Γιάννης Ρέτσος: στα τρία δισ. τα έσοδα του εξωτερικού τουρισμού – Χρονιά ανάκαμψης το 2022
Photo Credits: Shutterstock

Γιάννης Ρέτσος: στα τρία δισ. τα έσοδα του εξωτερικού τουρισμού – Χρονιά ανάκαμψης το 2022

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

Στη τεράστια μείωση των φετινών εσόδων από τον τουρισμό αλλά και στην εκτίμηση του για το πότε θα επέλθει η «πολυπόθητη» ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, στα πλαίσια του 4ου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, με θέμα: «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε αρχικά ότι η υγειονομική κρίση είναι απρόβλεπτη, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η επιδημία θα παρουσίαζε ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό θα διευκόλυνε το άνοιγμα των τουριστικών αγορών.

Όμως η επιδημία χειροτέρεψε από τον Ιούνιο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε αντίθετα κλεισίματα αγορών, και χειρότερα αποτελέσματα από όσα είχαν προβλεφθεί.

Γιάννης Ρέτσος
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος. © SETE -Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων/Facebook

«Μπορώ να κάνω την πρόβλεψη, ότι το συνολικό έσοδο του τουρισμού από το εξωτερικό για το 2020 θα είναι στην περιοχή των 3 δισ ευρώ. Αυτό είναι μια τεράστια ζημιά για τον τουρισμό της χώρας, αν μάλιστα προσθέσουμε την κρουαζιέρα, τις μεταφορές τις τουριστικές επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Ρέτσος.

Τόνισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον.

«Είναι σημαντικό σε τι κατάσταση θα είναι η τουριστική αλυσίδα, η οποία εξαρτάται από πολλούς “παίκτες” όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι tour operators, τα ξενοδοχεία».

Ενα σημαντικό ερώτημα είναι για παράδειγμα το τι χωρητικότητα θα έχουν οι αεροπορικές εταιρείες, με τον κ. Ρέτσο να εκτιμά ότι θα φτάσει στο 60% των επιπέδων προ της κρίσης.

Κάνοντας μία εκτίμηση για τα τουριστικά έσοδα του επόμενου έτους, τόνισε ότι «θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι με την εξέλιξη των θετικών σεναρίων το 2021 θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε το 50% των εσόδων του 2019, το 60% είναι το ακραίο καλό σενάριο».

Ωστόσο, καθώς «οι κρίσεις γενούν ευκαιρίες», ανέφερε ότι «είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε πόρους σε σχέση και με το Ταμείο Ανάπτυξης να δημιουργήσουμε ένα αναμορφωμένο τουριστικό μοντέλο ανταποκρινόμενο στην μετά COVID εποχή».

Παράλληλα τόνισε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είχαν θετική επίδραση στον τουρισμό και βοήθησαν τις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

«Εκτιμώ ότι από το 2022 ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ανακάμψει και να εξελιχθεί σε καλύτερο παίκτη από ότι ήταν πριν την πανδημία», κατέληξε.

Ο κ. Ρέτσος συμμετείχε στο διαδικτυακό πάνελ του συνεδρίου μαζί με τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ευάγγελο Μυτιληναίο και Φωκίωνα Καραβία.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Renova Deco
Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More