Το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο ακυρώθηκε και η πόλη «πονάει»
Photo Credits: Shutterstock

Το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο ακυρώθηκε και η πόλη «πονάει»

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Πόλεμος, αρρώστιες και πολιτικές αναταραχές δεν είχαν καταφέρει να σταματήσουν το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο. Το κατάφερε όμως ο Covid-19.

Το 1918 η γιορτινή ατμόσφαιρα του καρναβαλιού είχε κατακλύσει το Ρίο παρά την πανδημία της ισπανικής γρίπης, ενώ το καρναβάλι είχε πραγματοποιηθεί και κατά τη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων και της δικτατορίας στη Βραζιλία.

«Το καρναβάλι είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτο», λέει ο Φελίπε Φερέιρα, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο οποίος μελετά την εξέλιξη του καρναβαλιού μέσα στα χρόνια. «Είναι η στιγμή που ο λαός καταλαμβάνει τους δρόμους».

«Τα χέρια μας είναι δεμένα»

Η πανδημία όμως κατάφερε να «παγώσει» εξ’ αορίστου τη διεξαγωγή του καρναβαλιού αφήνοντας το Ρίο κλονισμένο.

«Θέλω να έρθει αυτή η στιγμή, αυτή η στιγμή που θα γιορτάσουμε τη ζωή που νικάει τον θάνατο, που θα ενωθούμε», λέει ο Λεάντρο Βιέιρα, καλλιτεχνικός διευθυντής της παραδοσιακής ομάδας σάμπα Estação Primeira de Mangueira. «Αλλά αυτή η στιγμή δεν είναι δυνατό να γίνει ακόμα».

Αντιμέτωποι με μία πανδημία που έχει σκοτώσει πάνω από 142 χιλιάδες ανθρώπους -μόνο με τις ΗΠΑ να ξεπερνούν τη Βραζιλία σε αριθμό θυμάτων- μία βαθιά οικονομική κρίση και έναν πρόεδρο, ο στενός κύκλος του οποίου βρίσκεται στο επίκεντρο ποινικών και νομοθετικών σκανδάλων, οι κάτοικοι του Ρίο δεν θα έχουν τη στιγμή κάθαρσης που προσμένουν κάθε χρόνο.

Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο.
«Θέλω να έρθει αυτή η στιγμή, αυτή η στιγμή που θα γιορτάσουμε τη ζωή που νικάει τον θάνατο, που θα ενωθούμε», λέει ο Λεάντρο Βιέιρα, καλλιτεχνικός διευθυντής της παραδοσιακής ομάδας σάμπα Estação Primeira de Mangueira. © Shutterstock

Οι διοργανωτές του καρναβαλιού αποφάσισαν για πρώτη φορά από το 1932, όταν και επισημοποιήθηκε το καρναβάλι, να το αναβάλουν, στερώντας από την πόλη μία σημαντική πηγή εσόδων και τους κατοίκους της από μία πηγή πολιτικής σάτιρας που ίσως χρειάζονται όσο ποτέ αυτή τη στιγμή.

Οι επικεφαλής των οργανισμών σάμπα της πόλης έκριναν ότι χωρίς το εμβόλιο οι συνθήκες δεν θα ήταν ασφαλείς.

Για την στρατιά των χορευτών, χορογράφων, σχεδιαστών και σκηνογράφων που συνεργάζονται για το τελικό φαντασμαγορικό αποτέλεσμα, η απώλεια σε προσωπικό και οικονομικό επίπεδο είναι τεράστια.

«Θέλω να κλάψω, όταν βλέπω όταν δεν έχουν ξεκινήσει την κατασκευή των αρμάτων» λέει η 80χρονη Νισίλντα ντα Σίλβα, που κάποτε είχε επιλεχθεί ως βασίλισσα της ομάδας Porto da Pedra. «Τα χέρια μας όμως είναι δεμένα».

Με το επίσημο καρναβάλι να έχει αναβληθεί επ’ αόριστον, δεν είναι βέβαιο αν -και πώς- οι κάτοικοι του Ρίο θα γιορτάσουν τον Φεβρουάριο, όταν είναι προγραμματισμένες οι εκδηλώσεις. Μαζί με το καρναβάλι διοργανώνονται διάφορα αυθόρμητα πάρτι στον δρόμο, γνωστά και ως blocos, τα οποία μετακινούνται μέσα στην πόλη.

Το καρναβάλι του 2021 αναμένεται να είναι ριζικά διαφορετικό και πιθανότατα μικρότερο από κάθε άλλο στην πρόσφατη μνήμη. Μία ανυπολόγιστη ζημιά, όπως την χαρακτήρισε η Λουάν Μαρτορέλι που συμμετέχει στο καρναβάλι τα τελευταία 13 χρόνια.

«Το καρναβάλι επιβάλλεται»

Ο κορωνοϊός έχει καταστρέψει ζωές σε όλον τον κόσμο, αλλά λίγα μέρη έχουν πληγεί όσο το Ρίο ντε Τζανέιρο, στο οποίο περισσότεροι από 18 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Βάγνκερ Γκονσάλβες, καλλιτεχνικός διευθυντής της Estácio de Sá, μία από τις παλαιότερες σχολές σάμπα έχει μετατρέψει τον χώρο της σχολής σε συσσίτιο. Κάθε Δεύτερα, σχηματίζονται ουρές έξω από το σχολή από ανθρώπους που έχουν ανάγκη από στήριξη.

Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Για την στρατιά των χορευτών, χορογράφων, σχεδιαστών και σκηνογράφων που συνεργάζονται για το τελικό φαντασμαγορικό αποτέλεσμα, η απώλεια σε προσωπικό και οικονομικό επίπεδο είναι τεράστια. © Shutterstock

«Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι κάτι που δεν μπορούμε να συλλάβουμε», λέει ο Γκονσάλβες, σημειώνοντας ότι πολλοί Βραζιλιάνοι τα βγάζουν πέρα με τα προσωρινά επιδόματα που μοίρασε η κυβέρνηση.

Ο Λουίζ Κάρλος Σίλβα, γλύπτης που δουλεύει στην κατασκευή των αρμάτων του καρναβαλιού από τη δεκαετία του 1990, περιμένει στη σειρά για ένα καλάθι με φαγητό, φορώντας στο λαιμό ένα κολιέ από μπλε χάντρες, σύμβολο της πίστης στις αφροβραζιλιανικές θεότητες που πολλές φορές τιμώνται και στις παρελάσεις.

Ο Σίλβα μίλησε για τους φίλους που έχει χάσει από το καρναβάλι και λέει ότι δεν περίμενε ποτέ ότι θα πέρναγε τόσο δύσκολα όταν παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως οδηγός λεωφορείου το 2002 για να αφιερώσει τον χρόνο του σε αυτό που αγαπάει: το καρναβάλι.

«Χάνουμε τη τέχνη του καρναβαλιού», λέει. «Είναι κάπως λυπηρό γιατί το καρναβάλι είναι ένα μέρος χαράς».

Ο Φερέιρα, τονίζει ωστόσο ότι πολλές σχολές αφήνουν τις επιλογές τους ανοικτές και δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πλάνα τους. Μπορεί να γίνουν κάποιες παραστάσεις εκτός του Sambodromo ή να συμμετέχουν σε κάποια από τα street parties.

«Το καρναβάλι δεν γίνεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο βάσει κάποια κυβερνητικής απόφασης», επισημαίνει. «Το καρναβάλι επιβάλλεται».

με πληροφορίες από New York Times

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More