Απώλειες 25,2 δισ. δολαρίων για τις 5 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στον κόσμο λόγω πανδημίας
Photo Credits: Shutterstock

Απώλειες 25,2 δισ. δολαρίων για τις 5 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στον κόσμο λόγω πανδημίας

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Η πανδημία του COVID-19 επηρέασε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες φαίνεται όμως, είναι ανάμεσα στις επιχειρήσεις που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τις νέες υγειονομικές συνθήκες.

Παρόλο που τα ξενοδοχεία εφάρμοσαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής και άνοιξαν τις πόρτες τους με μεγάλη προσοχή φέτος το καλοκαίρι, η ανάκαμψη σε προ-COVID επίπεδα θα μπορούσε να χρειαστεί χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η ιστοσελίδα StockApps, η συνολική χρηματιστηριακή αξία για τις πέντε μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες, δηλαδή τις Wyndham Hotels and Resorts, Choice Hotels International, Marriott International, Intercontinental Hotels Group και Hilton Worldwide Holdings ανήλθε τον Σεπτέμβριο σε 79,2 δισ. δολάρια.

Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 25,2 δισ. δολάρια σε σχέση με τις αρχές του 2020.

Για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, χώρες σε όλο τον κόσμο επέβαλαν τοπικά «lockdown», οδηγώντας σε χιλιάδες ακυρώσεις διακοπών και κλείνοντας τα ξενοδοχεία κατά το δίμηνο Μαΐου-Μαρτίου.

Υποδοχή σε ξενοδοχείο
Ο ξενοδοχειακός κλάδος υπέστη τεράστια ζημία από την πανδημία του COVID-19 © Shutterstock

Παρόλο που πολλά από τα κράτη ήραν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά το τελευταίο τρίμηνο, τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους ήταν καταστροφικά για τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες, καθώς τα έσοδα τους και η χρηματιστηριακή αξία τους σημείωσε κατακόρυφη πτώση.

Αναλυτικά τα στοιχεία

Η Wyndham Worldwide, η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα στον κόσμο, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της 8.092 ξενοδοχεία, είδε τη χρηματιστηριακή της κεφαλαιοποίηση να πέφτει στα 2,39 δισ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου, ενώ τον Δεκέμβριο ο ίδιος αριθμός ανέρχονταν σε 5,89 δισ. δολάρια.

Παρόλο που το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2020 «έφεραν» κάποια ανάκαμψη, η συνολικά αξία των μετοχών της αμερικανικής εταιρείας ανήλθε σε λίγο πάνω από 5 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, όντας μειωμένη κατά 870 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα παγκοσμίως, η Choice Hotels International, έχασε 440 εκατομμύρια δολάρια από τη συνολική χρηματιστηριακή της αξία εν μέσω της πανδημίας τους COVID-19.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας – που έχει στην κατοχή της 7.118 ακίνητα – ανέρχονταν σε 5,76 δισ. δολάρια. Στη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών το ποσό αυτό συρρικνώθηκε στα 5,32 δισ. δολάρια.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Marriot International, η τρίτη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα με περισσότερα από 5.974 ξενοδοχεία σε περισσότερες από 110 χώρες, γνώρισε τη σημαντικότερη μείωση στη χρηματιστηριακή της κεφαλαιοποίηση ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες.

Τον Δεκέμβριο η συνολική αξία των μετοχών της εταιρείας ανέρχονταν σε 45,51 δισ. δολάρια, ενώ μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, συρρικνώθηκε στα 24,25 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση πάνω από 50%.

Αν και η χρηματιστηριακή της αξία ανέκαμψε και ανήλθε σε 33,86 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, αυτό το ποσοστό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μία κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 31% σε σχέση με τις αρχές του 2020.

Η Intercontinental Hotels Group, η οποία διαθέτει περίπου 5.070 ξενοδοχεία σε σχεδόν 100 χώρες, είδε την κεφαλαιοποίηση της να ανέρχεται στα 12,3 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2019. Ο συγκεκριμένος αριθμός μειώθηκε στα 6,2 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, ενώ αυξήθηκε στα 9,7 δισ. τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας συνολική πτώση 21%.

Η συνολική αξία των μετοχών της Hilton Worldwide Holdings, της πέμπτης μεγαλύτερης αλυσίδας ξενοδοχείων παγκοσμίως, μειώθηκε κατά 5,66 δισ. δολάρια από τις αρχές του 2020.

Πιο αναλυτικά, η συνολική κεφαλαιοποίηση του ομίλου ανήλθε στα 30,94 δισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο. Μετά από μια απότομη πτώση εξαιτίας της πανδημίας, ανέκαμψε στα 25,28 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 18% από τις αρχές του έτους.

με πληροφορίες από StockApps

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More