Καλάβρυτα: ο απόλυτος χειμερινός προορισμός – Προσφορά για τους αναγνώστες του Travelestate
Photo Credits: Shutterstock

Καλάβρυτα: ο απόλυτος χειμερινός προορισμός – Προσφορά για τους αναγνώστες του Travelestate

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, τα ιστορικά Καλάβρυτα βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων όσων αναζητούν σύντομες αποδράσεις ή εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου – και ιδιαίτερα τον χειμώνα. Αλλωστε, δεν είναι δύσκολο για κάποιον να βρει λόγους για να επισκεφτεί τη μικρή ορεινή κωμόπολη του Νομού Αχαΐας.

Το πολύ καλά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, ο ιστορικός οδοντωτός, τα αναρίθμητα ιστορικά και θρησκευτικά αξιοθέατα και οι δραστηριότητες στο βουνό είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που έχουν καταστήσει τα Καλάβρυτα ένα από τα δημοφιλέστερα χειμερινά θέρετρα της Δυτικής Ελλάδας.

Τα Καλάβρυτα προσφέρουν ένα πλήρες ταξιδιωτικό «πακέτο», κατάλληλο να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ταξιδιωτών.  Η μαγεία του φυσικού τοπίου, το εξαιρετικό φαγητό των τοπικών εστιατορίων και η άνεση που προσφέρουν τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής, κάνουν τα Καλάβρυτα έναν από τους πιο «must» χειμερινούς προορισμούς.

11 μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος στα Καλάβρυτα

1. Μέγα Σπήλαιο

Το Μέγα Σπήλαιο θεωρείται ως η αρχαιότερη μονή στην Ελλάδα. Βρίσκεται μόλις δέκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Καλαβρύτων, στον δρόμο που ενώνει την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών με τα Καλάβρυτα.

Χτισμένο στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου στον Χελμό – από όπου και πήρε το όνομα του – , σε υψόμετρο περίπου 9οο μέτρων επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, το ιστορικό μοναστήρι μοιάζει να είναι αναπόσπαστο μέρος της επιβλητικής και άγριας ομορφιάς του φυσικού τοπίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, το ιστορικό μοναστήρι χτίστηκε το 362 μ.Χ από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς Συμεών και Θόδωρο, ενώ είναι αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου.

2. Σπήλαιο των Λιμνών

Το σπήλαιο των λιμνών
Το σπήλαιο των λιμνών. © Shutterstock

Στο χωριό Καστριά της Αχαΐας, μόλις 9 χιλιόμετρα μακριά από την Κλειτορία, βρίσκεται το εντυπωσιακό «Σπήλαιο των λιμνών». Το σπήλαιο ξεχωρίζει για την ομορφιά και την ιστορία του, αποτελώντας ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης.

Το Σπήλαιο των λιμνών έχει κάτι αποκλειστικά δικό του, που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα σπήλαια του κόσμου: τις 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες του. Το αξιοποιημένο μέρος του σπηλαίου έχει μήκος 500 μέτρων, ενώ ο επισκέπτης εισέρχεται σε αυτό μέσα από μια τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στον δεύτερο από τους τρεις ορόφους. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες.

Οι τεράστιοι λαβυρινθώδεις διάδρομοι του, οι μυστηριώδεις στοές και οι εντυπωσιακοί σταλακτίτες προκαλούν δέος σε όποιον το επισκεφτεί. Το σπήλαιο αποτελεί μια από τις ιδανικότερες επιλογές για κοντινές οικογενειακές εκδρομές κοντά στα Καλάβρυτα.

3. Λίμνη Τσιβλού

Η λίμνη Τσιβλού
Η λίμνη Τσιβλού. © Shutterstock

Οντας μία από τις ελάχιστες – και σίγουρα εντυπωσιακότερες – λίμνες που υπάρχουν στην ορεινή Πελοπόννησο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι η σπάνιας ομορφιάς λίμνη Τσιβλού, είναι αποτέλεσμα ενός «λάθους της φύσης».

Η λίμνη, που βρίσκεται στον Δήμο Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, δημιουργήθηκε μετά από μια κατολίσθηση που έγινε το 1912 και «έφραξε» τον αρχαίο ποταμό Κράθι. Σε υψόμετρο 700 μέτρων, στις καταπράσινες πλαγιές του Χελμού, η λίμνη έχει επιφάνεια περίπου 83 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα.

Το καταπράσινο «άγριο» φυσικό τοπίο συνδυάζεται αρμονικά με την «ηρεμία» που αποπνέει η λίμνη, δημιουργώντας μία εικόνα «βγαλμένη» από το όνειρο κάθε φυσιολάτρη.

4. Αγία Λαύρα

Η μονή της Αγίας Λαύρας
Η μονή της Αγίας Λαύρας. © Shutterstock

Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στους πρόποδες του όρους Βελιά, λίγο πάνω από τα Καλάβρυτα, «δεσπόζει» η μονή της Αγίας Λαύρας, η οποία αποτελεί σύμβολο της επανάστασης του 1821.

Το ιστορικό μοναστήρι, σύμφωνα με την διαδεδομένη Ελληνική εξιστόρηση των γεγονότων, αποτέλεσε το σημείο έναρξης της επανάστασης του 1821 (σύμφωνα με άλλες απόψεις το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί απλώς θρύλο).

Όπως και να έχει, το σκευοφυλάκιο της μονής είναι γεμάτο με μοναδικής σημασίας ιστορικά κειμήλια, όπως το λάβαρο της επανάστασης, εικόνες, έγγραφα, ιερά σκεύη.

5. Υδατα Στυγός

Τα περίφημα ύδατα της Στυγός είναι οι πηγές του ποταμού Κράθη στο βουνό «Χελμός» της Επαρχίας Καλαβρύτων. Βρίσκονται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων και η πρόσβαση σε αυτά είναι εφικτή μόνο μέσω πεζοπορίας, σε μια δύσκολη – αλλά εντυπωσιακή – πορεία προς την πηγή Στύγα.

Τα νερά της πηγής πέφτουν από μεγάλο ύψος και δημιουργούν έναν εντυπωσιακό καταρράκτη, με τα βράχια λόγω της σύστασης τους ή του νερού να έχουν αποκτήσει ένα μαύρο χρώμα.

Το άγριο τοπίο προκαλούσε δέος από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Στύγα ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα και την φυλάνε μέρα νύχτα ξάγρυπνοι δράκοι. Πιστευόταν ότι τα νερά της πηγής έβγαιναν από εκεί, από τα Τάρταρα και το παλάτι της Στύγας.

6. Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
© Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος/Facebook

Το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι ένα από τα πλέον ιστορικά μνημεία της πόλης. Σε αυτόν τον χώρο έλαβε χώρα η φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου του 1943, όταν οι κάτοικοι της πόλης ήρθαν αντιμέτωποι με τη ναζιστική θηριωδία. Συγκεντρώθηκαν εκεί με παραπλανητικό τρόπο και αφού οι άνδρες και τα αγόρια άνω των 14 ετών οδηγήθηκαν στο λόγο του Καπή όπου και εκτελέστηκαν, τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο κτίριο, το οποίο οι ομάδες κατοχής πυρπόλησαν.

Οι εγκλωβισμένοι κατάφεραν τελικά να σωθούν, ενώ μετά την κατοχή το κτίριο ανακατασκευάστηκε πλήρως και λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο από το 1950 έως και το 1922. Ως μουσειακός χώρος λειτουργεί από το 2005.

Στην πλούσια συλλογή του περιλαμβάνεται πάσης φύσεως υλικό από την πρόσφατη ιστορία των Καλαβρύτων και φυσικά των τραγικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανική κατοχής, όπως χάρτες, φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα των εκτελεσθέντων.

7. Οδοντωτός Σιδηρόδρομος

Η διαδρομή του οδωντοτού σιδηροδρόμου
Η διαδρομή του οδοντωτού σιδηροδρόμου. © Shutterstock

Αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη σιδηροδρομική διαδρομή της Ελλάδας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως η εντυπωσιακότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων. Ο λόγος για τον οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοπτού-Καλαβρύτων, ο οποίος ξεκινά από το Διακοπτό, για να φτάσει στα Καλάβρυτα μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού.

Από τις 10 Μαρτίου του 1896, όταν το τρένο πραγματοποίησε το πρώτο του δρομολόγιο, έως και σήμερα, ο οδοντωτός σιδηρόδρομος είναι τόσο καλά ενσωματωμένος στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί.

Προσφέρει στους επιβάτες του ένα μοναδικό ταξίδι πίσω στον χρόνο, στα γραφικά χωριά της Αχαΐας και στην άγρια ομορφιά του φυσικού τοπίου. Ο οδοντωτός χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως για τουριστική περιήγηση και είναι ένα μοναδικό κίνητρο για μια ξεχωριστή εξόρμηση στην εξοχή.

8. Ο τόπος της θυσίας

Τοπος θυσίας
Ο Τόπος θυσίας. © Shutterstock

Ένα από τα ιστορικότερα σημεία της πόλης των Καλαβρύτων είναι ο Τόπος της Θυσίας, ο οποίος βρίσκεται στο λόφο του Καπή. Εκεί, οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό άνω των 14 ετών, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.

Ενας τεράστιος σταυρός στο επάνω μέρος του λόφου αποτίει φόρο τιμής για τους αδικοχαμένους άνδρες. Στις στήλες, που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο, αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των εκτελεσθέντων, ενώ στην κατακόμβη υπάρχουν μικρά καντήλια, ισάριθμα με τον αριθμό των οικογενειών.

Κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου, μετά το καθιερωμένο μνημόσυνο στον ναό της πόλης, η πένθιμη πομπή καταλήγει στον Τόπο Θυσίας.

9. Πύργος των Πετιμεζαίων

Ο Πύργος των Πετιμεζαίων
Ο Πύργος των Πετιμεζαίων. © Shutterstock

Ο Πύργος των Πετιμεζαίων είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα της Πελοποννήσου. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο χωριό Κάτω Λουσοί των Καλαβρύτων και διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση αφού έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Χτίστηκε τον 17ο αιώνα και αποτέλεσε «ορμητήριο» στην μάχη της οικογένειας των Πειμεζαίων εναντίον των Τούρκων. Αποτελεί έτσι χαρακτηριστικό δείγμα μιας οχυρωμένης κατοικίας, αφού μοιάζει ως προς τη διάταξη και τη μορφή του με έναν κυκλικό «αμυντικό» πύργο.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό διώροφο κτίριο κατασκευασμένο από ντόπια πέτρα, ενώ χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ένας μικρός κυκλικός πυργίσκος που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του δεύτερου ορόφου.

10. Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων είναι ένας από τους βασικούς λόγους για να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επισκέπτες των Καλαβρύτων ξεπερνούν κάθε χρόνο τους 150.000 και στην πλειονότητα τους είναι άνθρωποι νεαρής ηλικίας και σκιέρ «όλων των επιπέδων».

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Χέλμου, μόλις 15 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και είναι το κοντινότερο χιονοδρομικό κέντρο στην Αθήνα. Διαθέτει πολύ καλά εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, άνετους χώρους στάθμευσης, σταθμό πρώτων βοηθειών, δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολές εκμάθησης σκι.

Διαθέτει επίσης έντεκα πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 2.330 μέτρων και 1.700 μέτρων.

11. Πλανητέρο

Το Πλανητέρο
Η φυσική ομορφιά του Πλανητέρου. © Shutterstock

Μια από τις καλύτερες ημερήσιες εκδρομές στη φύση για όσους βρεθούν στα Καλάβρυτα, είναι αδιαμφισβήτητα το χωριό Πλανητέρο. Ευρισκόμενο σε υψόμετρο 697 μέτρων και όντας χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε έναν βραχώδη λόφο, μαγεύει τους επισκέπτες με τα σπάνια τοπία φυσικής ομορφιάς του.

Το χωριό περιβάλλεται από ένα πανέμορφο πλατανόδασος, ενώ είναι γνωστό για τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία του. Ο περίπατος ανάμεσα στα πλατάνια αποκαλύπτει το μεγαλείο της φύσης, ενώ οι νεροτριβές και οι πηγές του Αροάνιου ποταμού κάνουν το Πλανητέρο αγαπημένο προορισμό για μια «απόδραση» από την καθημερινότητα.

Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός».

Και πού θα φάμε στα Καλάβρυτα…

1. Το κελάρι

Η ταβέρνα «Το Κελάρι» ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016 και κέρδισε αμέσως μια θέση στην καρδιά των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών.

Ευρισκόμενο στο κέντρο των Καλαβρύτων, ξεχωρίζει για τη φιλόξενη ατμόσφαιρα, το ζεστό περιβάλλον και φυσικά την ποιοτική Ελληνική κουζίνα. «Σπεσιαλιτέ» του καταστήματος είναι αδιαμφισβήτητα τα πεντανόστιμα ψητά κρέατα του.

2. Το σπίτι της Μαριώς

Το σπίτι της Μαριώς είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες γαστρονομικούς προορισμούς της περιοχής. Τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα «παντρεύονται» αρμονικά με σύγχρονες «πινελιές», δημιουργώντας γεύσεις που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Το εστιατόριο, που βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα πριν τα Καλάβρυτα – στο δρόμο Καλαβρύτων – Διακοπτού, έχει την προσωπική «σφραγίδα» του σεφ Γιώργου Μανίκα και της συζύγου του Μαρίας Ανδριοπούλου.

3. Ταβέρνα Βαρβιτσιώτης

Η ταβέρνα Βαρβιτσιώτης είναι μια από τις καλύτερες επιλογές των καλοφαγάδων εδώ και 45 χρόνια. Το «γευστικό κομμάτι» της φιλοξενίας στα Καλάβρυτα είναι συνυφασμένο με τη συγκεκριμένη ταβέρνα, η οποία ξεχωρίζει για το μεράκι, τις κλασικές γεύσεις και την εκτίμηση στον πελάτη.

Ανάμεσα στις «σπεσιαλιτέ» του καταστήματος βρίσκονται «η Σαλάτα Βαρβιτσιώτης», η «φέτα μελιού» και το «βλάχικο στο Πήλινο». Ολες οι νέες γαστρονομικές δημιουργίες του καταστήματος είναι πάντα βασισμένες σε ντόπια προϊόντα.

4. Το Ρομάντζο

Η ταβέρνα Ρομάντζο ξεχωρίζει για την μοναδική της τοποθεσία, αφού βρίσκεται μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού και ακριβώς δίπλα από τον οδοντωτό σιδηρόδρομο. Μοιάζει σαν να έχει εναρμονιστεί πλήρως και να αποτελεί μέρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο χώρος – αν και μικρός – είναι ζεστός και φιλόξενος, ενώ διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η ταβέρνα «φημίζεται» για τα πεντανόστιμα μαγειρευτά της.

5. Περί Ορέξεως

Η παραδοσιακή ταβέρνα «Περί Ορέξεως» βρίσκεται στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης των Καλαβρύτων. Ιδιοκτήτες της επιχείρησης είναι τρία νέα παιδιά, με όρεξη και μεράκι για αυτό που κάνουν.

Η ταβέρνα προσφέρει εξαιρετική εξυπηρέτηση και ένα πολύ ζεστό περιβάλλον. Αυτό που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσει όποιος βρεθεί εκεί, είναι τα σπιτικά μαγειρευτά που εναλλάσσονται καθημερινά. Ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές βρίσκονται οι λαχανοντολμάδες και ο κοκκινιστός κόκορας με λαζάνια.

6. Ταβέρνα Πηγές

Η ταβέρνα Πηγές, της οικογένειας Ρηγογιάννη, βρίσκεται στο Πλανητέρο Καλαβρύτων, σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς – στο σημείο όπου πηγάζει ο Αροάνιος Ποταμός.

Ο παππούς Αθανάσιος, ο γιος Παναγιώτης και το προσωπικό του μαγαζιού οδηγούν τους επισκέπτες σε ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι. Η ταβέρνα προσφέρει εκλεκτές γεύσεις, εξαίσια φαγητά της ώρας, παραδοσιακά μαγειρευτά και πέστροφες από το ιχθυοτροφείο της οικογένειας Ρηγογιάννη.

Και πού θα μείνουμε στα Καλάβρυτα…

To Noelle Mountain Suites ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο χρώμα του αλλά και το επιβλητικό του design. Κατά την άφιξή σας θα σας υποδεχτεί το φιλικό προσωπικό του ξενοδοχείου.

Σας συνιστούμε να φτάσετε μετά τις 12 το μεσημέρι για check-in, ώστε να διασφαλίσετε ότι τα δωμάτιά σας θα είναι έτοιμα. Η ρεσεψιόν θα χαρεί να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για την επίσκεψή σας στην πόλη και, αν χρειάζεται, θα σας κανονίσει και ένα check-out αργότερα από ότι συνηθίζεται.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται δύο λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης και μόλις 50 μέτρα από τον γραφικό πεζόδρομο του χωρίου. Όλα τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με επίπεδη τηλεόραση, ενεργειακά τζάκια, δωρεάν WiFi, λευκά είδη και πολλές άλλες ανέσεις.

Προσφορά για τους αναγνώστες του Travelestate

Standard Suite

Η standard suite είναι ένα καλαίσθητο δωμάτιο 33 τετραγωνικών μετρων, το οποίο διαθέτει προσωπικό μπαλκόνι με θέα στο μαγευτικό βουνό του Χελμού. Στον χώρο υπάρχει ένα υπνοδωμάτιο με ένα μεγάλο υπέρδιπλο κρεβάτι και ένα σαλόνι με έναν μεγάλο καναπέ κρεβάτι.

Κάθε μονάδα έχει πλήρως εξοπλισμένη μικρή κουζίνα με ψυγείο, τζάκι, τηλεόραση επίπεδης οθόνης και ιδιωτικό μπάνιο.

  • 33 m2 μπαλκόνι με θέα στο βουνό.
  • Υπνοδωμάτιο: ένα μεγάλο διπλό κρεβάτι.
  • Σαλόνι: ένας καναπές κρεβάτι.

Τιμή standard σουίτας από 150 στα 120 την ημέρα μαζί με πρωινό για τους αναγνώστες μας.

Noelle Mountain Suites Standard Suite

Deluxe Suite

Η Deluxe suite είναι ένα καλαίσθητο δωμάτιο 33 τετραγωνικών μέτρων, που διαθέτει προσωπικό μπαλκόνι με θέα στο μαγευτικό βουνό του Χελμού. Στον χώρο υπάρχει ένα υπνοδωμάτιο με ένα μεγάλο υπέρδιπλο κρεβάτι και ένα σαλόνι με έναν μεγάλο καναπέ κρεβάτι.

Κάθε μονάδα έχει , πλήρως εξοπλισμένη μικρή κουζίνα με ψυγείο, τζάκι, τηλεόραση επίπεδης οθόνης και ιδιωτικό μπάνιο. Η σουίτα διαθέτει επίσης «deluxe» παροχές και ξεχωριστό design.

  • 33 m2 μπαλκόνι με θέα στο βουνό.
  • Υπνοδωμάτιο: ένα μεγάλο διπλό κρεβάτι.
  • Σαλόνι: ένας καναπές κρεβάτι.

Τιμή deluxe σουίτας από 180€ στα 150€ τη βραδιά μαζί με πρωινό για τους αναγνώστες μας.

Noelle Mountain Suites Deluxe Suite

Request Form

booking@travelestate.gr

Αποδείξτε ότι είστε άνθρωπος επιλέγοντας Καρδιά.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More