβλέψει ότι τα κύματα θα φτάσουν τα 1,3 μέτρα -αρκετά χαμηλότερα από τα 1,87 μέτρων φράγματα της πόλης- εκφράζοντας ανησυχίες για την τύχη ορισμένων παράκτιων περιοχών.

Αναμένοντας τα χειρότερα, εργάτες του δήμου είχαν δημιουργήσει υπερυψωμένες διαβάσεις σε ευαίσθητα σημεία της πόλης, όπως την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Τελικά τα κύματα έφτασαν μόνο τα 70 εκατοστά μην προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

«Σήμερα είναι σημαντική ημέρα, μία ιστορική ημέρα επειδή αντί να πλημμυρίσουμε, είμαστε στεγνοί», δήλωσε ο Μάσιμο Μιλανέζε, ιδιοκτήτης του Lavena Café στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Τον προηγούμενο Νοέμβριο η πλατεία του Αγίου Μάρκου επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών με το νερό να φτάνει το ένα μέτρο, υπογραμμίζοντας την οικολογική απειλή κάτω από την οποία βρίσκεται η πόλη.

Οι μηχανικοί που συμμετείχαν στο πρότζεκτ Mose είχαν υποσχεθεί ότι θα προστάτευαν την πόλη, αλλά πολλοί αμφισβητούσαν αν το σύστημα, το οποίο μαστίζεται από διαφθορά, υπερκοστολογήσεις και καθυστερήσεις, θα τα κατάφερνε εν τέλει.

Οι «acqua alta» όπως ονομάζονται οι πλημμύρες στη Βενετία, προκαλούνται από έναν συνδυασμό παραγόντων – από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τις υψηλά κύματα μέχρι την καθίζηση του εδάφους-, οι οποίοι έχουν οξυνθεί από την κλιματική αλλαγή.

Το Mose προσφέρει προστασία από κύματα έως 3 μέτρων και η επιτυχία του Σαββάτου έδωσε μία χαραμάδα ελπίδας στην πόλει που υποφέρει από την έλλειψη τουριστών λόγω της πανδημίας του Covid-19.

με πληροφορίες από Skift

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More