Λόρι Γκάρετ: οι πανδημίες διαρκούν 36 μήνες
Photo Credits: Laurie Garett

Λόρι Γκάρετ: οι πανδημίες διαρκούν 36 μήνες

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Πίσω στη μακρινή (σε όρους πανδημίας) άνοιξη αρκετοί προέβλεπαν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα έχει έρθει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς. Καθώς ξεκινά το φθινόπωρο, πολλοί «ειδικοί» προβλέπουν ότι το καλοκαίρι του 2021 θα έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα.

Η βραβευμένη με Πούλιτζερ συγγραφέας επιστημονικών θεμάτων Λόρι Γκάρετ, δυστυχώς έχει κακά νέα: η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που κρατά 36 μήνες.

Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με την Γκάρετ. «Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει βρεθεί ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές σε επίπεδα άνω του 90%, ότι θα χρειάζεται μία δόση και ότι θα μπορούν να το προμηθευτούν επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι με σχετική ευκολία. Δεν το έχουμε αυτό», επισήμανε η Γκάρετ στον CEO του Skift, Ραφάτ Αλί. «Κανένα από τα εργαστήρια που προσπαθούν δεν υπόσχονται αποτελεσματικότητα πάνω από 50%».

Η Γκάρετ, η οποία παλαιότερα ήταν σύμβουλος σε ζητήματα παγκόσμιας υγείας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, δήλωσε προς όσους ευαγγελίζονται σκληρά μέρα και παρεμβάσεις, ότι ούτε αυτά είναι τόσο αποτελεσματικά. Οι θερμομετρήσεις, για παράδειγμα, δεν έχουν την αποτελεσματικότητα που είχαν επί SARS επειδή όσοι έχουν τον ιό είναι περισσότερο μεταδοτικοί προτού εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα – εάν τα εμφανίσουν.

Την ίδια στιγμή, ένα άτομο, το οποίο επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο ή ένα κρουαζιερόπλοιο, ή εισέρχεται σε ένα συνέδριο δεν μπορεί να ξέρει αν κόλλησε τον ιό πριν από λίγες ώρες στο αεροδρόμιο, το ξενοδοχείο ή ακόμη και μία ή δύο ημέρες πριν την πτήση.

«Δεν έχουμε επαρκές νουκλεϊκό οξύ από τον ιό, δεν παράγουμε αρκετά αντισώματα και το σώμα μας δεν παράγει αρκετές πρωτεΐνες ακόμα», υπογράμμισε η Γκάρετ, αναφερόμενη στα διαφορετικά είδη τεστ. «Επομένως παρέχουν μία λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας, αλλά στην πραγματικότητα δεν μετρούν τίποτα».

«Οι μάσκες είναι η καλύτερη λύση που έχουμε»

Τόνισε επίσης την σημασία του εξαερισμού, αναφερόμενη σε μία έκθεση που διεξήχθη στην Κίνα, η οποία έδειξε ότι ο Covid εξαπλώνεται ευκολότερα σε ένα λεωφορείο με τα παράθυρα κλειστά και τον κλιματισμό ανοικτό, παρά σε ένα λεωφορείο με τα παράθυρα ανοικτά.

«Αν δεν υπάρχει εξαερισμός, ώστε φρέσκος αέρας να ανανεώνεται συνεχώς στον χώρο, τότε ανακυκλώνονται τα ίδια σωματίδια… επομένως αν δεν φοράς μάσκα μπορείς να εισπνεύσεις ένα από αυτά», αναφέρει.

Μίλησε επίσης και για την επίδραση του αλκοόλ σε κατά τα άλλα ασφαλείς συνθήκες, όπως σε μία παραλία ή ένα πάρκο: «είναι η μίξη του αλκοόλ και της χαλαρότητας – αυτό είναι το πρόβλημα».

Η βραβευμένη συγγραφέας άσκησε δριμεία και στον κλάδο της κρουαζιέρας, μετά τις προτάσεις του CLIA στο CDC. Τόνισε ότι η κρουαζιέρα είναι πιο επικίνδυνη σε σχέση με άλλους κλάδους και έχει δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει «εκρηκτική» διασπορά του ιού.

«Πιστεύω ότι αν η βιομηχανία της κρουαζιέρας συνεχίσει να πιέζει και να προσπαθεί να βρει τρόπους να επιστρέψει εν μέσω της πανδημίας δεν θα είναι προς όφελος κανενός», τόνισε η Γκάρετ.

Οσον αφορά τις πτήσεις; «Οι πτήσεις μεταφέρουν τον ιό, με την έννοια ότι όσοι κολλάνε, ανεβαίνουν στο αεροπλάνο και μετά πηγαίνουν κάπου αλλού μεταφέροντας τον ιό και σε κάποιον άλλον». Με άλλα λόγια, οι πτήσεις λειτουργούν σαν αγωγός, αλλά πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός μέσα στην καμπίνα; «Αυτό είναι πολύ διφορούμενο ζήτημα», υποστηρίζει η Γκάρετ, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με μία έρευνα του CDC περίπου 11 χιλιάδες επιβάτες έχουν κολλήσει τον ιό μέσα σε αεροπλάνα.

Σε τι πιστεύει λοιπόν ο Γκάρετ ότι πρέπει να επικεντρωθεί ο τουριστικός κλάδος; Πρώτον, στις μάσκες. «Ερευνες έχουν δείξει ότι αν φορεθούν σωστά, είναι προστατευτικές κατά 70 με 80%. Ενώ ένα εμβόλιο είναι μόνο 50%. Αυτό σημαίνει ότι η μάσκα είναι καλύτερη λύση. Αυτή τη στιγμή είναι ότι πιο κοντά στο εμβόλιο έχουμε».

Ένα μέλος του κοινού ρώτησε την Γκάρετ αν θα εμβολιαζόταν σε περίπτωση που το εμβόλιο ήταν έτοιμο μέσα στο 2020. Απάντησε ότι ανεξαρτήτως όσων λέει ο Λευκός Οίκος, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο μέχρι το 2021.

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More