Το σχέδιο της Airbus για «πράσινα» αεροπλάνα μέχρι το 2035
Photo Credits: Airbus SE

Το σχέδιο της Airbus για «πράσινα» αεροπλάνα μέχρι το 2035

[rt_reading_time postfix="minutes" postfix_singular="minute"] read
Share it:

H Airbus παρουσίασε τρία σχέδια που μελετά στην προσπάθεια της να κατασκευάσει ένα αεροσκάφος που θα τροφοδοτείται από υδρογόνο, προκειμένου να θέσει σε λειτουργία ένα επιβατικό «πράσινο» αεροπλάνο έως το 2035.

Το υδρογόνο φαίνεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της Airbus για την εξεύρεση τεχνολογιών για πτήσεις χωρίς εκπομπές αερίων. Τα τρία μοντέλα αντιπροσωπεύουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, έχουν όμως ως «κοινό παρονομαστή» τη χρήση υδρογόνου ως κύρια πηγή ενέργειας.

Αεροσκάφος Turbofan

Αεροσκάφος Τurbofan
©Airbus SE

Το αεροσκάφος με κινητήρα turbofan και χωρητικότητα έως και 200 επιβάτες – παρόμοιο με το αεροσκάφος A321neo – θα μπορεί να πραγματοποιήσει πτήσεις εύρους περισσότερων από 2.000 ναυτικών μιλίων. Θα μπορούσε να τροφοδοτείται από έναν τροποποιημένο κινητήρα αερίου-στροβίλου που θα λειτουργεί με υδρογόνο.

Tο υγρό υδρογόνο θα αποθηκεύεται και θα διανέμεται μέσα από δεξαμενές που βρίσκονται πίσω από το διάφραγμα πίεσης, ενώ ταυτόχρονα οι κυψέλες υδρογόνου θα δημιουργούν ηλεκτρική ισχύ που θα συμπληρώνει την τουρμπίνα αερίου.

Αεροσκάφος Turbotop

Αεροσκάφος Turbotop
© Airbus SE

Η εταιρεία έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός αεροπλάνου με έλικα, το οποίο θα μπορούσε να ταξιδεύει περισσότερα από 1.000 ναυτικά μίλια, καθιστώντας το τέλεια επιλογή για μεσαίες αποστάσεις.

Το Turbotop θα χρησιμοποιεί τροποποιημένους κινητήρες αεριοστροβίλων, οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από την καύση υδρογόνου.

Αεροσκάφος «με συνδυασμό πτερυγίων»

Το αεροσκάφος «διπλών πτερυγίων» της Airbus
© Airbus SE

Η Airbus παρουσίασε τέλος ένα αεροσκάφος με «συνδυασμό φτερών», που μοιάζει με ιπτάμενο V, με φτερά που συγχωνεύονται με το κύριο σώμα του αεροσκάφους. Αυτό δημιουργεί νέες δυνατότητες αποθήκευσης και διανομής υδρογόνου αλλά και διάταξης της καμπίνας.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα μπορεί να μεταφέρει έως και 200 άτομα.

Η εταιρεία έχει τονίσει ότι στοχεύσει να παρουσιάσει το πρώτο επιβατικό τζετ μηδενικών εκπομπών μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Η ανάπτυξη ενός αεροσκάφους υδρογόνου μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο θα είναι μία πραγματική πρόκληση, καθώς απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και κυβερνητική στήριξη.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η χρήση υδρογόνου – τόσο σε συνθετικά καύσιμα όσο και ως πρωταρχική πηγή ενέργειας για εμπορικά αεροσκάφη – μπορεί να μειώσει σημαντικά τις κλιματικές επιπτώσεις της αεροπορίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Γκιλιέμ Φάουρι.

Η Airbus σχεδιάζει να δοκιμάσει αυτά τα τρία σχέδια τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η εταιρεία δέχεται πιέσεις από τη Γαλλική και τη Γερμανική κυβέρνηση – τους μεγαλύτερους μετόχους της – να επιταχύνει την «εμπορευματοποίηση» των συγκεκριμένων τεχνολογιών, μετά και την στήριξη που της παρείχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19.

Οι δύο χώρες έχουν δεσμεύει δισεκατομμύρια για την υποστήριξη της ανάπτυξης τεχνολογιών που στηρίζονται στο υδρογόνο.

Παρόλο που υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, το υδρογόνο είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί στην αεροδιαστημική και σε άλλες βιομηχανίες για την επίτευξη στόχων φιλικών προς το περιβάλλον, ανέφερε η Airbus.

H Airbus σκοπεύει να ξεκινήσει διάφορα προγράμματα επίδειξης των νέων τεχνολογιών τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, αναμένει ότι θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για την επιλογή προμηθευτών και εργοταξιακών εγκαταστάσεων πριν ξεκινήσει τον προγραμματισμό του έργου, για να τεθεί τελικά σε λειτουργία το αεροσκάφος το 2035.

Τα αεροσκάφη Zeroe
Τα αεροσκάφη Zeroe. © Airbus SE

Η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από την προσαρμοστικότητα των αεροδρομίων, που θα χρειαστεί να συμβάλλουν με τη δημιουργία υποδομών ανεφοδιασμού, από την οικονομική στήριξη των κυβερνήσεων καθώς και από τα κίνητρα που θα δοθούν σε αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να αποσύρουν τα παλαιότερα αεροσκάφη τους.

με πληροφορίες από Bloomberg

Smart Booking Title
Smart Booking

Explore More