ΕΟΚΕ: οι μισές επιχειρήσεις του τουρισμού θα κλείσουν σε 6 μήνες αν η ΕΕ δεν λάβει μέτρα

ΕΟΚΕ: οι μισές επιχειρήσεις του τουρισμού θα κλείσουν σε 6 μήνες αν η ΕΕ δεν λάβει μέτρα

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

«Η πανδημία του κορωνοϊού σπέρνει τον όλεθρο στον κλάδο του ευρωπαϊκού τουρισμού. Εάν η ΕΕ δεν λάβει τάχιστα μέτρα, οι μισές επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσουν εντός έξι μηνών», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) σε νέα γνωμοδότησή της, την οποία εκπόνησε το μέλος της ΕΟΚΕ, και Πρόεδρος της μικτής συμβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας (JCC) Πάνος Γκόφας.

H ΕΟΚΕ “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” και επισημαίνει ότι “η κρίση της νόσου COVID-19 καθιστά αναγκαία την ανάληψη ενωσιακής δράσης για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να διατηρήσουν το προσωπικό που απασχολούν”.

“Εξάλλου, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο: η αδράνεια για άλλους έξι μήνες θα ανάγκαζε τις μισές επιχειρήσεις του κλάδου να κλείσουν οριστικά”, αναφέρει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, “η ΕΟΚΕ διεξήγαγε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διαδικτυακή έρευνα στην οποία συμμετείχαν 175 οργανώσεις που εκπροσωπούν χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους σε ολόκληρη την ΕΕ”.

Οι απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο της ΕΟΚΕ άφησαν να διαφανεί μια εικόνα επικείμενου ολέθρου. Το 88,2% των συμμετεχόντων απάντησε ότι η κρίση COVID-19 τους επηρέασε «πολύ αρνητικά».

Επιπλέον, το 80,6% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι ακόμα σοβαρότερες μακροπρόθεσμα απ’ ό,τι βραχυπρόθεσμα. Ανησυχητικότερο όλων ότι το 45% θεωρεί μάλλον απίθανη την επιβίωσή του κατά το 2021.

Η γνωμοδότηση εκπονήθηκε ως απάντηση στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα Τουρισμός και μεταφορές το 2020 και μετά.

“Καλώ την Κομισιόν να μην περιμένει να βυθιστεί ο τουριστικός κλάδος ως το λαιμό στα προβλήματα. Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό διάσωσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων πάραυτα. Σε έξι μήνες θα είναι πολύ αργά, καθώς οι επιχειρήσεις θα έχουν πτωχεύσει έως τότε”, δήλωσε ο εισηγητής της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ Παναγιώτης Γκόφας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι απώλειες εσόδων του τουριστικού κλάδου της ΕΕ υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ μηνιαίως λόγω της πανδημίας COVID-19. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού προβλέπει ότι το 2020 ενδέχεται να χαθούν 6,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος, αναφέρεται.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο real.gr

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More