«Σέρσεϊ» για Μόρια: η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της
Photo Credits: Vassos F/Twitter

«Σέρσεϊ» για Μόρια: η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Ως «κόλαση στη Γη» περιγράφει σε άρθρο της στο CNN η Βρετανίδα ηθοποιός Λίνα Χίντι, γνωστή και ως βασίλισσα Σέρσεϊ στο Game of Thrones, τη Μόρια την οποία είχε επισκεφθεί το 2016 και το 2019. Η Χίντι αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του προσφυγικού μόνη της και ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει.

Το άρθρο της Λίνα Χίντι

Ηταν η κόλαση στη Γη. Βρώμικα, επικίνδυνα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπήρχαν.

Επισκέφθηκα αυτό άναρχο «κέντρο υποδοχής» προσφύγων στο Ελληνικό νησί της Λέσβου δύο φορές, το 2016 και το 2019. Στη δεύτερη επίσκεψή μου, η κατάσταση στο καμπ έμοιαζε να έχει φτάσει σε νέα επίπεδα απόγνωσης. Η Μόρια φιλοξενούσε ήδη δύο φορές περισσότερους ανθρώπους από όσους είχε σχεδιαστεί να φιλοξενεί και ο αριθμός συνέχιζε να μεγαλώνει κάθε μέρα, φτάνοντας έξι φορές πάνω από το όριο.

Και στις δύο επισκέψεις μου είδα με τα μάτια μου την είσοδο ανθρώπων όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και μικρών παιδιών. Κάποιος θα σκεφτόταν ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν εγκληματίες, όχι άνθρωποι που είχαν ξεφύγει από τον πόλεμο και τις ατέλειωτες και σκληρές απειλές.

Ορισμένοι κοιμόντουσαν για μήνες σε αυτοσχέδια ράντζα.

«Ηταν η κόλαση στη Γη. Βρώμικα, επικίνδυνα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπήρχαν», γράφει για τη Μόρια η Λίνα Χίντι. © VassosF/Twitter

Δεν υπήρχε χώρος. Οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι και μοιράζονταν τον χώρο με αγνώστους. Οι κουβέρτες χρησιμοποιούνταν ως τοίχοι για να προσφέρουν κάποια ιδιωτικότητα.

Οι τουαλέτες ήταν άθλιες. Πολλές φορές δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό. Δεν υπήρχε φωτισμός το βράδυ. Οι γυναίκες φοβόντουσαν να φύγουν από τις σκηνές του και να αφήσουν τα παιδιά τους μόνα τους. Υπήρχε η μόνιμη απειλή της σεξουαλικής βίας.

Οι πιο απλές καθημερινές ανάγκες δεν ικανοποιούνταν. Για να πάρει κάποιος φαγητό έπρεπε να περιμένει για ώρες σε ουρές, μόνο για να λάβει το πιο «ανεπαρκές» γεύμα που μπορείτε να φανταστείτε. Μερικοί προτιμούσαν να μην συμμετέχουν, για να αποφύγουν τη βία, με αποτέλεσμα να λιμοκτονούν.

Η κατάσταση αναμονής, οι άθλιες συνθήκες ζωής και η αβεβαιότητα για το μέλλον είχαν τρομακτικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των ανθρώπων που ζούσαν στη Μόρια. Ως υπέρμαχος της ψυχικής υγείας, αυτό που είδα στη Λέσβο με επηρέασε βαθιά.

Μία έκθεση της International Rescue Committee (IRC) αποκάλυψε ότι το 60% των προσφύγων που απευθύνθηκαν στο κέντρο ψυχικής υγείας της IRC στη Μόρια είχε σκεφτεί την αυτοκτονία, ενώ το 30% είχε κάνει απόπειρα.

Κοιτώντας τα μάτια κάποιου που έχει χάσει κάθε ελπίδα είναι κάτι που δεν μπορείς ποτέ να ξεχάσεις.

Μπορούσες να νιώσεις την «εκρηκτική» ατμόσφαιρα στο μέρος. Οργή, απώλεια και απόγνωση – απροστάτευτοι, χωρίς στήριξη και αβέβαιοι για το μέλλον τους. Οι μητέρες κοίταζαν στο κενό, με την ελπίδα να της έχει εγκαταλείψει, λες και δεν μπορούσαν να δουν τα παιδιά τους μπροστά στα μάτια τους.

Η κόλαση που ήταν η Μόρια τώρα κάηκε ολοσχερώς. Αλλά η κρίση δεν έφυγε. Ανθρωποι που χρειάζονται προστασία συνεχίζουν να φτάνουν κάθε μέρα στις Ελληνικές ακτές και αλλού. Ανθρωποι που χρειάζονται στέγη, τροφή, αγάπη και αναγνώριση.

Κοιτώντας τα μάτια κάποιου που έχει χάσει κάθε ελπίδα είναι κάτι που δεν μπορείς ποτέ να ξεχάσεις. © VassosF/Twitter

Γνώρισα εκπληκτικούς ανθρώπους στη Μόρια, που με ενέπνευσαν πολύ. Χρειάζονται ελπίδα. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να τους την προσφέρουμε;

Η φωτιά, το χάος που ακολούθησε και η απώλεια των αντικειμένων τους, τα οποία τους έδιναν μία μικρή αίσθηση σταθερότητας είναι πραγματικά θλιβερή. Ισως, έτσι προχωρήσουν τα πράγματα.

Αυτό το πρόβλημα απαιτεί μία βιώσιμη λύση. Χρειάζεται να προσφέρουμε εκπαίδευση και υποδομές, χρειάζεται να δώσουμε ευκαιρία στους ανθρώπους να συμβάλουν, να είναι μέρος σε κάτι. Πρέπει να υπάρξουν ειλικρινείς και σημαντικές προσπάθειες για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και οι εγκαταστάσεις στα μέρη που μένουν οι πρόσφυγες, αλλά και μία ανθρώπινη και σοβαρή προσπάθεια να επεκταθούν τα νόμιμα «μονοπάτια» προς την Ευρώπη και να μοιραστεί η ευθύνη σε όλη την ήπειρο.

Μετά τη φωτιά η Γαλλία και η Γερμανία είπαν ότι θα δέχονταν πρόσφυγες από τη Λέσβο. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να βοηθήσει.

Πηγή: CNN

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More