Ο Covid αύξησε τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης στα ξενοδοχεία
Photo Credits: Shutterstock

Ο Covid αύξησε τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης στα ξενοδοχεία

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

«Αυτός είναι ο δρόμος προς την παραλία» έγραφε το 2010 μία ταμπέλα ενός ξενοδοχείου στην Ουργκάντα της Αιγύπτου.

Παρόλο που την περιοχή χρησιμοποιούσαν πολλοί δύτες ως αφετηρία για να εξερευνήσουν τον εκπληκτικό βυθό της Κόκκινης Θάλασσας, αυτή η ιδιωτική παραλιακή «λωρίδα» ήταν τόσο γεμάτη με σκουπίδια – από καλαμάκια μέχρι κύπελλα παγωτών – που σχεδόν δεν φαινόταν η παραλία.

Σίγουρα δεν ήταν ένα μερος για κολύμπι καθώς δεν μπορούσες να βρεις δρόμο προς τη θάλασσα.

Πριν το Brexit και ο COVID-19 επικρατήσει στη συζήτηση γύρω από το μέλλον του τουρισμού, η χρήση πλαστικών από τον τουριστικό κλάδο ήταν ήδη στην κορυφή της ατζέντας.

Η μόλυνση από τα πλαστικά φθείρει τους ίδιους τους προορισμούς και την άγρια ζωή, ενώ τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι βλάπτει και την υγεία μας. Είναι, λοιπόν, παράλογο που ο ταξιδιωτικός κλάδος συμβάλλει τόσο έντονα – από πλαστικά μαχαιροπίρουνα μέχρι χαρτόκουτα – στη μόλυνση του πλανήτη.

Fast forward στο σήμερα, όπου οι διακοπές έχουν τεθεί σε αναμονή λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιουνίου του 2020 από την American Chemical Society, 129 δισεκατομμύρια μάσκες και 65 δισεκατομμύρια πλαστικά γάντια χρησιμοποιούνται μηνιαίως σε παγκόσμιο επίπεδο, οδηγώντας σε μία διαδεδομένη οικολογική μόλυνση.

Όμως οι μάσκες και τα γάντια δεν είναι ο μόνος τρόπος που ο Covid-19 συμβάλλει στην μόλυνση. Αλλάζει επίσης και τον τρόπο λειτουργίας του ξενοδοχειακού κλάδου.

Πλαστικά σε παραλία
Μία λανθασμένη διαχείριση κατά την διάρκεια της επανεκκίνησης του τουρισμού, μπορεί να επιφέρει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. ©Shutterstock

Για παράδειγμα τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών συνιστούν τα εστιατόρια και τα μπαρ «να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ή να μοιράζουν επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα» και αντ’ αυτού να χρησιμοποιούν αντικείμενα μίας χρήσης, οπου αυτό είναι δυνατό.

Προτρέπουν επίσης τις επιχειρήσεις να «σταματήσουν τη χρήση μαχαιροπίρουνων και μαγειρικών σκευών που φέρνουν οι πελάτες».

Τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά

Όταν ταξιδεύουμε ή μένουμε σε ξενοδοχεία τείνουμε να βλέπουμε τη μεγαλύτερη χρήση πλαστικών. Ακόμα και πριν από την κρίση του Covid-19, περίπου 500 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια χρησιμοποιούνταν ετησίως, ενώ 550 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια χρησιμοποιούνταν καθημερινώς μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Αυτά τα νούμερα δείχνουν τη δραματική αύξηση στην εποχή του Covid-19, που η χρήση πλαστικών μίας χρήσης προβάλλεται ως βασική λύση στη μετάδοση του ιού. Δεν χρειάζεται όμως να είναι.

Πλαστικές μάσκες σε παραλία
Η πανδημία επέφερε – μεταξύ άλλων – τεράστια αύξηση στη χρήση πλαστικών. © Shutterstock

Σύμφωνα με ανακοίνωση 118 επιστημόνων από 18 διαφορετικές χώρες, τα επαναχρησιμοποιούμε πιάτα, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια και πετσέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 αν απλά ακολουθηθούν μερικοί κανόνες βασικής υγιεινής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι βασικές πρακτικές του κλάδου προσφέρουν «παραπάνω από επαρκή προστασία απέναντι στη διασπορά του ιού».

«Τα πλαστικά μίας χρήσης δεν είναι εγγενώς ασφαλέστερα από τα επαναχρησιμοποιούμενα», τονίζουν οι επιστήμονες.

Η επανάσταση των πλαστικών

«Ο ξενοδοχειακός κλάδος πρέπει να αλλάξει», λέει ο Τζο Ράξτον, συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Plastic Oceans Foundation.

«Πρέπει να αρχίσουμε με τις εύκολες αλλαγές: όχι εμφιαλωμένο νερό στα δωμάτια, όχι πλαστικά ποτήρια τυλιγμένα με σελοφάν, παροχή αφρόλουτρου σε δοχεία ή μπάρες στερεού σαπουνιού».

Αν και όλοι απολαμβάνουμε να παίρνουμε τα δωρεάν πλαστικά μπουκαλάκια με σαμπουάν και αφρόλουτρο μόλις φύγουμε από ένα ξενοδοχείο, το κόστος είναι τεράστιο.

Πλαστικά μπουκάλια με σαμπουάν
Το οικολογικό κόστος των δωρεάν πλαστικών μπουκαλιών με αφρόλουτρο και σαμπουάν, που παίρνουμε κάθε φορά που φέυγουμε από το ξενοδοχείο, είναι τεράστιο. © Shutterstock

Πριν ο Covid-19 κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση, οι αλλαγές είχαν ήδη αρχίσει να συμβαίνουν.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα στον κόσμο, η Marriott, με πάνω από επτά χιλιάδες ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, πέρσι ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης και ότι θα τα αντικαταστήσει με επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια στα περισσότερα από τα καταλύματα της μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Marriott πιστεύει ότι τα μπουκάλια θα είναι 10 με 12 φορές μεγαλύτερα από τα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή, εκτιμώντας ότι μόνο οι προσπάθειες της θα σταματούσαν 500 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια από το να γεμίζουν τις χωματερές.

Η IHG, η οποία κατέχει πάνω από 5.600 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο είχε ανακοινώσει παρόμοια πλάνα για διακοπή χρήσης των πλαστικών μίας χρήσης μέχρι το 2021.

Ο κορωνοϊός προφανώς έχει φέρει σε τέλμα αυτές τις προσπάθειες.

Με τις διακοπές να βρίσκονται στον «πάγο», αυτή θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για τον ξενοδοχειακό κλάδο να κάνει μεγάλα βήματα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρύπανσης. Αντ’ αυτού γυρίσαμε πίσω.

Τον Μάρτιο του 2020 λίγο πριν επιβληθεί το lockdown, το Νιου Τζέρσεϊ, το Νέο Μεξικό, η Καλιφόρνια, το Ορεγκον και η Ουάσιγκτον ήταν ανάμεσα στις αμερικανικές πολιτείες που επιθυμούσαν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στη χρήση πλαστικών μίας χρήσης. Λίγες εβδομάδες αργότερα όλα φαίνεται ότι ξεχάστηκαν.

Η χρήση πλαστικών μίας χρήσης επέστρεψε στα κράτη που τα είχαν απαγορεύσει τη χρήση πλαστικών, οδηγώντας ουσιαστικά 50 νόμους προς ψήφιση στον κάλαθο των αχρήστων.

Όταν επομένως – νιώσουμε ξανά ασφαλείς να ταξιδέψουμε – αν αφήσουμε τα πλαστικά μπουκάλια στο μίνι μπαρ και επιλέξουμε τα επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία, αν επιμείνουμε στα πλαστικά καλαμάκια στα ξενοδοχεία, αν απαιτήσουμε την απολύμανση ποτηριών και των μεταλλικών κουβέρ και αν επιλέξουμε τα ξενοδοχεία που ακολουθούν τις πιο «πράσινες» πρακτικές ίσως… καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την πορεία προς την καταστροφή.

με πληροφορίες από Independent

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More